Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Με οδηγό τις τράπεζες η αυτονόμηση στο ελληνικό χρηματιστήριο

Με οδηγό τις τράπεζες η αυτονόμηση στο ελληνικό χρηματιστήριο

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κατέγραψε επίδοση 5% το Δεκέμβριο επιβεβαιώνοντας την ανησυχητική παρουσία του, ενώ αύριο θα πληροφορηθούμε την αντίστοιχη επίδοση στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή της ενέργειας να είναι πάντα υψηλή. Ευλόγως, οι Κεντρικές Τράπεζες καλούνται να δράσουν, με τη Federal να αναμένεται να ξεκινήσει συντομότερα τις διαδοχικές αναπροσαρμογές των επιτοκίων. Την ίδια ώρα ο Jamie Dimon, CEO της J.P.Morgan, δημοσιοποιεί την αισιοδοξία του για την επερχόμενη οικονομική μεγέθυνση της αμερικανικής οικονομίας (πάνω από 4%) καθώς η πανδημία θα ελεγχθεί, ενώ  εκτιμά ότι οι αναπροσαρμογές των παρεμβατικών επιτοκίων θα ξεπεράσουν τις τέσσερις αφού ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί.

Με τα δεδομένα αυτά, οι διεθνείς αγορές καταγράφουν έντονη μεταβλητότητα καθώς συνεχίζουν να διατηρούνται γεωπολιτικές εξελίξεις που μπορούν να εξελιχθούν μελλοντικά ακόμη και σε «μαύρους κύκνους», όπως η ένταση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Παράλληλα, η αρνητική στάση των ΗΠΑ σε σχέση με τον αγωγό EastMed με τη σύμπραξη της Ελλάδος, της Κύπρου και του Ισραήλ και την Ε.Ε. ως υποστηρικτή του έργου, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τις προθέσεις των ΗΠΑ στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Όμως, στο ελληνικό χρηματιστήριο το σκηνικό είναι διαφορετικό καθώς μετά από αρκετό διάστημα οι κινήσεις του χαρακτηρίζονται από αυτονομία και όχι από συγχρονισμό με τις διεθνείς αγορές. Με τις συναλλαγές να βελτιώνονται καθώς ισχυροί επενδυτές τοποθετούνται σε ελληνικούς τίτλους στο ξεκίνημα του έτους. Με τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί την ανοδική κίνηση του Γ.Δ. καθώς οι επενδυτικοί οίκοι συνομολογούν στην εκτίμηση ότι δικαιολογούνται υψηλότερες τιμές στόχοι των μετοχών των συστημικών τραπεζών. Και πράγματι, για τρεις λόγους οι τράπεζες μπορεί εντός του 2022 να καταγράψουν ισχυρή κερδοφορία που να επιτρέψει σε κάποιες να διανείμουν μέρισμα: η αναλογία των ΜΕΔ στο σύνολο των δανειακών χαρτοφυλακίων θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό για  όλες εντός του 2022, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα πείθουν για τη φερεγγυότητά τους και η πιστωτική επέκταση θα είναι ευμεγέθης τροφοδοτώντας την αυξημένη λειτουργική κερδοφορία. Με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επεκτείνεται και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους με ελκυστική αποτίμηση και ελπιδοφόρες προοπτικές για αύξηση των μεγεθών τους κατά το νέο έτος.

Σαν αποτέλεσμα, ο Γ.Δ. αναρριχήθηκε ήδη στην περιοχή των 930 μονάδων, επίπεδο που απέτυχε να υπερβεί εντός του 2021 για περίοδο οκτώ μηνών. Με το θετικό αφήγημα για ισχυρή ανάπτυξη κατά το 2022, σαν αποτέλεσμα της πιθανολογούμενης αύξησης των επενδύσεων, των αυξημένων εξαγωγικών επιδόσεων, της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των αυξημένων ταξιδιωτικών εισπράξεων, να επιτρέπει  την προσδοκία για κίνηση του Γ.Δ. προς τις 950 μονάδες στο εγγύς μέλλον. Εξέλιξη που θα υποβοηθηθεί από μια ενδεχόμενη αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου.

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • Δημήτρης Τζάνας
 • Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
 • μεταβλητότητα
 • χρηματιστηριακό σχόλιο

  Related posts

  Αναμένεται να διατηρηθεί η αυξημένη μεταβλητότητα στο Χ.Α.

  banksnews

  Alpha Trust-Ανδρομέδα: Επιστροφή στην κερδοφορία το α’ τρίμηνο του 2021

  banksnews

  Η δράση της ΕΚΤ ενισχύει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  banksnews

  Cenergy Holdings: Στα 20,18 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2019

  banksnews

  Mytilineos: Υπογραφή σύμβασης για το έργο Άκτιο-Αμβρακία – Ετοιμάζεται η είσοδος της μετοχής στον MSCI Greece

  banksnews

  ΟΠΑΠ: 3η περίοδος εκτοκισμού ΚΟΔ-Στις 27/4 η καταβολή των τόκων

  banksnews

  Mytilineos: Σύσταση buy και αύξηση τιμής-στόχου στα €17,3 από Wood

  banksnews

  Ανοδικά η μετοχή της Σαράντης, όπως πάντα

  banksnews

  Η αγορά αναζητά εγχώριους θετικούς καταλύτες

  banksnews