Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηταράκης για ΕΦΚΑ: Αυταπάτη ΣΥΡΙΖΑ ο πλεονασματικός προϋπολογισμός

«Δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή των δικαιωμάτων που έχουν οι σημερινοί συνταξιούχοι της επικουρικής ασφάλισης ή οι σημερινοί εργαζόμενοι που υπόκεινται σε καθεστώς επικουρικής ασφάλισης», διεμήνυσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.
Αναλυτικότερα, σχετικά με τον προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο κ.Μηταράκης δήλωσε στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Προγράμματος» πως, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε προβάλει την εικόνα ενός πλεονασματικού προϋπολογισμού, εντούτοις τελικά αυτό δεν ισχύει.
Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει πως η καταβολή των αυξημένων συντάξεων χηρείας αποτελούσε βασικό της στόχο, τελικά δεν είχε υπολογίσει τα απαιτούμενα κονδύλια.
«Επιπλέον, στην ίδια λογική “αμέλειας” τέθηκαν», όπως δήλωσε ο ίδιος – «και τα αναδρομικά του φορέα προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, έπειτα από τη “μετατροπή” του ασφαλιστικού σε φορολογικό σύστημα από το νόμο Κατρούγκαλου, που οδήγησε σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες- είτε εξαιτίας της φοροδιαφυγής, η οποία συνεχίζει να υφίσταται στη χώρα μας είτε εξαιτίας του ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο νομικό αυτό πλαίσιο δεν είχαν ουσιαστικό οικονομικό κίνητρο να δουλέψουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να πληγεί η παραγωγή της χώρας».
Ωστόσο, ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσε ότι το έλλειμμα αυτό δεν θα έχει κάποια πρακτική επίπτωση για τους ασφαλισμένους, καθώς θα καλυφθεί από τα αποθεματικά.
«Οι συντάξεις θα συνεχίζονται να καταβάλλονται κανονικά», είπε.«Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν άνοιξαν θέμα νέων αναδρομικών»
Στη συνέχεια, ως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε: «Καταρχήν, το ΣτΕ επιβεβαίωσε όλη την κριτική της Νέας Δημοκρατίας, την οποία είχε ασκήσει προεκλογικά, έχοντας καταψηφίσει το νόμο Κατρούγκαλου, που τιμωρούσε την παραγωγική Ελλάδα».
«Το ΣτΕ έκρινε πως η νέα κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επανανομοθετήσει αναφορικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, αλλά και τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι αποφάσεις αυτές, οι οποίες δημοσιεύτηκαν ως περίληψη και για τις οποίες περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να καθαρογραφούν, δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Ισχύουν από την 4η Οκτωβρίου και, κατά συνέπεια, για να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται, η νέα νομοθεσία θα ισχύει αναδρομικά από την 4η Οκτωβρίου. ‘Αρα, οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν άνοιξαν θέμα νέων αναδρομικών στους συνταξιούχους. Υπάρχουν παλιές υποθέσεις για τις οποίες ακόμα δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα καταβάλει τις οφειλές της, όπως αυτές θα οριστικοποιηθούν από τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας και, αφού θα έχουμε την τελική εικόνα των όποιων οφειλών των δημόσιων ταμείων, θα προβούμε στο σχεδιασμό για την αποπληρωμή τους».
Ερωτηθείς για το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών του υπουργείου Εργασίας, ο κ. Μηταράκης ανέφερε σχετικά: «Η πρόταση, όπως διαμορφώνεται, προβλέπει πως, όσοι σήμερα εργάζονται, δεν θα επηρεαστούν καθόλου από τις επικείμενες αλλαγές. Το νέο σύστημα θα αφορά αποκλειστικά, όσους εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2021 και, κατά συνέπεια, δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή των δικαιωμάτων που έχουν οι σημερινοί συνταξιούχοι της επικουρικής ασφάλισης ή οι σημερινοί εργαζόμενοι που υπόκεινται σε καθεστώς επικουρικής ασφάλισης», ενώ, όσον αφορά το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα επικουρικής, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε πως το κόστος με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς είναι πλήρως διαχειρίσιμο, αλλά η τελική εικόνα με συγκεκριμένα στοιχεία θα δοθεί με την παρουσίαση της τελικής μελέτης της Επιτροπής.

Related posts

ΑΣΕΠ: Τα προσωρινά αποτελέσματα για 110 θέσεις σε φορείς του Υπουργείου Υγείας

banksnews

Next e.go Mobile: Χίλιες νέες θέσεις εργασίας φέρνει άμεσα με το εργοστάσιο αυτοκινήτων

banksnews

ΑΑΔΕ: «Δεκτές οι κάρτες» για πληρωμές ρυθμίσεων στο Τaxisnet

banksnews

Έρχεται η «έξυπνη μάσκα»: Θα χτυπάει συναγερμός αν ξεχάσουμε να τη φορέσουμε

banksnews

Ισπανία: Ο S&P υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική του δημοσίου χρέους

banksnews

Κορωνοϊός: Τα κακά και τα… χειρότερα σενάρια για την οικονομία

banksnews

Κορωνοϊός – Γεωργιάδης: «Σκέψεις για μείωση ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες ακινήτων που χάνουν ενοίκιο»

banksnews

Eυρωβαρόμετρο: Σημαντικότερο ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά το 79% των Ελλήνων

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με μικρή άνοδο 0,25% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

banksnews