Image default
PIRAEUS BANK ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Μεγάλου: Σε χρόνο ρεκόρ ο μετασχηματισμός της τράπεζας

Τις πρωτιές που έχει επιτύχει η Τράπεζα Πειραιώς τα τελευταία χρόνια, απαρίθμησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζα Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας σε μεγάλο αριθμό υψηλόβαθμων στελεχών, σε διαδικτυακή εκδήλωση την περασμένη Παρασκευή. Η εκδήλωση αφορούσε το πρώτο Progress Meeting του προγράμματος μετασχηματισμού της Τράπεζας με την επωνυμία ΑCT, το οποίο υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς.

Οπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, «η επιτυχία του σχεδίου αυτού θα είναι το πιο ισχυρό θεμέλιο πάνω στο οποίο η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεσματική, λιτά διαρθρωμένη, πλήρως εξυγιασμένη και κερδοφόρα, θα δημιουργεί αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους ανθρώπους της και θα βρίσκεται στην πρωτοπορία των εξελίξεων στον τραπεζικό σύστημα». «Την ίδια στιγμή», πρόσθεσε, «θα διατηρεί ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και θα υποστηρίζει ως η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβασή της στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο μετασχηματισμός της Τράπεζας εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο Sunrise και όπως επισήμανε ο κ. Μεγάλου, σε μόλις τρεις μήνες από την παρουσίασή του, η πρόοδος στην υλοποίησή του είναι εντυπωσιακή, καθώς οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ που περιλάμβανε ολοκληρώνονται σε χρόνο ρεκόρ και μάλιστα με συναλλαγές που ανοίγουν δρόμο στην τραπεζική αγορά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος μάλιστα αναφέρθηκε σε μια δωδεκάδα από «πρωτιές» που έχει επιτύχει η Πειραιώς τα τελευταία χρόνια θέλοντας να επισημάνει την αποτελεσματικότητα της Τράπεζας στην υλοποίηση των στόχων. Συγκεκριμένα ανέφερε:

 • την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ που είναι η μεγαλύτερη από Τράπεζα στην Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2017
 • την πρόσφατη έκδοση ΑΤ1, που είναι η πρώτη στην Ελλάδα.
 • την έκδοση Tier 2 κεφαλαίων το 2019, την πρώτη μετά από μια δεκαετία.
 • την πρώτη στρατηγική συνεργασία με servicer, τον Ομιλο Intrum
 • την πώληση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών
 • την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων (Amoeba)
 • τη συνθετική τιτλοποίηση
 • την έκδοση ομολόγου ESG
 • τη δημιουργία δανείου με κριτήρια ESG
 • τη σύσταση και διάθεση αμοιβαίου κεφαλαίου με κριτήρια ESG
 • την υιοθέτηση των αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής (Υπογραφή Αρχών UNEP FI)
 • την ίδρυση Επαγγελματικού Ταμείου για τους εργαζομένους της Τράπεζας

Την ίδια στιγμή, σημείωσε, η Τράπεζα πέτυχε ή διατήρησε την ηγετική της θέση, μεταξύ άλλων, σε χορηγήσεις και καταθέσεις, με μερίδιο περί το 30%, στον αγροτικό τομέα, στο digital, στη βιώσιμη τραπεζική, με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιo Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην εφαρμογή κριτηρίων ESG στη λειτουργία της, στη μείωση του κόστους.

«Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και συνεργασίας. Και αυτή την ομαδική δουλειά είναι που παίρνουμε μαζί μας στην επόμενη ημέρα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ, με την οποία πηγαίνουμε ταχύτερα στο στόχο για μονοψήφιο ποσοστό NPEs», είπε ο κ. Μεγάλου και υπογράμμισε ότι η Τράπεζα απαλλαγμένη από το μεγάλο βάρος των NPEs και έχοντας την εμπιστοσύνη των μετόχων της, εστιάζει στο φιλόδοξο και καινοτόμο Πρόγραμμα Μετασχηματισμού, το οποίο έχει ως στόχο τη μετάβαση στη νέα τραπεζική εποχή.

«Αν κάτι επιβεβαιώθηκε κατά την πανδημία, είναι ότι το περιβάλλον μεταβάλλεται και ο μόνος τρόπος να είμαστε ανταγωνιστικοί, είναι να προσαρμοζόμαστε με ταχύτητα και ευελιξία. Εχουμε αποδείξει επανειλημμένως ότι είμαστε ανοικτοί στις αλλαγές, ανταποκρινόμαστε όταν λειτουργούμε υπό πίεση και μάλιστα καινοτομούμε και ανοίγουμε δρόμους», κατέληξε ο κ. Μεγάλου.

Related posts

ΕΤΕ και Πειραιώς πωλούν στη HIG Capital τα δάνεια της Μάνεσης

banksnews

Κέρδη βγάζει η Εθνική χάρη στο Frontier

banksnews

Δέκα χιλιάδες δανειολήπτες ξεκίνησαν αίτηση για προστασία α’ κατοικίας

banksnews

BBG: $230 δισ. στη Γερμανία μεταφέρει η JPMorgan ενόψει Brexit

banksnews

Τράπεζες: Παγώνουν για έξι μήνες οι πληρωμές κεφαλαίου για δάνεια

banksnews

Morgan Stanley: Απολύει traders που έκρυψαν ζημιές έως $140 εκατ.

banksnews

Moody’s: Πιστωτικά θετική για Πειραιώς η πώληση του Amoeba

banksnews

Επτά επί… Πειραιώς για το Amoeba

banksnews

Οκτώ φορές πάνω τα κέρδη της Santander το τέταρτο τρίμηνο 2021

banksnews