Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: «Παγώνουν» τα πρόστιμα έως το τέλος του 2022

Η διάταξη για το «πάγωμα» των προστίμων έως το τέλος του 2022 ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή είπε, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, ο

υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

αρμόδιος για τα Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το 

Κτηματολόγιο Γεώργιος Στύλιος

.

Η διάταξη αφορά σε όλους όσοι δεν είχαν πάει να κάνουν τη δήλωσή του έγκαιρα στην Κτηματογράφηση και με βάση τον ισχύοντα νόμο από τον Ιούνιο του 2021 είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τα ανάλογα πρόστιμα.

Όπως εξήγησε, αρκετοί πολίτες δεν έχουν καταφέρει μέχρι και σήμερα να κάνουν τις δηλώσεις τους, λόγω των ειδικών συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας με κλειστά τα Υποθηκοφυλακεία μέχρι τα μέσα Μαρτίου.


ktimatologio-prostima

Όλοι οι πολίτες πλέον μπορούν να πάνε στην Κτηματογράφηση και να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, διευκρίνισε ο υφυπουργός.

Μεταξύ άλλων, η τροπολογία εισάγει, κατ’αρχήν, ρυθμίσεις για την επίσπευση της κτηματογράφησης και του ανοίγματος των νέων κτηματολογικών γραφείων. Πρακτικά, επιταχύνει την μετάβαση σε ένα καθεστώς που συνεπάγεται περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες για όλους. Ειδικότερα, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αντιμετωπίζουν, κατά κύριο λόγο, τις αυξημένες ανάγκες στελέχωσης των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα. Για παράδειγμα, δίνεται εκ νέου δυνατότητα στους άμισθους υποθηκοφύλακες να υποβάλουν αίτηση ένταξης στον φορέα ενώ, παράλληλα, παρέχεται στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ευελιξία στην αξιοποίηση των υπαλλήλων του μέσω μετακινήσεων μεταξύ των επιμέρους υπηρεσιών του.

Περαιτέρω, στην εν λόγω τροπολογία συμπεριλαμβάνεται η διάταξη, η οποία προβλέπει δυνατότητα του φορέα να παρατείνει, έως τον Δεκέμβριο του 2022, την προθεσμία, εντός της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις εγγραπτέων δικαιωμάτων, χωρίς κανένα πρόστιμο. Η παράταση αυτή προωθείται από το υπουργείο εξαιτίας της μακράς περιόδου αναστολής λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, εντός της οποίας οι πολίτες δεν μπορούσαν να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δηλώσεων στα γραφεία κτηματογράφησης.

Ειδήσεις σήμερα:

Αιφνίδιος θάνατος για 42χρονο αγιογράφο στον Βόλο – «Σταματήστε τα fake news, δεν πέθανε από το εμβόλιο» λέει η σύζυγός του

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Η Αστυνομία φέρνει τον σύζυγο από την Αλόννησο με ελικόπτερο – Προέκυψαν νέα στοιχεία

Dior: Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη φαντασμαγορική επίδειξη στο Καλλιμάρμαρο

Related posts

Ο Γιάννης Αγγελικούσης και ο Παύλος Ιωαννίδης στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας

banksnews

ΔΕΗ: Ξεκινά το χειμερινό ωράριο για νυχτερινό τιμολόγιο

banksnews

Πατέλης: Σε μία εβδομάδα η δημοπρασία για τα 5G

banksnews

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Βήμα – βήμα η διαδικασία – Τι ισχύει με την επιδότηση

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Αρμαγεδδών» με πτώση 12% του Γενικού Δείκτη

banksnews

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2:  Όσα πρέπει να ξέρουμε για τις επιδοτήσεις – Χρήσιμες ερωταπαντήσεις

banksnews

Οι προορισμοί των Airbnb στην Ελλάδα που δεν «τράβηξαν» φέτος τον Αύγουστο

banksnews

Wall Street: Μικτά πρόσημα στους δείκτες – Το 70ο ρεκόρ κλεισίματος κατέγραψε ο S&P 500

banksnews

Power Pass: Ξεπέρασαν τις 100.000 οι αιτήσεις το απόγευμα του Σαββάτου

banksnews