Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΜΕΤΡΟ: Αύξηση τζίρου 6% το 2019

Με αύξηση κύκλου εργασιών κατά 6% στο 1,26 δισ.ευρώ αναμένεται να κλείσει το 2019 για τον όμιλο ΜΕΤΡΟ, η οποία εν πολλοίς προέρχεται από οργανική ανάπτυξη των δικτύων σούπερ μάρκετ και Cash & Carry, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Α. Παντελιάδη. Η προ φόρων κερδοφορία της χρήσης αναμένεται να διαμορφωθεί υψηλότερα από τα 9 εκατ. ευρώ της χρήσης του 2018, ακολουθώντας μια σταθερά ανοδική πορεία, η οποία θα βελτιωθεί περαιτέρω κατά τις επόμενες χρήσεις σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου.

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης για τα πεπραγμένα του ομίλου αλλά και για τις μελλοντικούς σχεδιασμούς, ο κ.Παντελιάδης εκτίμησε πως ο όμιλος ΜΕΤΡΟ αναμένεται να διατηρήσει τη θετική δυναμική – παρά τη στασιμότητα της εγχώριας αγοράς λιανεμπορίου- βασιζόμενος σε στρατηγικές ίδιας ανάπτυξης. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόβλεψη του την πενταετία 2020-2024 η ΜΕΤΡΟ θα συνεχίσει να παρουσιάζει ετήσια μεσοσταθμική ανάπτυξη πωλήσεων κατά 6%.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη – η οποία ξεπερνά κατά πολύ τις ενδείξεις ανάπτυξης του μέσου όρου της εν λόγω αγοράς- στηρίζεται στην εκτίμηση πως η αποτελεσματικότητα του ομίλου με ΜΕΤΡΟ (τζίρος ανά τ.μ. εμπορικού χώρου) «έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης», στην επέκταση του με ίδια και franchise καταστήματα από το 2020 αλλά και στο γεγονός πως κατά τη διοίκηση της ΜΕΤΡΟ, «θα υπάρξει νέος κύκλος συγκέντρωσης, που θα επηρεάσει κυρίως τους μεσαίους παίκτες του χώρου».

Αναλυτικότερα, αν και ο κ.Παντελιάδης παραδέχθηκε ότι στην ελληνική αγορά υπάρχουν «περισσότερες εμπορικές αίθουσες απ’ότι χωράει η αγορά», εν τούτοις η ΜΕΤΡΟ θα συνεχίσει την επέκταση του δικτύου MyMarket με την προσθήκη 6- 8 καταστημάτων το 2020. Παραλλήλως, σχεδιάζει το σύστημα ανάπτυξης franchise καταστημάτων (της τάξης των 100-300 τ.μ.) σε περιοχές όπου δεν υπάρχει περιθώριο αυτόνομης δημιουργίας καταστημάτων. Κατά την εκτίμηση του κ.Παντελιάδη το franchise δίκτυο θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να προσφέρει επιπλέον πωλήσεις της τάξης του 10%-15%. Επιπλέον, ο όμιλος αναμένει την ανάκαμψη του δικτύου Cash&Carry ( 6% το 2019 μετά από σειρά ετών πτώσης των τζίρων στο εν λόγω δίκτυο), ακολουθώντας στρατηγική ανοίγματος στην αγορά HORECA. Σημειώνεται ότι σήμερα το δίκτυο σούπερ μάρκετ MyMarket αριθμεί 225 σημεία ενώ τα Cash & Carry 50 σημεία πανελλαδικά.

Ο όμιλος διατηρεί επίσης 13 πρατήρια καυσίμων (υπό το σήμα της AVIN) ενώ ετοιμάζει ένα ακόμη πρατήριο, ενώ έχει δημιουργήσει και 5 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Επιπλέον επενδύει στην ψηφιακή του παρουσία τόσο μέσω του e-shop, το οποίο αναμένεται να επεκτείνει και στο χώρο των επαγγελματιών δημιουργώντας πλατφόρμα και για το Cash&Carry, αλλά και μέσω εφαρμογών που βελτιώνουν την εμπειρία και τη διευκόλυνση του καταναλωτή. Κατά τη διοίκηση του ομίλου ΜΕΤΡΟ, το on line σούπερ μάρκετ συνεχίζει να έχει μικρή διείσδυση στην ελληνική αγορά (πέριξ του 1%) ωστόσο οι επενδύσεις στον τομέα αυτό εξυπηρετούν την απαραίτητη omnichannel παρουσία του.

Επενδύσεις

Ο όμιλος έχει προϋπολογίσει τη δαπάνη 45 εκατ. ευρώ για το 2020 οι οποίες θα κατευθυνθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη δικτύου αλλά και αποθηκών. Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει ολοκληρώσει το πλάνο ανακαινίσεων των καταστημάτων της πρώην Βερόπουλος αλλά και των My Market και επικεντρώνεται σε νέες υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα διαθέτει  κέντρα διανομής εμβαδού 80.000 τ.μ. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σκοπεύει να αποκτήσει ένα  4ο κέντρο διανομής στην Μαγούλα με ψυχώμενους χώρους εμβαδού 5.000 τ.μ. Επίσης στο α’ τρίμηνο του 2020 ξεκινά η επέκταση του κέντρου διανομής στη Θεσσαλονίκη ( 20.000 τ.μ.) ενώ το 2021 προβλέπεται η επέκταση των αποθηκών στα Οινόφυτα.

Επιπλέον, ο όμιλος επεκτείνεται στην Κύπρο δημιουργώντας το πρώτο Cash&Carry στη Λεμεσό μέσα στον Ιανουάριο του 2020, με απώτερο στόχο να δημιουργήσει 2-3 αντίστοιχα σημεία.

Τέλος ο όμιλος προχώρησε σε πλήρη αναδιαμόρφωση του δανεισμού του με τις εγχώριες πιστώτριες τράπεζες, επιτυγχάνοντας μείωση του χρηματοοικονομικού του κόστους κατά 1,5%.

Related posts

Μιχ. Τσαμάζ: Χτίζουμε τον ψηφιακό ΟΤΕ της επόμενης δεκαετίας

banksnews

SIPCAM Hellas: Αποκλειστικός διανομέας των σπόρων της GREENCO στη Νότια Ευρώπη

banksnews

Skroutz.gr: Τι προβλέπει και τι προοπτικές ανοίγει το deal με CVC

banksnews

Leave a Comment