Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική και ενώ η ξέφρενη εξάπλωση του κορονοϊού σε κάθε γωνιά της Ευρώπης έπληξε και σήμερα την επενδυτική ψυχολογία.

Οι δείκτες ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο τις συναλλαγές, σε μια ανοδική αντίδραση μετά την χθεσινή “κατρακύλα”. Η απαισιοδοξία ωστόσο για τις προοπτικές της οικονομίας εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας επανέφερε την έντονη νευρικότητα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,15%, στις 341,66 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδίου και αναψυχής να ΄”προσθέτει” 2,4%, ενώ ο κλάδος των εταιρειών μαζικής επικοινωνίας ηγήθηκε των απωλειών, με 1%. Ο δείκτης Eurostoxx 50, με τα βαριά χαρτιά της Ευρωζώνης, έχασε 0,19%, στις 2.957,85 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,24%, στις 11.587,90 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να καταγράφει οριακές απώλειες 0,03%, στις 4.569,67 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε οριακά κέρδη 0,01%, στις 5.583,20 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,14%, στις 17.872,50 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κινήθηκε βαθύτερα αρνητικά κατά 0,93%, στις 6.414 μονάδες.

Ήδη, οι δύο χώρες της Ευρωζώνης με το μεγαλύτερο ΑΕΠ, Γαλλία και Γερμανία, ανακοίνωσαν νέα μέτρα “lockdown” σε μια νέα προσπάθεια να περιορίσουν την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος ότι προχωρά σε πανεθνικό lockdown, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε μερικό “κλείδωμα” σε όλη τη χώρα, έπειτα από συμφωνία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των ομόσπονδων κρατιδίων.

Η βρετανική κυβέρνηση, στο μεταξύ, βρίσκεται επίσης υπό πίεση για νέα μέτρα, με τα νέα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε εννέα ημέρες, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Imperial College London.

Με την οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη να πλήττεται εκ νέου από την έξαρση της πανδημίας οι επενδυτές έστεψαν το βλέμμα τους στις σημερινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της, αφήνοντας στα ιστορικά τους χαμηλά τα επιτόκια της και το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων για την πανδημία στα 1,35 τρισ. ευρώ.  

Η τράπεζα πάντως προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις  τους επόμενους μήνες, καθώς η ξέφρενη εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη πλήττει πλέον καίρια την οικονομική δραστηριότητα.

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική, “στο σημερινό περιβάλλον όπου οι κίνδυνοι είναι σαφώς περισσότερο καθοδικοί, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει προσεκτικά τις εισερχόμενες πληροφορίες.”

Ανέφερε ακόμη ότι “ο νέος γύρος μακροοικονομικών προβολών των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος τον Δεκέμβριο θα επιτρέψει τη διεξοδική επαναξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών και του ισοζυγίου των κινδύνων. Με βάση αυτή την επικαιροποιημένη αξιολόγηση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αναπροσαρμόσει καταλλήλως τα μέσα που διαθέτει”.

Εταιρικά αποτελέσματα

Στο μεταξύ, στο ραντάρ των επενδυτών παραμένουν και οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η Credit Suisse ανακοίνωσε σήμερα πτώση 38% στα καθαρά της κέρδη για το τρίτο τρίμηνο, καθώς η πανδημία και οι αντιξοότητες στην αγορά συναλλάγματος επιβάρυναν τα αποτελέσματα της.

Μεγάλη πτώση κερδών ανακοίνωσε και η Royal Dutch Shell PLC για το τελευταίο τρίμηνο. Ειδικότερα, ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 489 εκατ. δολ. για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 5,88 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα καθώς η υποχώρηση των τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και η αδύναμη ζήτηση συνεχίζουν να πλήττουν τα αποτελέσματα του.

Η γερμανική εταιρεία λογισμικού Nemetschek ηγήθηκε των κερδών στο πλαίσιο του Stoxx 600, κερδίζοντας άνω του 11%, μετά την αναθεώρηση επί τα βελτίω του outlook της.

Ο φινλανδικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Nokia, από την άλλη πλευρά, “βυθίστηκε” κατά 17%, μετά την περικοπή του guidance της για το σύνολο του 2020 και την αναθεώρηση των στόχων της για το 2021 χαμηλότερα των προβλέψεων της αγοράς.

Related posts

ΗΠΑ: Αποχωρούν οι ομοσπονδιακές δυνάμεις από το Όρεγκον, όμως θα σταλούν πράκτορες σε τρεις άλλες πόλεις

banksnews

Ο Μπάιντεν κατηγορεί τον Τραμπ ότι ανησυχεί κυρίως για την επανεκλογή του

banksnews

Ξεκίνησε επίσημα η θητεία της Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

banksnews

Leave a Comment