Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μετά από χρόνια, ο Τραμπ συμμετείχε και πάλι στο Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξακολουθεί να αρνείται την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, συμμετείχε σήμερα στη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), κατά την οποία ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ επισήμανε τα οφέλη του ελευθέρου εμπορίου απέναντι στον αμερικανικό προστατευτισμό.

Η σύνοδος, την οποία οργανώνει η Μαλαισία, διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης φέτος, λόγω της πανδημίας της Covid-19. Συμμετέχουν 21 χώρες του Ειρηνικού, μεταξύ των οποίων και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Κατά την έναρξη της συνόδου, ο πρόεδρος Σι παρουσίασε τη χώρα του ως την κινητήρια δύναμη του παγκόσμιου εμπορίου και υποσχέθηκε ότι “θα ανοίξει ακόμη περισσότερο τις πόρτες” της κινεζικής αγοράς. “Είναι σημαντικό η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού να παραμείνει η αιχμή του δόρατος στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, στην υπεράσπιση της πολυμερούς συνεργασίας και στην προώθηση μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας”, είπε, σύμφωνα με την κινεζική τηλεόραση CCTV.

Ο ρόλος του Πεκίνου στο APEC ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια, λόγω και της πολιτικής που ακολούθησε ο Ντόναλντ Τραμπ (“Πρώτα η Αμερική”) και της αποχώρησης των ΗΠΑ από πολυμερείς θεσμούς. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν συμμετείχε τα τελευταία χρόνια στις συνόδους κορυφής της ASEAN, στην οποία είναι μέλη οι περισσότερες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Σήμερα ο Τραμπ έκανε την εμφάνισή του δίπλα στους άλλους ηγέτες τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, της οικοδέσποινας της συνόδου, εκφωνούσε την εναρκτήρια ομιλία. Σύμφωνα με μια πηγή των διοργανωτών της συνόδου, ο Τραμπ, σε αντίθεση με τους άλλους ηγέτες, σε αυτή τη σύνδεση αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει το επίσημο φόντο, στο οποίο εικονίζεται το πελώριο κτίριο με τον πράσινο θόλο που στεγάζει το γραφείο του Μαλαίου πρωθυπουργού. Η ομιλία του προς τους άλλους ηγέτες ήταν κλειστή για τα μέσα ενημέρωσης.

Να σημειωθεί ότι ο Τραμπ δεν συμμετείχε στις συνόδους του APEC από το 2017, κάτι που στις ασιατικές χώρες θεωρήθηκε ως ένδειξη αδιαφορίας.

Με τη σημερινή του παρέμβαση “θα θελήσει, ασφαλώς, να αδράξει την ευκαιρία αυτή για να παρουσιαστεί ως εν ενεργεία πρόεδρος και να αποκομίσει οφέλη στο εσωτερικό” των ΗΠΑ, εκτίμησε ο Οχ Έι Σουν, αναλυτής στο Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων της Σιγκαπούρης.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι ηγέτες μετά τη λήξη της συνόδου διαβεβαιώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ανακοίνωση αυτή, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, συνιστά πάντως μια κάποια πρόοδο σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, όταν οι σύνοδοι επισκιάζονταν από την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Το 2018 μάλιστα οι ηγέτες δεν είχαν καταφέρει καν να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν.

-

Related posts

Μεξικό: 4.166 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό

banksnews

Μέτρα για τη “διατήρηση της τάξης” στις επόμενες τηλεμαχίες μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν

banksnews

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 2.238 νέα περιστατικά μόλυνσης και τουλάχιστον 52 θάνατοι από τον κορονοϊό

banksnews

Διπλασιάστηκαν οι νέες μολύνσεις από κορονοϊό τον Οκτώβριο στη Βρετανία

banksnews

Αφγανιστάν: Τέσσερις αλλεπάλληλες εκρήξεις ναρκών στην Καμπούλ τραυμάτισαν αμάχους

banksnews

De Cos της ΕΚΤ: Καλεί για κοινή δράση στην ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι του προϋπολογισμού

banksnews

Ρωσία: 170.000 χιλιάδες κάτοικοι στην περιοχή Πριμόρσκι έμειναν χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση

banksnews

Ιράκ: Ρουκέτα έπληξε το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, δεν υπάρχουν θύματα

banksnews

Ισπανία: 268 νέοι θάνατοι από κορονοϊό, 518 νέα κρούσματα

banksnews