Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κυνήγι νέων επενδύσεων με ενέχυρο… Πικάσο

Μια κακή χρονιά για την τέχνη κατάφερε να γίνει μια πολύ καλή χρονιά για τα δάνεια που παίρνουν μεγάλοι συλλέκτες τέχνης και επιχειρηματίες βάζοντας ενέχυρο τους Πικάσο και τους Μπασκιά που έχουν στην ιδιοκτησία τους. Η αξία των έργων τέχνης που βρίσκεται σε ιδιωτικές συλλογές υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 2 τρισ. δολάρια, ενώ σύμφωνα με ειδικούς η αγορά δανείων τέχνης θα μπορούσε εύκολα να φτάσει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Fine Art Group, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και συμβούλων τέχνης ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις δανείων αυξήθηκαν κατά 30% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, καθώς πολλοί συλλέκτες προσπάθησαν να δανειστούν έναντι των συλλογών τους με στόχο να επενδύσουν σε περισσότερα έργα ή άλλες δραστηριότητες. Η Bank of America σημείωσε αύξηση 30% στα δάνεια της αγοράς τέχνης πέρυσι, ενώ η JPMorgan και η Goldman Sachs σημείωσαν επίσης ισχυρή ανάπτυξη, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου.

Οι τράπεζες δείχνουν το δρόμο

Μέχρι στιγμής οι μεγάλοι τραπεζικοί κολοσσοί είναι αυτοί που επικρατούν στα δάνεια έργων τέχνης κυρίως λόγω των χαμηλών επιτοκίων που προσφέρουν. Τον τελευταίο καιρό όμως οίκοι δημοπρασιών και εταιρείες που παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στο χώρο της τέχνης έχουν αρχίσει να επεκτείνουν όλο και περισσότερο τις δανειακές τους δραστηριότητες για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες.

Οι τράπεζες χρεώνουν συνήθως 2% έως 5% στα δάνεια τέχνης, ανάλογα βέβαια και με τα άλλα περιουσιακά στοιχεία και τις επιχειρήσεις του πελάτη, ενώ οι εταιρείες δανεισμού έργων τέχνης και οι οίκοι δημοπρασιών χρεώνουν 6% έως 9%. Η διάρκεια ενός τέτοιου δανείου είναι συνήθως ένας χρόνος και οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται έως και το μισό της εκτιμώμενης αξίας ενός έργου τέχνης. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ένας ιδιοκτήτης ενός πίνακα αξίας 10 εκατ. δολαρίων από τον Πάμπλο Πικάσο θα μπορούσε να πάρει ένα δάνειο που θα έφτανε έως και τα 5 εκατ. δολάρια.

Ποιοι παίρνουν δάνεια και γιατί;

Στις περισσότερες περιπτώσεις αίτηση για δάνειο καταθέτουν πολύ πλούσιοι συλλέκτες. Γιατί όμως ένας εκατομμυριούχος ή δισεκατομμυριούχος να χρειάζεται ακόμη περισσότερα χρήματα; Η απάντηση είναι πως τα δάνεια τέχνης προσφέρουν πρόσβαση σε κεφάλαια εύκολα και γρήγορα. Κάτι τέτοιο, ειδικά στην περίοδο έντονης μεταβλητότητας που διανύουμε, είναι πολύ σημαντικό. Πολλοί συλλέκτες βλέπουν μια καλή επιχειρηματική ευκαιρία ή ένα εξαιρετικό έργο τέχνης οπότε αναζητούν την εύκολη ρευστότητα για να μην χάσουν την επενδυτική ευκαιρία.

“Πολλοί από τους πελάτες μας είναι επιχειρηματίες και χρησιμοποιούν τη μόχλευση στις επιχειρήσεις τους”, δήλωσε στο CNBC η Freya Stewart, διευθύνουσα σύμβουλος χρηματοοικονομικών τέχνης στην The Fine Art Group. “Έχουν πολλά κεφάλαια μέσω των συλλογών τέχνης που διαθέτουν και θέλουν να αποδεσμεύσουν αυτά τα κεφάλαια για άλλες χρήσεις”, πρόσθεσε.

Κι αυτές οι επενδύσεις περιλαμβάνουν κινδύνους

Όπως σε κάθε αγορά έτσι και σε αυτήν υπάρχουν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές. Η συγκεκριμένη αγορά δεν είναι σταθερή ούτε διαφανής, ενώ από τη μια χρονιά στην άλλη η αξία ενός καλλιτέχνη (κυρίως σύγχρονου) μπορεί να αλλάξει σε τεράστιο βαθμό.

Σύμφωνα έρευνα του 2019, το 71% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το βασικό εμπόδιο κατά τη χορήγηση δανείων με ενέχυρο ένα έργο τέχνης ήταν ότι η τράπεζα δυσκολεύεται να εκτιμήσει τον κίνδυνο.

Κυνήγι νέων επενδύσεων με ενέχυρο... Πικάσο

Ανοδικά οι διαδικτυακές πωλήσεις με… κλειστές γκαλερί

Σύμφωνα με το The Art Law Review, οι online πωλήσεις δημοπρασιών αυξήθηκαν πολύ μέσα στο 2020 λόγω της πανδημίας ωστόσο οι πωλήσεις γενικά κινήθηκαν πτωτικά σε σχέση με την περσινή χρονιά. Οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου που πραγματοποίησαν Christie’s, Sotheby’s και Phillips απέφεραν 370 εκατ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2020, πέντε φορές πιο πάνω από την ίδια περίοδο το 2019. Ο οίκος Sotheby έκανε λόγο για αύξηση 131% στον αριθμό των διαδικτυακών πωλήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους (Ιανουάριο με Μάιο του 2020).

Την ίδια στιγμή όμως πολλές γκαλερί παραμένουν κλειστές ή αντιμετωπίζουν σημαντικα οικονομικά προβλήματα. Κατά το α’ εξάμηνο του 2020 η αξία των πωλήσεων των γκαλερί μειώθηκε κατά 36% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, με την πλειονότητα των γκαλερί να πιστεύουν ότι οι πωλήσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται.

Related posts

Ορμπάν και ουγγρικά ΜΜΕ υπέρ Τραμπ – Μιλούν για “νοθεία” στις εκλογές στις ΗΠΑ

banksnews

Βόρεια Μακεδονία: Ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για χρήση κατά του κορονοϊού

banksnews

Merck: Το αντιικό φάρμακο molnupiravir “μπλοκάρει” τη μετάδοση του κορονοϊού

banksnews

Βραζιλία: Ξεπέρασαν τα 8 εκατ. τα κρούσματα κορονοϊού

banksnews

Ερντογάν: Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν θα μας επηρεάσουν – Οι “τίμιοι” Ευρωπαίοι ηγέτες είναι εναντίον τέτοιων μέτρων

banksnews

Τουρκία: 19.256 νέα κρούσματα και 251 θάνατοι από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο

banksnews

Αυστρία: Σε 852 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μέσα στο προηγούμενο 24ωρο

banksnews

Το City του Λονδίνου θα πρέπει να… περιμένει για πρόσβαση στην ΕΕ – “Η απόφαση θέλει αρκετό χρόνο”

banksnews

ΗΠΑ: Ο Φάουτσι ανησυχεί για τον αντίκτυπο της μη ομαλής μετάβασης της προεδρίας στη “μάχη” κατά του κορονοϊού

banksnews