Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυνηγώντας φαντάσματα στις λάσπες

Το κλονισμένο προφίλ της ως προς την αποτελεσματικότητά της προσπαθεί να βελτιώσει η κυβέρνηση σε μια μάλλον αναπόφευκτη πλέον αναμέτρηση με τους «εφιάλτες» της – όσους έχουν προκαλέσει ρωγμές στις γέφυρες εμπιστοσύνης με την κοινωνία στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης. Πληγές που παραμένουν ανοιχτές καθ’ οδόν προς το πολιτικό ορόσημο του Σεπτεμβρίου, υπενθυμίζοντας επί της ουσίας αδυναμίες, καθυστερήσεις και ελλείμματα της κυβερνητικής και κρατικής μηχανής, αναγκάζουν το Μέγαρο Μαξίμου να εστιάσει στα προβλήματα της καθημερινής ζωής – εθνικής αλλά και τοπικής εμβέλειας – τόσο με βραχυπρόθεσμες «λύσεις» όσο και με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το Βελλίδειο το Σαββατοκύριακο, όταν θα επιχειρηθεί ισχυρό κοινωνικό στίγμα, το ίδιο πιστοποιεί όμως και η χθεσινή επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον θεσσαλικό κάμπο. Εναν χρόνο μετά την καταστροφή στις λάσπες του «Ντάνιελ» και τέσσερα χρόνια μετά τον «Ιανό», ο Πρωθυπουργός, υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές της ΝΔ περιόδευσαν στις πληγείσες περιοχές με ανακοινώσεις και εξαγγελίες για τις πλημμυρισμένες περιοχές, από τις οποίες ακούστηκαν εκ νέου φωνές αγανάκτησης και επείγοντα αιτήματα κυρίως για αποζημιώσεις και μετεγκαταστάσεις.

Είναι σαφές ότι η Θεσσαλία κρατά ακόμα εγκλωβισμένη την κυβέρνηση – ενδεικτική η παραδοχή του Μητσοτάκη ότι «οι ζημιές και οι πληγές είναι ακόμα εδώ» –, όσο κι αν επιχειρήθηκε να προβληθούν «παραδοτέα» (υπήρξαν άλλωστε «κορδέλες»), μια εικόνα συνεργασίας τοπικής και κεντρικής διοίκησης στις υποδομές και ευρύτερα οι κυβερνητικές προσπάθειες για θωράκιση και των πληγέντων και των περιοχών τους. Οι τελευταίοι επιμένουν να διεκδικούν περισσότερες ενέργειες και πιο γρήγορες διαδικασίες για την ανάταξη της Θεσσαλίας, η οποία έχει παρουσιαστεί προεκλογικά από το Μαξίμου ως πρότζεκτ «εθνικής εμβέλειας». Αφότου η κυβέρνηση εισέπραξε τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων και ειδικότερα του διαλυμένου κάμπου τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου όσο και στην ευρωκάλπη και αφού αντιμετώπισε μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις τον χειμώνα, ο Μητσοτάκης έστρεψε την προσοχή (και συνεχίζει) στη διαχείριση της καχυποψίας και της δυσαρέσκειας. Το νέο κυβερνητικό σχήμα άλλωστε «τρέχει» με στοχευμένη προσθήκη τριών Θεσσαλών – του Καρδιτσιώτη Κώστα Τσιάρα και του Λαρισαίου Χρήστου Κέλλα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και της Τρικαλινής Κατερίνας Παπακώστα στο Οικογένειας.

Οι πληγές των πυρκαγιών…

Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας παραμένει ανοιχτό στοίχημα για την κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό να οδεύει σε ακόμη μία ΔΕΘ στη σκιά των αρνητικών εντυπώσεων από τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Πέρυσι ήταν κυρίως οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, φέτος θα είναι το πλήγμα στην κυβερνητική εικόνα από τη φωτιά της Βορειοανατολικής Αττικής που προχώρησε για χιλιόμετρα έως το Χαλάνδρι. Και η κυβέρνηση θα θελήσει ξανά να ρίξει το βάρος στην επόμενη μέρα, στις πρωτοβουλίες στήριξης των πληγέντων και στη μεγάλη εικόνα της αντιπυρικής περιόδου, το προφίλ της πληγώθηκε στη Βορειοανατολική Αττική και τις αρνητικές εντυπώσεις που άφησε η διαχείριση της φωτιάς από τη στιγμή που έφτασε στο Χαλάνδρι. Η επικοινωνιακή διαχείριση και τα μέτρα αποκατάστασης στην Αττική απασχόλησαν τις θερινές κυβερνητικές συσκέψεις, με βασική γραμμή άμυνας, όπως ήταν και στη Θεσσαλία, την «ετοιμότητα» της πολιτείας για στήριξη στην επόμενη μέρα. «Μιλάμε για 3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία μοιράζονται, πολύ χοντρικά, σε περίπου 1,5 δισ. σε στήριξη και αποκατάσταση, κρατική αρωγή, ΕΛΓΑ, στεγαστικά, στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ακόμα στα μεγάλα έργα υποδομής που δρομολογούνται από το υπουργείο Οικονομικών» είπε ο Μητσοτάκης για τη Θεσσαλία, προεξοφλώντας ότι το ποσό θα αυξηθεί αφού δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμα τα μεγάλα έργα (όπως φράγματα). Αυτό σημαίνει ότι έναν χρόνο μετά υπάρχουν μικρότερης κλίμακας αναχώματα, χωρίς προφανώς να υποτιμάται η σημασία τους (για «δουλειά πρώτης προστασίας» μίλησε ο Μητσοτάκης) αλλά η κυρίαρχη αντιπλημμυρική ασπίδα δεν είναι έτοιμη, εξ ου και το μούδιασμα των πλημμυροπαθών εν όψει του χειμώνα. «Τονίζω τη σημασία των έργων αυτών, είναι ένα πλέγμα έργων ορεινής υδρονομίας, μεσαίων και μεγαλύτερων φραγμάτων. Το ζήτημά μας δεν είναι μόνο πώς θα αντιμετωπίσουμε έναν ενδεχόμενο νέο “Ντάνιελ” ή κάτι μικρότερο. Είναι πώς θα εξασφαλίσουμε ότι η Θεσσαλία θα έχει αρκετό νερό στο μέλλον για να μπορεί να εξακολουθεί να είναι ο πυλώνας του πρωτογενούς τομέα της πατρίδας μας» σημείωσε.

…και του ΕΣΥ

Ταυτόχρονα η έμφαση που δόθηκε στις θεσσαλικές δομές Υγείας – στον Παλαμά το Κέντρο Υγείας ανακατασκευάστηκε πλήρως και στο Μουζάκι υπήρξε νέα κατασκευή σε άλλη τοποθεσία – μαρτυρά ακόμα μία πληγή που θέλει να επουλώσει η κυβέρνηση. «Το ΕΣΥ, παρά τα προβλήματά του, τα οποία ουδέποτε κρύψαμε, αλλάζει» είπε ο Μητσοτάκης, επικαλούμενος «σημαντικότατους πόρους» από το Ταμείο Ανάκαμψης για παρεμβάσεις ανά την επικράτεια και μιλώντας για «συνεχή» προσπάθεια σε ό,τι αφορά την ενίσχυση με προσωπικό. Πέραν αυτών, το βασικότερο θέμα που ζορίζει την κυβέρνηση, δυσκολεύοντας την επιχείρηση ανάταξης, παραμένει το περιβάλλον ακρίβειας. Γιατί στο τέλος της ημέρες είναι εκείνο που σκιάζει σημαντικά το βασικό αφήγημα περί μόνιμης ενίσχυσης των εισοδημάτων.

Related posts

Αυτοψία Μητσοτάκη στο ναυπηγείο της Λοριάν

admin

ΚΚΕ για επιστολική ψήφο: Η ΝΔ θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο των εκλογών

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Ευρωεκλογές χωρίς… Ευρώπη

admin

Συρεγγέλα: Όσο είμαστε ενωμένες και ενωμένοι δεν μας φοβίζουν οι ανήθικες επιθέσεις τους

admin

Αποχώρησε η πρώην υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου από τον ΣΥΡΙΖΑ – «Εκπαιδευόμενος μάγος ο Κασσελάκης»

admin

Αυτή είναι η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Λοβέρδου

admin

Οι κομματικές συσπειρώσεις και τα «γρήγορα ταβάνια»

admin

Λαβρόφ κατά Αθήνας: Ημασταν φίλοι με τους Ελληνες αλλά υποτάχθηκαν στην αμερικανική επιταγή

admin