Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Λαγκάρντ: Οι αυξήσεις επιτοκίων μόλις αρχίζουν να περνούν στην οικονομία

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μόλις αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα στην οικονομία, αλλά η μετάδοσή τους μπορεί να γίνει ισχυρότερη ως αποτέλεσμα της τραπεζικής αναταραχής, δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν η ΕΚΤ θα μπορέσει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα που οδήγησε δύο τράπεζες στις ΗΠΑ και τον ελβετικό κολοσσό Credit Suisse σε διάσωση την τελευταία στιγμή.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η Λαγκάρντ είπε ότι οι ενέργειες της ΕΚΤ για την αύξηση του κόστους δανεισμού μπορεί να μεγεθύνονται εάν οι τράπεζες αποστρέφονται περισσότερο τον κίνδυνο και αρχίσουν να απαιτούν υψηλότερα επιτόκια όταν δανείζουν – πιθανότατα υποδηλώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα δικά της επιτόκια κατά λιγότερο.

«Εάν, για παράδειγμα, οι τράπεζες αρχίσουν σε οποιοδήποτε επίπεδο του βασικού επιτοκίου να απαιτούν υψηλότερη αποζημίωση για τον διαφαινόμενο κίνδυνο που αναλαμβάνουν όταν δανείζουν, τότε η μετακύλιση θα γίνει ισχυρότερη», είπε η Λαγκάρντ.

Επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να φέρει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 2%, από 8,5% τον περασμένο μήνα και σημείωσε ότι οι προηγούμενες αυξήσεις μόλις άρχισαν να περνούν στην οικονομία.

«Για να χαλαρώσουν οι πληθωριστικές πιέσεις, είναι σημαντικό η νομισματική μας πολιτική να λειτουργεί σθεναρά προς την περιοριστική κατεύθυνση», είπε. «Και αυτή η διαδικασία μόλις τώρα αρχίζει να αποφέρει αποτελέσματα».

«Μια σημαντική προσαρμογή της πολιτικής είναι ήδη πίσω μας: Από τον περασμένο Ιούλιο έχουμε αυξήσει τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης. Ωστόσο, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός και η αβεβαιότητα για την πορεία του έχει αυξηθεί. Αυτό καθιστά απαραίτητη μια ισχυρή στρατηγική για τη συνέχεια», είπε η Λαγκάρντ σε ομιλία της σύμφωνα με το CNBC.

«Ομως το κοινό μπορεί να είναι σίγουρο για ένα πράγμα: Θα επιτύχουμε σταθερότητα των τιμών και η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα είναι αδιαπραγμάτευτη», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο που πληρώνει στις τραπεζικές καταθέσεις κατά 350 μονάδες βάσης, σε 3% από τον Ιούλιο ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν περαιτέρω αύξηση στο 3,5% αργότερα φέτος.

Η κεντρική τράπεζα των 20 χωρών που μοιράζονται το ευρώ αύξησε τελευταία φορά τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα, αλλά αφαίρεσε από το μήνυμα πολιτικής της την προσδοκία ότι θα τα αυξήσει ξανά σε προσεχείς συνεδριάσεις υπό το φως των πρόσφατων οικονομικών αναταραχών.

Nagel: Εχουμε ακόμη δρόμο για τα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, σύμφωνα με συνέντευξή του στους Financial Times.

«Υπάρχει ακόμα δρόμος, αλλά πλησιάζουμε σε περιοριστικά εδάφη», είπε ο Nagel.

Πρόσθεσε επίσης στους FT ότι από τη στιγμή που η ΕΚΤ σταματήσει τις αυξήσεις, θα πρέπει στη συνέχεια να αντισταθεί στις εκκλήσεις για μείωση των επιτοκίων, καθώς κάτι τέτοιο θα επέτρεπε «να φουντώσει ξανά ο πληθωρισμός».

«Οι πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και έχουν ευρεία βάση σε ολόκληρη την οικονομία», είπε. «Αν θέλουμε να τιθασεύσουμε αυτόν τον επίμονο πληθωρισμό, θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο επίμονοι».

Related posts

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 11 ετών ο δανεισμός σε νοικοκυριά

admin

Ανέπαφες συναλλαγές με iPhone ή Apple Watch από την Εθνική Τράπεζα

admin

Τι βλέπει για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan

admin

Στο μισό ψαλιδίζει την πρόβλεψη για ανάπτυξη η Bundesbank

admin

Optima Bank: Αυτοί είναι οι όροι του ΜΟΔ ως 60 εκατ. ευρώ

admin

Τι ισχύει για τις «παγωμένες» επιταγές

admin

Εθνική Τράπεζα: Κόβει με μία κίνηση το 60% των NPEs

admin

ΟΤΕ: Νέο έργο αναβάθμισης υποδομών και κυβερνοασφάλειας για την Τρ. Χανίων

admin

Citigroup: Στα $4,98 δισ. ενισχύθηκαν τα κέρδη το τέταρτο τρίμηνο

admin