Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με γρήγορα βήματα η διαδικασία για τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού

Eμπροσθοβαρής θα είναι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα εφαρμοστεί από την

Μαϊου 2022

, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός

Κυριάκος Μητσοτάκης

σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» με το Νίκο Χατζηνικολάου.

H αύξηση θα είναι σημαντική, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και μεγαλύτερη από το 2% που ήδη ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ch4wxy7q2v5d-sf)

Η εκκίνηση της διαδικασίας επισπεύδεται και αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία που σύμφωνα με το νόμο διαρκεί 4 μήνες, θα συντμηθεί με στόχο ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί από την 1η Μαίου 2022 αντί της 1ης Ιουλίου.

Το υπουργείο εργασίας θα ξεκινήσει όσο το δυνατό νωρίτερα τη σχετική διαδικασία που προβλέπει ως πρώτο βήμα την συγκρότηση της τριμελούς επιτροπής συντονισμού της διαβούλευσης, η οποία θα συντονίσει το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιστημονικά ινστιτούτα, το ΚΕΠΕ και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος αρχικά θα τοποθετηθούν οι κοινωνικοί εταίροι, τα επιστημονικά ινστιτούτα και η τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια θα παραδοθεί το πόρισμα στον υπουργό εργασίας ο οποίος πιθανότατα τον Απρίλιο του 2022 θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νέο κατώτατο μισθό.

Τα σενάρια, αν και είναι νωρίς ακόμη, προβλέπουν περαιτέρω αύξηση ακόμα και 5% -6 % αν ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπεράσει αυτό το ποσοστό. Επομένως η σωρευτική αύξηση δεν αποκλείεται να φτάσει το 8% ( δηλαδή 2% 6%) το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αντίστοιχα.


Έχω ζητήσει από τον Υπουργό Εργασίας να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα εφαρμοστεί από 1 Μαΐου αυτού του έτους και θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) January 13, 2022

Αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για περαιτέρω

αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης 5% εντός του 2022

ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει τα 696 ευρώ ενώ αν οι ρυθμοί ανάπτυξης φτάσουν το 6% ο μισθός θα ανέλθει

στα 703 ευρώ.

Το σίγουρο είναι ότι για τη στήριξη των χαμηλόμισθων θα πρέπει να απορροφηθεί ο πληθωρισμός οποίος το μήνα Δεκέμβριο σκαρφάλωσε στο 5.1%.

Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 τέθηκε σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη , σε συνέχεια της σύμφωνης γνώμης που διατύπωσε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο.

Ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας καθορίζεται ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως.

β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως

Ο νέος κατώτατος μισθός των 663 ευρώ μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος για όσους είχαν θεμελιωμένη προϋπηρεσία έως το 2012. Αντίστοιχα αυξάνεται το ποσό για τους έγγαμους, με το επίδομα γάμου 10%.

Eτσι ο βασικός των 663 ευρώ φτάνει στα 861,90 ευρώ για όσους έχουν θεμελιωμένη προϋπηρεσία 9 και άνω ετών έως το 2012, ενώ μπορεί να αγγίξει τα 928,20 για όσους έχουν και προϋπηρεσία άνω των 9 ετών και είναι παντρεμένοι.

Ειδικότερα από τα 650 αυξήθηκε στα 663 ευρώ ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29.04 σε 29.62 ευρώ.

Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729.30 . Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729.3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795.60.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795.6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861.60. Για το μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861.9 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928.20 .

Επίσης η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ με το σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Φοβερό τροχαίο με Ferrari στη Βούλα – Νεκρός ο 35χρονος οδηγός της – Δείτε βίντεοΕισβολή στο Καπιτώλιο: Το FBI συνέλαβε τον ιδρυτή της ακροδεξιάς οργάνωσης «Oath Keepers»Στοιχεία για θυρίδες σε τράπεζα του εξωτερικού προαναγγέλλει η χήρα Τσοχατζόπουλου

Related posts

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Ανακάμπτει η αγορά πετρελαίου

banksnews

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων

banksnews

Μετάβαση των επιχειρήσεων στο ψηφιακό μέλλον με την υπογραφή της COSMOTE

banksnews

Online με την εφορία οι ταμειακές από τον Ιούνιο

banksnews

Προστασία α’ κατοικίας: Προς παράταση το ισχύον καθεστώς προστασίας έως τα τέλη Απριλίου

banksnews

Χρέη προς την εφορία: «Crash test» όλων των ρυθμίσεων

banksnews

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αλλάζει ο τρόπος εξέτασης των υποθέσεων

banksnews

Σκρέκας: Εφιαλτικό αυτό που συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ενέργεια

banksnews

Άρση μέτρων: Ποια καταστήματα και πώς θα λειτουργήσουν σήμερα

banksnews