Image default
ALPHA BANK ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Με έμμεσο δικαίωμα προτίμησης η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

Με διαδικασίες ανάλογες αυτών που υιοθέτησε η Πειραιώς Financial Holdings, αλλά παροχή έμμεσου δικαιώματος προτίμησης σε όλους τους υφιστάμενους μετόχους θα τρέξει, όπως όλα δείχνουν, η αύξηση κεφαλαίου ως 800 εκατ. ευρώ της Alpha Bank.

Με ανακοίνωσή της η “Alpha Services and Holdings SA”, εταιρεία συμμετοχών του ομίλου Alpha, γνωστοποίησε ότι έδωσε εντολή στις Goldman Sachs και JP Morgan να διερευνήσουν το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πρωινές πληροφορίες.

Στόχος του ομίλου είναι να αξιοποιήσει τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες, που επικρατούν στις αγορές, ώστε να αντλήσει κεφάλαια, που θα βάλουν την τράπεζα σε θέση οδηγού στην προσπάθεια απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Στελέχη της Alpha ξεκαθαρίζουν με κάθετο τρόπο ότι η άντληση κεφαλαίων δεν γίνεται για να χρηματοδοτηθεί το πλάνο εξυγίανσης του ισολογισμού, μέσω της επιθετικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Οι επενδυτές έχουν ήδη αφαιρέσει από την καθαρή ενσώματη θέση την λογιστική ζημιά 2 δισ. ευρώ από την από-αναγνώριση των δανείων της τιτλοποίησης Galaxy, ενώ εκτιμούν ότι για τις φετινές κινήσεις μείωσης των NPEs κατά 7,8 με 8 δισ. ευρώ ( 5,5 δισ. Ελλάδα και 2,2 δισ. Κύπρος) η λογιστική ζημιά θα είναι της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ.

Η επίπτωση στους κεφαλαιακούς δείκτες από τις παραπάνω κινήσεις δεν δημιουργεί την ανάγκη άντλησης κεφαλαίων καθώς για μέρος της ζημιάς από τις φετινές τιτλοποιήσεις/πωλήσεις ( σ.σ. για δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ) σχηματίστηκαν προβλέψεις στο Δ τρίμηνο του 2020.

Η τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει υψηλές προβλέψεις στα αποτελέσματα Α τριμήνου, παίρνοντας στην πράξη το συντριπτικό μέρος του κόστους εξυγίανσης, πριν την υλοποίησή του. Με την αποαναγνώριση 7,8 με 8 δισ. ευρώ τα NPEs θα υποχωρήσουν σε επίπεδα 3,4 με 3,6 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, η τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει στις 27 Μαΐου ανάληψη πρωτοβουλιών ενίσχυσης της κερδοφορίας, όπως η πώληση των POS στη Nexi με ταυτόχρονη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας, η αποεπένδυση από ήσσονος σημασίας δραστηριότητες στο εξωτερικό και αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ιδιοχρησιμοποιούμενων και κάποιων ανακτηθέντων ακινήτων.

Με έμμεσο δικαίωμα προτίμησης σε Έλληνες και ξένους η ΑΜΚ

Μετά τις παραπάνω ενέργειες το NPE ratio του ομίλου θα υποχωρήσει στο 9% σε ορίζοντα 12 μηνών, ενώ τα επίπεδα της κεφαλαιακής επάρκειας θα παραμείνουν αισθητά υψηλότερα των ελάχιστων ορίων. Η ΑΜΚ επομένως δεν συνδέεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με κάλυψη του κόστους εξυγίανσης.

Για το λόγο αυτό δεν προβλέπεται μεταφορά αξίας στους νέους μετόχους μέσω τουλάχιστον απίσχνασης των υφιστάμενων. Η ΑΜΚ θα διενεργηθεί στην πράξη με παροχή δικαιώματος προτίμησης σε όλους τους υφιστάμενους μετόχους.

Τυπικά, η διοίκηση της Alpha Services and Holdings προτίθεται να εισηγηθεί πλήρη κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης και συνδυασμένη προσφορά των νέων μετοχών, μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα. Σε αντίθεση, όμως, με την πρακτική της Πειραιώς θα χορηγήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, προτιμησιακή μεταχείριση κατά την κατανομή σε όλους τους υφιστάμενους μετόχους, Έλληνες και ξένους.

Μέσω της προτιμησιακής κατανομής οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα διατηρήσουν αμετάβλητο το ποσοστό που κατέχουν. Αν ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες, το μόνο που χάνουν οι μέτοχοι είναι τη δυνατότητα να πωλήσουν δικαιώματα προτίμησης κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης.

Η επιλογή της παροχής έμμεσου δικαιώματος προτίμησης, προκρίνεται λόγω της ευελιξίας και της ταχύτητας, που έχει η διαδικασία, σε σχέση με μια κλασσική ΑΜΚ με παροχή δικαιωμάτων προτίμησης. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι προστατεύονται με αυτόν τον τρόπο από τον κίνδυνο απίσχνασης (dilution), εφόσον εγγραφούν για αριθμό νέων μετοχών που διατηρεί αμετάβλητο το ποσοστό τους.

Ο παραπάνω κίνδυνος θα μειωθεί ακόμη περισσότερο εφόσον η τιμή διάθεσης αντιστοιχεί σύμφωνα με αναλυτές σε τουλάχιστον 0,40 φορές την καθαρή ενσώματη αξία της τράπεζας μετά την ΑΜΚ.

Με δεδομένο ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους για νέες κερδοφόρες εργασίες, με υψηλή απόδοση, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η τιμή διάθεσης να βγει σε επίπεδα αντίστοιχα της κεφαλαιοποίησης προς καθαρή ενσώματη αξία στην οποία διαπραγματεύονται Eurobank και Εθνική.

Οι τυχόν αδιάθετες μετοχές του ξένου βιβλίου θα διατεθούν σε νέους επενδυτές, καθώς από το premarketing που διενήργησαν οι σύμβουλοι προκύπτει ισχυρό ενδιαφέρον για την απορρόφησή τους. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό του ΤΧΣ διατηρεί στην Alpha μετοχές με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν στο 11,01% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Related posts

Υφεση 4,6% στις ΗΠΑ φέτος βλέπει η Goldman Sachs

banksnews

Εκρηξη κερδών για Goldman Sachs, JPMorgan, Wells Fargo το Q1

banksnews

Eurobank: Πώς εξηγούνται τα «σκαμπανεβάσματα» στο οικονομικό κλίμα

banksnews

Παράταση στο όριο των 50 ευρώ για συναλλαγές χωρίς PIN

banksnews

Προς τετράμηνη παράταση η προστασία α’ κατοικίας

banksnews

«Καμπάνα» 50.000 σε τράπεζα για χρέωση εξόδων… αιτήματος δανείου σε στεγαστικό!

banksnews

Εξι νέα καταστήματα για την Οptima bank

banksnews

Βουλή: Συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια και τη δημιουργία bad bank

banksnews

Σφίγγει ο κλοιός για τον Γιώργο Νίκα – Πάγωσαν τα περιουσιακά του στοιχεία

banksnews