Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Τουρκικός ελιγμός με συνομοσπονδία

Δεν έχουν “δογματική” προσέγγιση στη λύση δύο κρατών, υποστηρίζει στις επαφές της η τουρκική πλευρά, που θέτει ωστόσο ως προϋπόθεση για να αρχίσουν οι συζητήσεις στο Κυπριακό την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τόσο ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο κι άλλοι αξιωματούχοι της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος, επισημαίνουν στους συνομιλητές τους πως δεν αντιμετωπίζουν με δογματισμό το θέμα των δύο κρατών και δηλώνουν ανοικτοί για συζητήσεις. Είναι σαφές πως ενόψει και του αυριανού γεύματος που θα παραθέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει, διά ελιγμών, εντυπώσεις, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιείται επί της ουσίας από τις θέσεις της. 

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έχει πει στον Αντόνιο Γκουτέρες, στη σύντομη αναφορά του στο Κυπριακό, στη διάρκεια της προ ημερών συνάντησης τους στη Νέα Υόρκη, πως εκείνο που προέχει και στο οποίο επιμένει η τουρκική πλευρά -ως προϋπόθεση για έναρξη της όποιας νέας προσπάθειας- είναι η αποδοχή εκ προοιμίου της “κυριαρχικής ισότητας” και του “ίσου διεθνούς καθεστώτος”.

Αυτό, όπως εξήγησε ο Τούρκος Πρόεδρος, “διασφαλίζει τα δικαιώματα” των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας πως όταν υπάρξει αναγνώριση αυτών των “αιτημάτων”, θα μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, “χωρίς να προκαθορίζεται η κατάληξη”. Δηλαδή, σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα, θα φανεί στο τέλος εάν η κατάληξη θα οδηγήσει σε συνομοσπονδία, ομοσπονδία, ή δύο κράτη. Κι αυτό λέγεται παρόλο που είναι προφανές πως με την εκ προοιμίου αναγνώριση των αξιώσεων που τίθενται, η τελική μορφή δεν θα απέχει από τη συνομοσπονδία. 

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία ενόψει και του γεύματος του Προέδρου Αναστασιάδη με συνδαιτυμόνες τον οικοδεσπότη Γκουτέρες και τον Τατάρ, έχει οριστικοποιήσει την τακτική της. Θα υποστηρίξει την αποκεντρωμένη ομοσπονδία μέσα από ενδιάμεση λύση. Με βάση την προσέγγιση του Προέδρου, αυτό θα επιτευχθεί μέσα από έναν “οδικό χάρτη”: Πρώτο βήμα η επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας (ενδιάμεση λύση), δεύτερο η επιστροφή στο Σύνταγμα του ΄60, και τρίτο, η έναρξη διαπραγμάτευσης για την τελική λύση, που θα είναι αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

- philenews

Related posts

Σε νέα “δίνη” το εμβόλιο της AstraZeneca – Αυστραλία, Φιλιππίνες και Αφρικανική Ένωση περιορίζουν επίσης τη χρήση του

banksnews

Πούτιν & Ερντογάν: Μια παράξενη “αδελφική” σχέση σκληρής ισχύος

banksnews

Η Τουρκία ξεκινά να χορηγεί συμπληρωματική δόση εμβολίου κατά της Covid-19 στους άνω των 50

banksnews

Αίγυπτος: Θα επιτρέπεται η είσοδος εμβολιασμένων ταξιδιωτών χωρίς τεστ

banksnews

ΗΠΑ: Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν στις 373.000

banksnews

Μ. Βρετανία: Παρατείνονται τα μέτρα κατά του κορονοϊού μέχρι τις 19 Ιουλίου

banksnews

Γερμανία: Άνοδος του πληθωρισμού τον Μάιο

banksnews

Έκκληση Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της βίας στη Γάζα

banksnews

Ηχηρό μήνυμα Μενέντεζ στην Τουρκία μέσω του Φόρουμ των Δελφών – Δεν είναι αναντικατάστατη στην περιοχή

banksnews