Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μέτσολα για Qatargate: Χρειάζονται γρήγορες και εφαρμόσιμες κυρώσεις για τα σκάνδαλα διαφθοράς

Σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του σκανδάλου διαφθοράς “Κατάρ – γκέιτ”.

“Θεωρώ σημαντικό να εισαχθεί ένα σύστημα βάσει του οποίου οι ευρωβουλευτές, μετά την λήξη της θητείας τους, να μην μπορούν αμέσως να αρχίζουν να κάνουν “λόμπινγκ”. Πρέπει να υπάρξει μια διαπραγμάτευση, αρχίζοντας από την χρονική διάρκεια της απαγόρευσης αυτής”, τόνισε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

“Θέλω να βεβαιωθώ ότι θα προκύψουν εφαρμόσιμες και γρήγορες κυρώσεις, διότι οι κυρώσεις είναι το πραγματικό αποτρεπτικό στοιχείο”, πρόσθεσε. Εξήγησε, επίσης, ότι οι ήδη υπάρχουσες κυρώσεις προβλέπουν την δυνατότητα να σταματήσει η καταβολή του μισθού, ενώ τώρα “δυο ευρωομάδες ζήτησαν να γίνει περαιτέρω βήμα, με το πάγωμα της σύνταξης”. Η πρότασή τους προβλέπει, όπως εξήγησε η Μέτσολα ότι “όποιος καταδικάζεται σε ποινή μεγαλύτερη των δυο ετών θα χάνει την σύνταξή του”. Θα πρέπει όμως “να εξακριβωθεί αν, από νομικής πλευράς, η πρόταση είναι εφαρμόσιμη”.

“Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο, δεν είναι ότι μια τρίτη χώρα προσπάθησε να ασκήσει επιρροή, αλλά το ότι μια ΜΚΟ -μια λεγόμενη ΜΚΟ η οποία ασχολείται με ανθρώπινα δικαιώματα – χρησιμοποιήθηκε από ένα αυταρχικό καθεστώς για να διαφθείρει”, δήλωσε στην La Repubblica η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε ερώτηση της εφημερίδας, αν είχε κάποιες υποψίες, η Ρομπέρτα Μέτσολα απάντησε:

“Υποψίες όχι. Κατάλαβα όμως ότι συνέβαινε κάτι το διαφορετικό, όταν έγινε η ψηφοφορία στην επιτροπή αυτή. Οι έρευνες έφτασαν πιθανόν στο Κατάρ, με την αρχική σκέψη ότι τα νήματα θα μπορούσαν να τα κινούν η Ρωσία και η Κίνα. Ανησυχούμε πάντα για τέτοιου είδους φαινόμενα, αλλά το θέμα είναι ότι σε αυτή την περίπτωση τα κατάφεραν”.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί ότι “με την στερνή αυτή γνώση, θα μπορούσαμε να έχουμε αναρωτηθεί τί συνέβαινε στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να την είχαμε πιθανόν εμπιστευθεί λιγότερο”.

Σε σχέση με την διαδικασία άρσης της ασυλίας των Ρομπέρτο Κοτσολίνο και Μάρκ Ταραμπελά, εξήγησε ότι “η όλη διαδικασία συνήθως διαρκεί ενενήντα ημέρες, αλλά αποφασίσθηκε η συντόμευσή της κατά τριάντα ημέρες”. “Δεν φοβάμαι τυχόν επέκταση της έρευνας, αλλά είμαι ρεαλίστρια. Είμαι έτοιμη για παν ενδεχόμενο, αλλά δεν περιμένω τίποτα. Δεν μπορούμε να είμαστε “αθώοι” και να πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ πια, στο μέλλον”, κατέληξε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Related posts

Βρετανία: Εκτιμήσεις ότι έως και 500 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα

admin

Τι σημαίνει η “ένεση” των 5 δισ. δολ. από τη Σαουδική Αραβία στην Τουρκία

admin

Welt: Πρέπει να αναβαθμισθεί η Πολωνία σε μια από τις ηγετικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Λαβρόφ: Ο Ζελένσκι δεν κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης

admin

Τουρκία: Η “πολυζήτητη νύμφη” δεν θα νυμφευτεί κανέναν

admin

Welt: Με 192 εκατ. ευρώ προίκισε η Gazprom το γερμανικό “Ίδρυμα για το Κλίμα”

admin

ΗΠΑ: Άκαρπη και η έκτη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την εκλογή προέδρου

admin

Ιράν: Το Πολεμικό Ναυτικό λέει πως απώθησε μια “επίθεση” στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Σομαλία: 40 τζιχαντιστές της Σεμπάμπ σκοτώθηκαν σε στρατιωτική επιχείρηση

admin