Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Με τι ποσοστά διοικούν τις εισηγμένες οι επιχειρηματίες

Με τι ποσοστά διοικούν τις εισηγμένες οι επιχειρηματίες

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες που έχουν σήμερα τις εταιρίες τους εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ενώ ταυτόχρονα πολλοί εξ αυτών είναι και ιδρυτές των εισηγμένων εταιρειών, ελέγχουν σήμερα τις εταιρείες τους με ποσοστά που δεν ξεπερνούν την καταστατική πλειοψηφία (33%). Παλαιότερα μία τέτοια εξέλιξη ξένιζε τόσο τα εγχώρια όσο και τα διεθνή funds και ήταν πολλές αγορές σημείο αρνητικού σχολιασμού αφού υπήρχε η άποψη ότι ξεπουλούν την εταιρία και δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον της.

 Όμως τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει αυτή η φιλοσοφία των επενδυτών. Στόχος των περισσοτέρων επιχειρηματιών είναι να αυξήσουν το free float (εμπορευσιμότητα) το επόμενο διάστημα και να μεταβιβάσουν αξιοσέβαστα ποσοστά των εταιρειών τους σε ξένα funds.

Το μείζον θέμα για μία εισηγμένη εταιρία είναι να έχει μεγάλη διασπορά των μετοχών της στο ευρύ επενδυτικό κοινό και σε θεσμικούς επενδυτές για να μπορεί να κινεί αξιόλογους όγκους η μετοχή και όχι να είναι παγωμένη στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του helex.gr, τα ποσοστά των βασικών μετόχων στις εισηγμένες της υψηλής και μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν ως εξής:

Υψηλή κεφαλαιοποίηση

Όσον αφορά τους βασικούς μετόχους των εταιρειών του FTSE 25, το 26,537% του Ομίλου Mytilineos κατέχει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Jumbo κατέχει με 19,36%% ο πρόεδρος του Ομίλου, Απόστολος Βακάκης, ο οποίος μόλις τη προηγούμενη εβδομάδα μεταβίβασε σε άλλους μετόχους ποσοστό άνω του 3% της εταιρίας.

Στον Όμιλο Fourlis, που βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης ακινήτων για τη θυγατρική Trade Estates, βασικός μέτοχος είναι η αντιπρόεδρος της εταιρείας, Δάφνη Φουρλή, με ποσοστό 17,3692%. Στη Viohalco, ο Νικόλαος Στασινόπουλος, κατέχει το 32,27% και είναι ο πρόεδρος της Viohalco.

Στον Ελλάκτορα, μετά τις μετοχικές αλλαγές το ολλανδικό fund Reggeborgh κατέχει το 27,3394%, ακολουθούν οι επιχειρηματίες Μπάκος και Καϋμενάκης με ποσοστό 25,5824%, ο Λεωνίδας Μπόμπολας έχει το 12,55% και ο  Αναστάσιος Καλλιτσάντσης ελέγχει το 8,6348%. Στην  εισηγμένη Aegean, ο πρόεδρος Ευτύχιος Βασιλάκης κατέχει το 60,06% της εταιρείας.

Ο Γεώργιος Περιστέρης είναι ο βασικός μέτοχος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή, ελέγχοντας το 15,98% στην πρώτη και το 19,54% στη δεύτερη.

Μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση

Αναφορικά με τις εισηγμένες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, βασικός μέτοχος της Αλουμύλ, με ποσοστό 32,85%, είναι ο πρόεδρος της βιομηχανίας, Γεώργιος Μυλωνάς, ενώ το 19,817 της «Άβαξ» κατέχει ο κ. Χρήστος Ιωάννου.

Επιπλέον, ο ιδρυτής και πρόεδρος της «Δρομέας», Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου, κατέχει το 46,60% της εισηγμένης, ενώ  αποκάλυψε ότι ίσως φέτος  αποφασιστεί εάν η έδρα της εταιρείας θα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες. Στη ΓΕΚΕ, βασικός μέτοχος με ποσοστό 30,40% είναι η Δωροθέα Κεφάλα, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της εταιρείας, και στη Γενική Εμπορίου βασικός μέτοχος είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γεώργιος Κρεμύδας, με ποσοστό 20,66%.

Στην Ευρωπαϊκή Πίστη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, ελέγχει το 26,0539% και στην Δάιος Πλαστικά, το 77,45% κατέχει ο πρόεδρος και CEO της εισηγμένης, Αστέριος Δάιος. Στην Εβροφάρμα, το 38,71% ελέγχει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πασχάλης Παπαζηλάκης, και στην ΕΛΓΕΚΑ, ο πρόεδρος και CEO της εισηγμένης, Αλέξανδρος Κατσιώτης είναι και ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 32,633%.

Ο Γεώργιος Αποστολόπουλος, πρόεδρος της «Ιατρικό Αθηνών», με ποσοστό 44,468% αποτελεί τον βασικό μέτοχο της εισηγμένης, ενώ στην Ικτίνος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ευάγγελος Χαϊδάς, κατέχει το 50,95% της εταιρείας. Στην Έλτον, το 35,27% ελέγχει ο Νέστορας Παπαθανασίου και στην Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, βασικός μέτοχος είναι ο Εμμανουήλ Καραμολέγκος, με ποσοστό 53,22%.

Ο Παναγιώτης Τσινάβος ελέγχει το 18,049% της Κρι-Κρι, στο «Κτήμα Λαζαρίδη» ο Κωνσταντίνος Λαζαρίδης ελέγχει το 37,60% της εισηγμένης και στους «Κυλινδρόμυλους Σαραντόπουλος» βασικός μέτοχος είναι ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, με ποσοστό 50,1948%. Τέλος, στην εταιρεία «Πλαστικά Θράκης», ο Κωνσταντίνος Χαλιωρής είναι ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 41,86% και στην «Καπνοβιομηχανία Καρέλια», η Ιωάννα Καρέλια κατέχει το 31,9641% της εισηγμένης.

AΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

 • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
 • εισηγμένες

  Related posts

  Mytilineos: Πρωταγωνιστής στην ενεργειακή μετάβαση – Εξαγορά χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών 1,48GW

  banksnews

  Προσεκτικές κινήσεις στις ευρωαγορές υπό «βροχή» αποτελεσμάτων

  banksnews

  Αγοραστές μετοχών οι Έλληνες επενδυτές για δεύτερο συνεχή μήνα

  banksnews

  Attica Bank: Νέος πρόεδρος στην Επιτροπή Ελέγχου ο Δημήτρης Τζαννίνης

  banksnews

  MOTOR OIL: Συμφωνία σύνδεσης διυλιστηρίου με σιδηροδρομικό δίκτυο

  banksnews

  Folli Follie: Εξασφάλισε δικαστική προστασία μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου- Διευκρινίσεις

  banksnews

  Epsilon Net: Εξαγόρασε το 80% της Data Communication έναντι ‎€6,3 εκατ.

  banksnews

  Χ.Α.: Η διατήρηση του θετικού momentum αναβαθμίζει την επενδυτική ψυχολογία

  banksnews

  Χρηματιστήριο: Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

  banksnews