Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μάας: H κατάσταση στο Αφγανιστάν εκτιμήθηκε λανθασμένα

Συλλογική αποτυχία στην εκτίμηση της κλιμακούμενης κατάστασης στο Αφγανιστάν, τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όσο και των υπηρεσιών πληροφοριών αλλά και της διεθνούς κοινότητας, παραδέχθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας


 


“Εκτιμήσαμε λανθασμένα την κατάσταση. Ούτε εμείς ούτε οι εταίροι μας δεν προβλέψαμε την ταχύτητα με την οποία θα υποχωρούσαν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κατά την προέλαση των Ταλιμπάν. Μια τέτοια μέρα, απαιτείται επίσης ειλικρίνεια και πρέπει να το παραδεχτούμε με κάθε τρόπο”, δήλωσε σήμερα ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός (SPD) στο Βερολίνο.

“Είδαμε τρομερές εικόνες από το Αφγανιστάν. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι όλες εξαιρετικά πικρές και θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την περιοχή, αλλά και για εμάς. Δεν υπάρχει τίποτα το οποίο μπορούμε να ωραιοποιήσουμε. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει τώρα κάθε δυνατή προσπάθεια επί τόπου για να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από την καταστροφική κατάσταση”, τόνισε ο Μάας.

“Η ομάδα των αποχωρούντων αυξήθηκε και πέραν των περίπου 2.500 ενστόλων, εκ των οποίων οι 1.900 βρίσκονται ήδη στη Γερμανία. Πρόκειται για συνεργάτες μη κυβερνητικών οργανώσεων, της Γερμανικής Εταιρείας Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ), καθώς επίσης για ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών οι οποίοι και οι οποίες πρόκειται επίσης να αποχωρήσουν. Ο αριθμός τους θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί επί τα μέλη των οικογενειών τους. Η πλειοψηφία των αποχωρούντων βρίσκεται ήδη στην Καμπούλ. Πρέπει τώρα να τους δοθεί η δυνατότητα να φτάσουν στο αεροδρόμιο. Από εκεί, πρόκειται να μεταφερθούν από το Αφγανιστάν με γερμανικά και αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα. Το πόσοι θα καταφέρουν να φτάσουν στο αεροδρόμιο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια αυτή τη στιγμή. Η εναπομείνασα ομάδα της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ βρίσκεται τώρα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και συνεχίζει να εργάζεται από εκεί για τις εκκενώσεις”, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας χωρίς να δώσει ακριβείς αριθμούς.

Σύμφωνα πάντως με τους συμμετέχοντες σε συνεδρίαση του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), η καγκελάριος Μέρκελ (CDU) υπολόγισε τον αριθμό των αποχωρούντων Γερμανών σε 10.000 περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροδρόμιο είναι η τελευταία ζώνη ασφαλείας των Συμμάχων στο Αφγανιστάν

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Σοϊλού: Οι ΗΠΑ πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία – “Ενδιάμεσοί” τους οι Έλληνες

admin

Η “μη φιλική” απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη Γερμανία θα “επιδεινώσει” τις σχέσεις του Βερολίνου με τη Μόσχα

admin

ΗΠΑ: Βουτιά 6,6% στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Ιούνιο

admin

Ερντογάν: Η Τουρκία αναμένει συγκεκριμένα βήματα από τη Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

admin

Ιταλία: Σχεδόν δυο εκατομμύρια άνθρωποι είναι θετικοί στον ιό

admin

Ιαπωνία: Διευρύνονται οι περιορισμοί λόγω κορονοϊού

admin

Ο Έλον Μασκ θα βάλει από την τσέπη του έως και $15 δισ. για την απόκτηση του Twitter

admin

Πρώην υπάλληλος της Twitter κρίνεται ένοχος για κατασκοπεία υπέρ της Σαουδικής Αραβίας

admin

Βέλγιο: Γάλλοι οδηγοί περνούν τα σύνορα για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα

admin