Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Οι Αφγανοί διερμηνείς θα μετεγκατασταθούν εκτός Αφγανιστάν

Οι διερμηνείς και άλλοι Αφγανοί που βοήθησαν τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου θα μετεγκατασταθούν σε χώρες εκτός του Αφγανιστάν, ενώ οι αιτήσεις προς τις ΗΠΑ για χορήγηση βίζας υποβάλλονται σε επεξεργασία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, μη δίνοντας περισσότερες διευκρινίσεις.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Αυγούστου.

“Προβλέπουμε ότι η αποχώρηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου”, δήλωσε, ενώ η αποχώρηση αυτή ξεπέρασε ήδη ένα σημαντικό στάδιο, μετά την αποχώρηση σήμερα των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από την αεροπορική βάση στο Μπαγκράμ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους βάση στο Αφγανιστάν, αφήνοντας πίσω ένα κομμάτι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου που έθαψαν πριν από 20 χρόνια σε μια χώρα όπου ο ανώτερος διοικητής των ΗΠΑ προειδοποίησε πως μπορεί να κυλήσει σε εμφύλιο πόλεμο χωρίς αυτούς.

“Όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες και δυνάμεις μέλη του ΝΑΤΟ αποχώρησαν από την αεροπορική βάση στο Μπαγκράμ”, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματικός ασφαλείας που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αποχώρηση “εξελίσσεται ικανοποιητικά” αλλά κάποιες αμερικανικές δυνάμεις θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο μιας “αναλογικής μείωσης με τους συμμάχους”.

Σε αντάλλαγμα για την αμερικανική αποχώρηση, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν να μην επιτρέψουν σε διεθνείς τρομοκράτες να επιχειρούν από το αφγανικό έδαφος. Δεσμεύτηκαν να διαπραγματευτούν με την αφγανική κυβέρνηση, αλλά οι συνομιλίες στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, σημείωσαν μικρή πρόοδο.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να βοηθήσει το Αφγανιστάν και να παράσχει βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Ταλιμπάν αρνούνται να κηρύξουν εκεχειρία. Οι Αφγανοί στρατιώτες παραδίδουν ή εγκαταλείπουν τις θέσεις τους. Ομάδες πολιτοφυλακής που πολέμησαν τους Ταλιμπάν πριν φθάσουν οι Αμερικανοί στη χώρα, παίρνουν τα όπλα ξανά.

Ανώτερος δυτικός διπλωμάτης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τρεις χώρες της κεντρικής Ασίας – το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, να προσφέρουν προσωρινά σπίτι σε περίπου 10.000 Αφγανούς που συνεργάστηκαν είτε με τις αμερικανικές δυνάμεις είτε με τις συμμαχικές.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες παρέχουν επίσης καταφύγιο σε εκατοντάδες Αφγανούς υπαλλήλους και στις οικογένειές τους καθώς αντιμετώπισαν άμεση απειλή από τους Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Ρωσικό δικαστήριο απέρριψε αγωγή του Ναβάλνι κατά της διοίκησης της φυλακής

banksnews

Η Λαγκάρντ τα αλλάζει όλα στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ

banksnews

Ν. Αναστασιάδης από ΟΗΕ: Τελικός στόχος της Άγκυρας η μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο

banksnews

Σχοινάς: Κανένας γείτονας αυταρχικός ή όχι δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη

banksnews

Χαλκιδική: Υπό έλεγχο πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Φούρκα

banksnews

Ρούτε: Σε αυστηρό lockdown από την Κυριακή η Ολλανδία

banksnews

Νέα ερωτήματα για τις συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της Amazon εγείρει νέα έρευνα

banksnews

Νέες ρωγμές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Φόβοι για διεύρυνση

banksnews

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγγέλλει τη ρωσική κυβερνοκατασκοπεία και απειλεί με κυρώσεις

banksnews