Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜέΡΑ25: Η «λίστα Πέτσα» διαστρεβλώνει τις θέσεις μας

Επίθεση στα ΜΜΕ από το ΜέΡΑ25 για διαστρέβλωση και διακωμώδηση των θέσεών του για την οικονομία καταγγέλλει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, με αφορμή την ανάσυρση παλιότερων θέσεών του και την εμφάνισή τους ως καινούργιων.

Ανυποχώρητα με λύσεις για τους ανθρώπους

Μάλιστα ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε και σχετικό tweet με αφορμή την πρόταση του ΜέΡΑ25 για την έκδοση από την ΕΚΤ ευρωομολόγων αξίας ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Παρεμπιπτόντως, δυο μέρες μετά την πρότασή μας η ΕΚΤ να τυπώσει 750 δις για να καταπολεμήσει την έξαρση της ύφεσης μοιράζοντας τα σε κάθε Ευρωπαίο, η Λαγκάρντ ανακοίνωσε το τύπωμα… 750 δις για να τα μοιράσει, όμως, στις τράπεζες! Και βέβαια τα παπαγαλάκια τους συντάσσονται… https://t.co/B2BK5NfE8s

— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) July 8, 2020

Στην ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Σύσσωμη η «λίστα Πέτσα» αναπαρήγαγε αποσπασματικά ως χθεσινή, την πρόταση του ΜέΡΑ25 στην αρχή της κρίσης του κοροναϊού για την ενίσχυση των πολιτών της ΕΕ με το ποσό των 2000 ευρώ μέσω της ΕΚΤ, για το διάστημα που θα χρειαζόταν να παραμείνουν έγκλειστοι.

Η πρόταση αυτή, η οποία είχε διατυπωθεί δημόσια στις 26 Μαρτίου 2020, είχε ένα σκεπτικό και μια τεκμηρίωση η οποία επίτηδες απουσίαζε από το χθεσινό «ρεπορτάζ». Εγείρονται επίσης  πολλαπλά θέματα δεοντολογίας που ξεκινάνε από την παραπληροφόρηση της ημερομηνίας, μέχρι τη διακωμώδηση μέσω φωτογραφιών και επιλογής λεζάντας, μιας τεκμηριωμένης πρότασης ενός κοινοβουλευτικού κόμματος. Το μεγαλύτερο όμως δημοσιογραφικό ατόπημα είναι η αυτούσια και ακούσια αντιγραφή του ενός μέσου από το άλλο, χωρίς καμία έρευνα, διασταύρωση, ή έστω παραλλαγή: ένας ξεκινάει με ένα fake news, και μετά αναπαράγεται σαν ιός.

Τι λέει λοιπόν η πρόταση αυτή και γιατί δόθηκε ιδιαίτερη σπουδή να παρουσιαστεί ως αδιανόητη;

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση τριών σημείων:

Βήμα 1: Η ΕΚΤ να εκδώσει €1 τρις ευρωομολόγων

Βήμα 2: €2000 μετρητά για κάθε πολίτη της Ευρωζώνης

Βήμα 3: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Πράσινων Επενδύσεων

Για το δεύτερο βήμα, που απομονώθηκε και διαστρεβλώθηκε, σημειώναμε:

– Μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει: Η κυβέρνηση του Hong Kong πίστωσε το λογαριασμό του κάθε πολίτη με 1250 δολάρια ΗΠΑ πριν μερικές μέρες. Το ίδιο έκανε και η κυβέρνηση της Αυστραλίας νωρίτερα.

-Μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα: Το κόστος των €2000 ανά κάτοικο της Ευρωζώνης ισοδυναμεί με €750 δις, που είναι ακριβώς το ποσό που πρόσφατα  ανακοίνωσε η ΕΚΤ ότι θα «τυπώσει» ώστε να αγοράσει ομόλογα από τις τράπεζες και τα ταμεία.

– Μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι είναι άδικο να τα πάρουν και οι έχοντες: Στο τέλος του χρόνου, η εφορία μπορεί κάλλιστα να πάρει μεγάλο μέρος (ή και όλο το ποσό) των €2000 πίσω από έχοντες που δεν τα είχαν ανάγκη.

To καλύτερο; Δύο μέρες μετά την πρόταση τυπώματος 750 δις προς ανακούφιση των πολιτών, η Λαγκάρντ ανακοίνωσε το τύπωμα… 750 δις για να τα μοιράσει, όμως, στις τράπεζες!

Αδιανόητο

Κατανοούμε ότι πρέπει να παρουσιαστεί ως αδιανόητο το να δοθούν απ΄ευθείας στους πολίτες ποσά τα οποία ήδη έχουν δοθεί πολλάκις στις Τράπεζες, δήθεν για να σώσουν την οικονομία, άρα και τους πολίτες, αλλά που στην πραγματικότητα πέφτουν σε μια μαύρη τρύπα που μνημονιακές κυβερνήσεις και ανεξέλεγκτοι τραπεζίτες συγκαλύπτουν προς αμοιβαίο όφελος.

Το ΜέΡΑ25 όμως θα είναι εδώ, επίμονα, ανυποχώρητα με λύσεις, για τους ανθρώπους, όχι για την εξουσία. Όπως η ολοκληρωμένη πρόταση που καταθέσαμε πρόσφατα για την προστασία των πολιτών από τις συνέπειες της επερχόμενης ολέθριας οικονομικής ύφεσης που θα έρθει λόγω ακριβώς της αδυναμίας της ΕΕ και του μνημονιακού τόξου να υπηρετήσουν οποιονδήποτε άλλο από μια υπερευνοημένη ελίτ».

Related posts

Συνελήφθη ο Γιάννης Λαγός

banksnews

Διερευνητικές με βάση το Διεθνές Δίκαιο -Κάναμε διάβημα για το πρώτο περιστατικό στα Ίμια

banksnews

Κύπρος : Χαμηλές προσδοκίες με παρασκήνιο στην Αμμόχωστο

banksnews

Δημοσκόπηση: Κατάρρευση για το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ

banksnews

Συνάντηση Δένδια με Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα

banksnews

Αδ. Γεωργιάδης : Μπορούν Τσίπρας και Πολάκης να λένε ότι «τα πήραμε» και δεν μπορώ εγώ;

banksnews

«Παζάρι» Ερντογάν με Μέρκελ για «θετική ατζέντα» στις σχέσεις με την ΕΕ

banksnews

Βαρουφάκης: Με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να βγει η Ελλάδα νικήτρια

banksnews

Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου – ισραηλινού ΥΠΑΜ για τις τουρκικές προκλήσεις

banksnews