Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Μια Αμερικανίδα διορίστηκε ειδική σύμβουλος στην Τρίπολη του επικεφαλής του ΟΗΕ

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης Στέφανι Ουίλιαμς διορίστηκε ειδική σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, όπου θα διαμένει, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, μετά την ξαφνική παραίτηση στα τέλη Νοεμβρίου του απεσταλμένου του ΟΗΕ Γιαν Κούμπις ένα μήνα πριν από κρίσιμες προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Η αραβόφωνη διπλωμάτης είχε αναλάβει το 2020 στη Γενεύη προσωρινά τη θέση της απεσταλμένης του ΟΗΕ, καθώς ήταν δεύτερη στην ιεραρχία της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη μεταξύ 2018 και 2020. Πέρυσι προώθησε αρκετά σημεία προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη.

Ο διορισμός αυτός, προνόμιο του Αντόνιο Γκουτέρες και ο οποίος έχει το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτεί επίσημη έγκριση των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε αντίθεση με τη θέση του απεσταλμένου, καλύπτει ένα δυσάρεστο κενό στον ΟΗΕ καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου για να γυρίσει σελίδα η χώρα, έπειτα από δέκα χρόνια πολέμου.

“Ο διορισμός της Ουίλιαμς ως ειδικού συμβούλου εγγυάται μια ηγεσία (του ΟΗΕ) κατά τη διάρκεια αυτού του πολύ κρίσιμου μήνα του Δεκεμβρίου”, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς.

Η Ουίλιαμς “θα έχει τη βάση της στην Τρίπολη και θα αρχίσει τη δουλειά της μέσα στις επόμενες ημέρες”, πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ είχε απορρίψει την πρόταση του Γιαν Κούμπις να παραμείνει στη θέση του κατά την προεκλογική περίοδο.

Η Ουίλιαμς “θα ηγηθεί των προσπαθειών καλών υπηρεσιών και διαμεσολάβησης με τις λιβυκές ενδιαφερόμενες πλευρές, τις περιφερειακές και τις διεθνείς, προκειμένου να συνεχιστεί η εφαρμογή των τριών συνιστωσών του διαλιβυκού διαλόγου — πολιτικού, ασφάλειας και οικονομικού — και να υποστηριχθεί η διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών”, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η ξαφνική παραίτηση του Σλοβάκου πρώην υπουργού Γιαν Κούμπις, βετεράνου του ΟΗΕ με αποστολή στη Λιβύη μόλις από τον Ιανουάριο, μετά τη θητεία του ως απεσταλμένου στον Λίβανο, εστάλη στις 17 Νοεμβρίου στον Αντόνιο Γκουτέρες. Είχε παραμείνει μυστική μέχρι να γίνει δεκτή στις 23 Νοεμβρίου από τον γενικό γραμματέα, χωρίς ποτέ ο ΟΗΕ να εξηγήσει πραγματικά τους λόγους.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, ο Γιαν Κούμπις αρνείτο από το καλοκαίρι να μεταφερθεί η έδρα του από τη Γενεύη στην Τρίπολη όπως είχε προγραμματιστεί για το 2022. Μεταξύ αυτού και του Αντόνιο Γκουτέρες η σχέση είχε φτάσει σε σημείο “ρήξης”, “δεν μπορούσαν πλέον να συνεργαστούν”, αναφέρει ένας από τους διπλωμάτες, χωρίς να μπορεί να διευκρινίσει τί προκάλεσε την παραίτηση έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη.

- -

Related posts

Η Πολωνία καταγγέλλει: Η Λευκορωσία μεταφέρει μετανάστες στα σύνορα με φορτηγά και τους εξωθεί να τα διασχίσουν

banksnews

Ντ. Τραμπ: “Φρικτή” η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν

banksnews

Σαουδική Αραβία: Απετράπησαν επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης με τρεις βαλλιστικούς πυραύλους και ισάριθμα UAVs

banksnews

Τέλη Σεπτεμβρίου θα επαναληφθεί ο διάλογος με τη Μαδρίτη για την κρίση στην Καταλονία

banksnews

Μέτωπο κατά Ερντογάν: Έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης συσπειρώνονται υπέρ του κοινοβουλευτισμού

banksnews

Οι τρεις πυριτιδαποθήκες του πλανήτη: Ουκρανία, Ιράν, Ταϊβάν

banksnews

Jerusalem Post: Ο Ερντογάν δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο

banksnews

Γερμανία: Κατά της άρσης της σειράς προτεραιότητας εμβολιασμών ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου

banksnews

Βέλγιο: Σημαντική αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού

banksnews