Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Λύση ΕΦΚΑ» για τις ΑΠΕ προτείνει επικεφαλής της ABO Wind

Λύση στα πρότυπα του ΕΦΚΑ για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία κατασκευής των μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρότεινε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της γερμανικής ABO Wind Παναγιώτης Σαρρής, που δραστηριοποιείται την τελευταία 5ετία στην Ελλάδα.

Όπως υπογράμμισε, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει οδηγήσει σε αιτήσεις για κατασκευή μονάδων - ισχύος 100 γιγαβάτ που υπερβαίνουν κατά 20 φορές τις τεχνικές δυνατότητες του ελληνικού συστήματος. “Το κλίμα έχει αλλάξει, όλοι αντιμετωπίζουν θετικά την Ελλάδα. Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία, την θετική δυναμική και το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχουν, προκειμένου να μειώσουμε γρήγορα την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Το ενδιαφέρον που υπάρχει σήμερα δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει και μετά από 3 – 4 χρόνια. Δεν ξέρω για πόσο καιρό εταιρείες όπως η δική μας θα συνεχίσουν να περιμένουν, τη στιγμή που υπάρχουν ευκαιρίες και σε άλλες χώρες”, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για εμπλοκή και ασφυκτικές καταστάσεις στη διαδικασία υλοποίησης των έργων.

“Οι αιτήσεις θα μπορούσαν να εξεταστούν με τη μέθοδο του outsourcing, όπως γίνεται τώρα για την απονομή των συντάξεων. Πρέπει να προχωρήσουμε γρηγορότερα για να μη χάσουμε την ευκαιρία”, είπε.

Ο κ. Σαρρής εκτίμησε ότι τα δύο τρίτα των αιτήσεων που εκκρεμούν δεν αντιστοιχούν σε πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά σε προσπάθεια ορισμένων να εξασφαλίσουν μια άδεια προκειμένου να την μεταπωλήσουν. Εντόπισε δε 6 σημεία καθυστέρησης στην αξιολόγηση των αιτήσεων: τον ΑΔΜΗΕ, όπου εκκρεμούν αιτήματα για λήψη όρων σύνδεσης των - στο σύστημα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση μεταξύ άλλων για πολιτικούς λόγους, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όπου χρειάστηκε νομοθετική παρέμβαση για να εκκαθαριστούν οι αιτήσεις για άδειες παραγωγής, την διατήρηση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας που έπρεπε να έχουν καταργηθεί, τις τοπικές αντιδράσεις και τα αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ επενδυτών.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η προτεραιότητα που έχει δοθεί με καλές προθέσεις σε ορισμένες κατηγορίες μικρότερων έργων έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο αλλά και σε κίνδυνο επιβάρυνσης των καταναλωτών λόγω υψηλότερου κόστους και τιμών αποζημίωσης των επενδυτών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε άλλες χώρες της ΕΕ – αν και δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση λόγω μεγέθους αγοράς και διασυνδέσεων – οι τιμές για την “πράσινη” ενέργεια διαμορφώνονται ακόμη και 50% χαμηλότερα σε σχέση με τις τιμές που επιτεύχθηκαν στον προηγούμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ στην Ελλάδα. “Πρέπει να φέρουμε και στην Ελλάδα χαμηλότερες τιμές. Οι τιμές δεν πέφτουν με διοικητικές ρυθμίσεις αλλά με τον ανταγωνισμό”, είπε.

Η ABO Wind έχει παρουσία σε 16 χώρες του κόσμου και υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Στην Ελλάδα έχει κατασκευάσει έργα ισχύος 45 μεγαβάτ και αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο ισχύος άνω των 880 μεγαβάτ. Από αυτά τα 50 MW είναι σε φάση κατασκευής, τα 36 MW αναμένουν προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ και άλλα 780 μεγαβάτ αναμένουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων και όρους σύνδεσης.

–ΜΠΕ

Related posts

Τίμημα άνω των 51 εκατ. για τα πάρκα των Νηρέα-Σελόντα

banksnews

Πέντε ξενοδοχεία στην Κρήτη εξαγόρασαν Hines και Henderson Park

banksnews

Συζητήσεις Intralot με τράπεζες για τα δάνεια

banksnews

Νέο boutique ξενοδοχείο στη Ρόδο από την Thomas Cook

banksnews

ΔΕΗ: Οργανωτικές αλλαγές με φόντο… την «πράσινη» ενέργεια

banksnews

Χρηματοδότηση 80 εκατ. ευρώ για τη Viva Wallet

banksnews

Το myData Connector της Epsilon Net επέλεξε o όμιλος Eurolife FFH

banksnews

Folli Follie: Συζητήθηκε η αίτηση για τη συμφωνία εξυγίανσης

banksnews

Η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ ενώνει δυνάμεις με την ΜΕΒΓΑΛ

banksnews