Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Θα φιλοξενήσουμε ρωσικά πυρηνικά όπλα

Η Λευκορωσία επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι θα φιλοξενήσει ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα, λέγοντας ότι η απόφαση ήταν μια απάντηση σε χρόνια πίεσης της Δύσης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι κυρώσεις, αλλά και η στρατιωτική συσσώρευση δυνάμεων από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ κοντά στο σύνορά της.

Η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν η πρώτη της κυβέρνησης από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε το Σάββατο ότι η Μόσχα θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία και θα κατασκευάσει εκεί μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών όπλων.

Αν και ο Πούτιν δεν είπε πότε θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη, ούτε έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, η ανακοίνωση φάνηκε να ανοίγει το δρόμο για την πρώτη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα έξω από τα σύνορά της μετά τη σοβιετική κατάρρευση το 1991.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας είπε ότι οι πυρηνικές βόμβες της Ρωσίας προσέφεραν προστασία μετά από εκστρατεία πίεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

“Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η Δημοκρατία της Λευκορωσίας έχει υποστεί άνευ προηγουμένου πολιτική, οικονομική και πληροφοριακή πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, καθώς και από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Διαμαρτυρήθηκε για “άμεση και βάναυση παρέμβαση” στις εσωτερικές υποθέσεις, σε μια χώρα που διοικείται με σιδηρά πρωτιά για σχεδόν τρεις δεκαετίες από τον πρώην σοβιετικό αφεντικό συλλογικών αγροκτημάτων Λουκασένκο.

Η απόφαση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία ήταν ένα από τα πιο σκληρά πυρηνικά μηνύματα της Μόσχας προς τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι σε αυτό που αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Οι ακτιβιστές κατά των πυρηνικών έχουν προειδοποιήσει ότι το βήμα, το οποίο ο Πούτιν είπε ότι θα αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν πυρηνικές κεφαλές στην Ευρώπη χωρίς να παραιτηθούν από τον έλεγχό τους, θα μειώσει το όριο για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων μικρού βεληνεκούς πεδίου μάχης και το οποίο είναι περιττό, από στρατιωτικής άποψης.

Το Μινσκ είπε ότι τα ρωσικά πυρηνικά σχέδια δεν θα αντιβαίνουν στις διεθνείς συμφωνίες μη διάδοσης, καθώς η ίδια η Λευκορωσία δεν θα έχει τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

“Η εκπαίδευση Λευκορώσων πιλότων ικανών να πετούν αεροπλάνα με συγκεκριμένες κεφαλές, ο εκσυγχρονισμός τέτοιων αεροπλάνων και η ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών στη λευκορωσική επικράτεια χωρίς να δίνουν στο Μινσκ τον έλεγχο τους ή την πρόσβαση στις σχετικές τεχνολογίες δεν αντιβαίνει σε καμία περίπτωση τις διατάξεις του τη συνθήκη μη διάδοσης”, ανέφερε.

Related posts

Βίσκο (ΕΚΤ): Η πολιτική της ΕΚΤ θα είναι όσο περιοριστική χρειάζεται

admin

Νορβηγία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει την εθνικοποίηση αγωγών αερίου μετά τη λήξη των συμβάσεων παραχώρησης

admin

Ισπανία: Η υπ. Εργασίας “επιτίθεται” στην ιταλική κυβέρνηση και το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox που “εμπνέεται” από αυτήν

admin

Βιετνάμ: Τέσσερις νεκροί και ένας αγνοούμενος από τη συντριβή τουριστικού ελικοπτέρου

admin

Κίνα: Οι εξωτερικές πιέσεις και ο πληθυσμός απειλούν την ανάπτυξη της Κίνας

admin

Αίγυπτος: 38 τραυματίες από ανατροπή λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν πρόσφυγες από το Σουδάν

admin

Στην Ιερουσαλήμ προτίθεται να μεταφέρει η Ουγγαρία την πρεσβεία της στο Ισραήλ

admin

Νέο καμπανάκι Γέλεν: Έλλειψη μετρητών από την 1η Ιουνίου χωρίς αύξηση του χρέους

admin

Credit Suisse: Μεγάλοι χαμένοι οι Σαουδάραβες από το deal με τη UBS

admin