Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Ηδιαδικασία που διέπει την εκλογή οργάνων και προέδρου στα δημοκρατικά κόμματα είναι υψίστης σημασίας. Τόσο για το πολιτικό σύστημα και τη διακυβέρνηση της χώρας όσο και για τη συνδιαμόρφωση συσχετισμών, πολιτικών και ιδεολογικών, στον ευρύτερο διεθνή χώρο. Είναι καθαρά μια πολιτική διεργασία η οποία από τη φύση της προκαλεί το ενδιαφέρον όλων των κομμάτων και των πολιτειακών θεσμών.

Οι αρχές και οι αξίες αυτής της πολιτικής πράξης, τηρούνται και στην εξελισσόμενη διαδικασία για την εκλογή προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Ενός Κινήματος που έχει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και συγκρούσεις. Εκείνων των πολιτικών και ιδεολογικών στόχων της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας αλλά και της αναγκαιότητας επαναφοράς της κοινωνίας στον προοδευτικό χώρο. Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες και σε εθνικό επίπεδο υποχρεωθήκαν να συντηριτικοποιήσουν τις επιλογές τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν! Κατάσταση η οποία φαίνεται να ανατρέπεται με τις νέες συνθήκες και προϋποθέσεις που δημιουργούνται, προκαλώντας αναταράξεις στην πολιτική και κομματική διάταξη των πραγμάτων.

Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό καλούμαστε να «επιλέξουμε» τον νέο αρχηγό, σε μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία δυστυχώς δεν θα συμμετέχει η Φώφη Γεννηματά που αγωνίστηκε να συγκρατήσει και να ανασυγκροτήσει τη Δημοκρατική Παράταξη.

Η επιλογή προέδρου οφείλει να διέπεται από βασικές αρχές:

Να έχει καθαρό πολιτικό στίγμα για το νέο αφήγημα της Κεντροαριστεράς.

Να μπορεί να προσελκύσει και να επαναπατρίσει το μεγάλο μέρος της κοινωνίας που αποχώρησε από τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο της δημοσιονομικής και πολιτικής κρίσης. Σε μια κρίση που τα υπόλοιπα κόμματα παρακολουθούσαν αμήχανα ή εμπόδιζαν συνειδητά τη συγκρότηση συλλογικών πολιτικών για την έξοδο από την κρίση, όπως συνέβη σε άλλες χώρες που βρίσκονταν και εκείνες σε δημοσιονομική κρίση.

Να έχει σαφή επιλογή συμμαχιών, κοινωνικών και πολιτικών, να αναδιατάξει το πολιτικό σύστημα, τηρώντας τη βασική πολιτική απόφαση για αυτονομία.

Να μπορεί να συμμετέχει με δυναμικότητα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις εφόσον τα δημοκρατικά κόμματα καλούνται να ανατρέψουν τον σημερινό τρόπο διακυβέρνησης που οδήγησε σε συγκέντρωση εξουσιών και πόρων.

Να υπάρχει σαφήνεια θέσεων σε γεωστρατηγικά ζητήματα εθνικά και ευρωπαϊκά ώστε να ενισχυθεί η θέση της χώρας μας στον νέο χάρτη.

Για τους παραπάνω λόγους με σεβασμό προς όλους τους υποψήφιους για τον αγώνα τους και την ιστορία τους, στην εκλογική αυτή αναμέτρηση θα στηρίξω τον Γιώργο Παπανδρέου. Η ενεργός συμμετοχή ενός πρώην προέδρου και πρωθυπουργού δίνει βαρύτητα στο διακύβευμα και δηλώνει ότι στη Δημοκρατική Παράταξη δεν υπάρχουν «θυρίδες φύλαξης προέδρων».

Οφείλουμε να προστατεύσουμε την εκλογική διαδικασία από γεγονότα που μπορεί να απαξιώσουν και να υπονομεύσουν την ουσία.

Μια πολυφωνία μεταξύ των υποψηφίων, μπορεί εάν δεν προσεχτεί, να γίνει παραφωνία και να δημιουργήσει σύγχυση στην κοινωνία. Στόχος είναι η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών που θα επικυρώσει και την επιτυχία της δημοκρατικής διαδικασίας. Δεν βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης όπως εκείνης του 2017, όπου η πλειάδα των υποψηφίων είχαν ένα διαφορετικό αφήγημα και η εκλογή θα έκρινε και τον ιδεολογικό προσανατολισμό της παράταξης.

Η προκλητική, ενίοτε προσβλητική κριτική από πολιτικούς αντιπάλους και τάσεις, για την περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2011, αν συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, θα βρει ενωμένους όλους τους υποψήφιους. Διότι όλοι έχουν τη δική τους εμπειρία για τη διακυβέρνηση και την αποψίλωση του ιστορικού χώρου του ΠΑΣΟΚ.

Βρισκόμαστε πια στην πλεονεκτική θέση να μπορούμε να απαντήσουμε με την ίδια την ιστορία, τα πραγματικά γεγονότα και τους αμείλικτους αριθμούς. Καλό είναι ορισμένοι να πράξουν το αυτονόητο. Να μην ανακατευθούν εξωθεσμικά στη δημοκρατική μας διαδικασία.

Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, θα εκλέξουμε νέο πρόεδρο, θα συγκαλέσουμε Συνέδριο και θα προετοιμαστούμε για τις νέες προκλήσεις με σύμμαχο την ίδια την κοινωνία.

 

Η Κατερίνα Μπατζελή είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ

Related posts

Νέα πρόκληση από Ερντογάν, Μπαχτσελί – Ποζάρουν με χάρτη του «τουρκικού κόσμου» που περιλαμβάνει Θράκη και Κύπρο

banksnews

Νέο επεισόδιο στην υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων στην Κύπρο

banksnews

Χαρακόπουλος: Παραιτήθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή φιλίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν

banksnews

Χρηστίδης: Μήπως μαζί με τα πρόστιμα σε μαθητές να ισχύσει και ο «νόμος 4000»;

banksnews

Σαμαράς: Το Ευρωπαϊκό σχέδιο κινδυνεύει να συρρικνωθεί

banksnews

Βέμπερ σε Σασόλι : Απαράδεκτη η συμπεριφορά του Λαγού στην Ευρωβουλή

banksnews

Φωτιές από Τσαβούσογλου : Στις διερευνητικές δεν συζητάμε μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

banksnews

Πελώνη : Εντός της εβδομάδας τα self test σε εργαζόμενους – Τι είπε για το Πάσχα

banksnews

Δένδιας: Για πρώτη φορά από το 1947 συζητείται στη Βουλή η αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας

banksnews