Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Το κοινοβούλιο υιοθετεί τον εκλογικό νόμο που διέπει τις βουλευτικές εκλογές

Το κοινοβούλιο της Λιβύης υιοθέτησε τον εκλογικό νόμο που διέπει τις βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, τρεις και πλέον εβδομάδες μετά την υιοθέτηση επίμαχου νόμου που καθορίζει το προεδρικό σκέλος της διπλής ψηφοφορίας η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο.

“Έγκριση του εκλογικού νόμου για τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τη σημερινή συνεδρίαση”, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου.

Η Λιβύη, η οποία βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση το 2011 του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, προσπαθεί να εξέλθει από μια δεκαετία σύγκρουσης που σημαδεύτηκε από την ύπαρξη αντίπαλων εξουσιών και αιματηρή βία.

Μετά το τέλος των μαχών το καλοκαίρι του 2020 μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων, μια ενοποιημένη και μεταβατική κυβέρνηση σχηματίστηκε τον Μάρτιο για να οδηγήσει στη μετάβαση. Ο σχηματισμός αυτής της κυβέρνησης στο τέλος μιας πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πρόσφερε ένα φως ελπίδας.

Στην κυβέρνηση αυτή, υπό τον επιχειρηματία Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, ανατέθηκε από 75 προσωπικότητες της Λιβύης όλων των παρατάξεων που συνήλθαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να ενώσει τους θεσμούς και να ολοκληρώσει την ατελείωτη πολιτική μετάβαση, οργανώνοντας βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου.

Η έγκριση του νόμου για τις βουλευτικές εκλογές σημειώνεται έπειτα από τρεις και πλέον εβδομάδες μετά την υιοθέτηση από το κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη, νόμου που διέπει την εκλογή του μελλοντικού προέδρου, που επικυρώθηκε χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία και ευνοεί τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, προς δυσαρέσκεια των αρχών της Τρίπολης.

Καθοριστικές για το μέλλον της χώρας, οι εκλογές αυτές παραμένουν υποθετικές, λόγω των έντονων διχασμών που συνεχίζουν να μαίνονται μεταξύ των Λίβυων φυλάρχων. Η προεκλογική εκστρατεία δεν έχει αρχίσει ακόμη.

Εκπρόσωποι του Ανωτάτου Συμβουλίου του Λιβυκού Κράτους (HCE), οργάνου που λειτουργεί ως Γερουσία — εγκατεστημένου στην Τρίπολη — και του κοινοβουλίου συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Ραμπάτ, στο Μαρόκο, και χωρίς να αναφέρουν συμφωνία για τον επίμαχο εκλογικό νόμο για τις προεδρικές εκλογές, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την πολιτική διαδικασία στη χώρα.

- -

Related posts

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Ζητά από “φίλες χώρες” να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος

admin

Δεκαοκτώ μετανάστες πνίγηκαν ανοικτά της Λιβύης – Τουλάχιστον 400 διασώθηκαν ανοικτά του Μαρόκου

admin

Ουκρανία: Ενδείξεις ότι η κυβερνοεπίθεση έγινε από χάκερ που συνδέονται με τη Ρωσία

admin

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Δανίας κατηγορείται για διαρροές κρατικών μυστικών

admin

Politico: 12 ερωτήσεις-απαντήσεις για το “πράσινο πιστοποιητικό”

admin

Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα αποφασίζει να μην ανοίξει ξανά τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο την επόμενη εβδομάδα

admin

Βέλγιο-Covid-19: Επεισόδια ξέσπασαν στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά των μέτρων για τον κορονοϊό

admin

Νότια Κορέα: Εμβολιασμένο για κορονοϊό το 70% των κατοίκων της χώρας

admin

Η Γέλεν παραλλήλισε τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας με το πάγωμα των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων των ναζί

admin