Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Κτηνώδης & Άκρατος Πανικός σε όλες τις αγορές…

Το συνεχιζόμενο sell off στο Ελληνικό & τα Διεθνή χρηματιστήρια, έχει βάλει το σύνολο των επενδυτών, Θεσμικών & Ιδιωτών, σε μια κατάσταση άκρατου πανικού δικαιολογημένα. Ο βασικός λόγος είναι οι εμφανείς παρενέργειες στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, που δημιουργεί η πανδημία του COΝvid -19 και δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν πίσω από μέτρα νομισματικής πολιτικής. Η αναμενόμενη εδώ και καιρό ύφεση έφτασε πλέον με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, χωρίς πολλά όπλα στην φαρέτρα των Κεντρικών τραπεζών. Έτσι τα εγγενή προβλήματα του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού συστήματος βγήκαν στην επιφάνεια με εκκωφαντικό τρόπο.

Η επίδραση της πανδημίας, αναμφίβολα θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτωσεις στις ζωές των πολιτών, στα συστήματα υγείας & στους προϋπολογισμούς των κρατών. Επιπλέον θα αποδιοργανώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις εφοδιαστικές αλυσίδες  (όπως είδαμε από την περίπτωση της Κίνας).

Η αναταραχή δεν αφορά μόνο τις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά και τις αγορές χρέους και κάθε μορφής επενδυτικό προϊόν. Όπως ήταν αναμενόμενο, η C. Lagarde εμφανίστηκε σήμερα ιδιαίτερα αρνητική για την διαμορφούμενη κατάσταση & αναθεώρησε τους αναπτυξιακούς στόχους για τα επόμενα έτη προς “τα χείρω”.  Eπέμεινε δε ότι ήρθε η ώρα για γενναίες Δημοσιονομικές αποφάσεις από μέρους των Κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

 Στον διαμορφούμενο  παγκόσμιο πανικό, η Ελλάδα εκτός από την πανδημία έχει να αντιμετωπίσει και την συνεχιζόμενη Τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα. Η επίδραση στην πραγματική οικονομία είναι νωρίς ακόμα να αποτυπωθεί, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα είναι μεγάλη, κυρίως αν η πανδημία επεκταθεί χρονικά πέραν του Μαΐου. Ελπίζοντας ότι οι απώλειες ανθρώπων θα ελαχιστοποιηθούν, με την προϋπόθεση ότι ο Ελληνικός λαός θα συμμορφωθεί απόλυτα & άνευ εξαιρέσεων στις οδηγίες  των ειδικών, ευελπιστούμε ότι οι παρενέργειες στην οικονομία , αν και μεγάλες, ειδικά για συγκεκριμένες δραστηριότητες, θα είναι μέσο-πρόθεσμες.

Ο τραπεζικός κλάδος μετά από τόσα χρόνια & αλλεπάλληλες αυξήσεις, συνεχίζει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα, αποτελώντας τον ποιό αδύναμο κρίκο του συστήματος, καταγράφοντας χαμηλό ιστορικό κλείσιμο 20-ετίας. Τα παλαιά προβλήματα του επανέρχονται δριμύτερα, κυρίως ως αναφορά την δημιουργία νέων κόκκινων δανείων από κλάδους που θα υποστούν συντριπτικά πλήγματα από την πανδημία (Τουρισμός – Ναυτιλία  – Μεταφορές, καταναλωτικές αλυσίδες κ.α.)

 Όμως και τα Ελληνικά ομόλογα κρατικά και εταιρικά μετά  την « περίοδο του μέλιτος», αρχίζουν να παρουσιάζουν αρνητικές παρενέργειες και αύξηση των αποδόσεων. Ειδικά τα εταιρικά ομόλογα για πρώτη φορά, όλα εμφανίζουν τιμές χαμηλότερες του 100, με τη ανησυχία να διαχέεται και στην αγορά εταιρικού χρέους. Αλλά και τα κρατικά ομόλογα, λόγω  των ανωτέρω γεγονότων, ενισχύουν τις  αποδόσεις τους την τελευταία περίοδο σε όλη την καμπύλη, με το 10-ετές να προσεγγίζει το 1,716%. Σοβαρή ανησυχία πάντως για την αγορά των εταιρικών ομολόγων υπάρχει και στην Ευρωπαϊκή  αλλά & στην Αμερικάνική αγορά, που αντιμετωπίζει ένα τεράστιο τείχος χρέους την περίοδο 2020-2025, κα μπορεί να εξελιχτεί σε νέα γάγγραινα για την Αμερικάνική αγορά.

Στο σύνολο των μετοχών ο πανικός είναι διάχυτος, κυρίως γιατί αναλυτές & επενδυτές δεν μπορούν να προσδιορίσουν την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και τις επιπτώσεις στα αποτελέσματα των εταιριών το 2020. Ακόμα και ο Κινητός εκθετικός μέσος 25 ημερών, απέχει «παρασάγγες» από τις τρέχουσες τιμές, ενώ ο αντίστοιχος 200 ΚΜΟ αποτελεί «μακρινό όνειρο».

Η τεχνική ανάλυση σε αγορές  ακραίου πανικού (όπως η τωρινή), δεν υποβοηθά ιδιαιτέρως τις επενδυτικές αποφάσεις, παρά μόνο ως ιστορικό στατιστικό στοιχείο πληροφόρησης. Επιπλέον η ταχύτητα & το εύρος της πτώσης έχει αυξήσει την μεταβλητότητα των τιμών, που επιταχύνεται & από τις ρευστοποιήσεις των μοχλευμένων χαρτοφυλακίων. Έτσι Στηρίξεις & Αντιστάσεις απέχουν πολύ μεταξύ τους, αυξάνοντας την δυσκολία της ανάλυσης. 

Παρά ταύτα στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 518 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 500, 440 & 425 μονάδες.  Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 574, 595, & 660 μονάδων.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι πρώτη κοντινή στήριξη εντοπίζεται επίσης στην ζώνη των  1340 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις εμφανίζονται στις 1260, 1200 & 1145 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1392, 1450 & 1555 μονάδων.

Συμπερασματικά η εικόνα της αγοράς είναι καταστροφική, με την κεφαλαιοποίησης της να μετρά  απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.  Χρόνος και υπομονή απαιτούνται για να πλησιάσουν οι γρήγοροι κινητοί μέσοι όροι τις τρέχουσες τιμές. Εκτιμούμε ότι η ταλαιπωρία & η μεταβλητότητα  θα έχει συνέχεια για τις ελληνικές μετοχές, όσο βρισκόμαστε στην αρχή της έξαρσης του CONvid-19 και το ίδιο ισχύει και για τις ξένες αγορές.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους και μεγέθους πτώσεις δημιουργούν και σημαντικές ευκαιρίες. Πρέπει όμως να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με υψηλή ρευστότητα, καλά θεμελιώδη στοιχεία & υψηλές μερισματικές αποδόσεις, έστω και με στοιχεία 2019. Χρειάζεται υπομονή & πειθαρχία για να επιλέξτε προσεκτικά που & πότε θα καταναλώσετε τα (ρευστά) πυρομαχικά σας,  σε συνεργασία πάντα με τους επενδυτικούς σας συμβούλους. Θα απαιτηθεί χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο ,αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι και αυτή η κρίση θα περάσει.

Συνεπώς προτεραιότητα σας πρέπει να είναι η Προστασία σας τόσο σε προσωπικό όσο και σε επενδυτικό επίπεδο…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Related posts

MYTILINEOS: Στον ορίζοντα της καινοτομίας η Protergia

banksnews

ΣΙΔΜΑ: Έρχονται τα καλά νέα για τους μετόχους

banksnews

Whitetip Investments: Ιδρύει το πρώτο ESG Transformation Fund στην Ελλάδα

banksnews

Quest: Δωρεά €500.000 σε ΥΠΑΙΘ και Υπ. Υγείας

banksnews

Συμφώνησε με τις τράπεζες η Αλουμύλ

banksnews

Eurobank Equities: Τι «βλέπει» για την Quest – Ξεκινά κάλυψη

banksnews

Πρώτη η Optima Bank τον Μάρτιο στο ΧΠΑ

banksnews

Οι εκτιμήσεις της Eurobank για τα αποτελέσματα εξαμήνου του ΟΠΑΠ

banksnews

Η γεωγραφική ταξινόμηση των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Απρίλιο

banksnews