Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Ουρές από τα μεσάνυχτα για την έκδοση ενός πιστοποιητικού

Δυσλειτουργίες και απίστευτες καθυστερήσεις προκαλεί η υποστελέχωση των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων, φέρνοντας σε απόγνωση πολίτες και επαγγελματίες.

Εικόνες ντροπής σε μια χώρα που διαφημίζει την ψηφιακή μεταρρύθμιση, όταν οι πολίτες για να εκδώσουν ένα πιστοποιητικό αναγκάζονται να εγγράφονται σε λίστες προτεραιότητας και να υπομένουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και ουρές.

Η έλλειψη προσωπικού αλλά και το αλαλούμ μεταξύ των υπηρεσιών έχουν συσσωρεύσει πανελλαδικά 700.000 πρόδηλα σφάλματα, προκαλώντας έμφραγμα στα γραφεία και ταλαιπωρία στους συναλλασσόμενους για την έκδοση των πιστοποιητικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μεταβατικό γραφείο Αθηνών, το οποίο άνοιξε πριν λίγες μέρες υπάρχουν ήδη 7.000 ακαταχώρητες πράξεις. Χιλιάδες είναι οι αντίστοιχες πράξεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα με τρανταχτά παραδείγματα, την Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης αλλά το γραφείο στο Κορωπί όπου ξεπερνούν τις 2.000.

Η ρίζα του προβλήματος είναι η ανυπαρξία προσωπικού, με αρκετά γραφεία να στελεχώνονται από μόλις 2-3 υπαλλήλους, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο τεράστιο όγκο των συναλλαγών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινούν δύο ώρες μετά τα μεσάνυκτα οι ουρές και οι εγγραφές προτεραιότητας.

Την εικόνα των γραφείων και τα αγκάθια στην λειτουργία τους ανέδειξαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Ρούσκας και η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, Μαρία Μπρουζούκη.

Όπως αναφέρθηκε, οι καθυστερήσεις στην έκδοση πιστοποιητικών φθάνουν σε αρκετά γραφεία τους 7 -12 μήνες ενώ αν διαπιστωθεί πρόδηλο σφάλμα στα πιστοποιητικά και στις λοιπές συμβολαιογραφικές πράξεις (π.χ. λανθασμένη αναγραφή ονόματος) τότε οι υποθέσεις καταλήγουν στα δικαστήρια, παίρνοντας δικάσιμο στο Πρωτοδικείο Αθηνών για το 2027.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πάγωμα των αγοραπωλησιών μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση, τινάζοντας στον αέρα κάθε προγραμματισμό. Οι εκπρόσωποι των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών κατέθεσαν χθες μια σειρά από προτάσεις για να εξομαλυνθούν οι συναλλαγές.

Οι τρεις φορείς ζήτησαν την άμεση πρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, την απλοποίηση ηλεκτρονικής υποβολής πράξεων προς καταχώριση, τη θέσπιση απλοποιημένης διαδικασίας, ώστε συγκεκριμένα πρόδηλα σφάλματα να επιλύονται εσωτερικά από τις υπηρεσίες αλλά και την άμεση λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικών ραντεβού για αποφυγή αναμονής. Επιπλέον πρότειναν τη θέσπιση ενιαίων κανόνων νομικού ελέγχου, ο οποίος θα περιορίζεται μόνο στα επί ποινή απολύτου ακυρότητας στοιχεία της πράξης καθώς και σε αυτά που από το νόμο απαγορεύεται η καταχώρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για μεθαύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντησή τους με τον αρμόδιο Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρο Λιβάνιο, για να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα στη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων.

- --.gr

Related posts

Wall Street: Άλμα 1,9% για τον Nasdaq

admin

Κατώτατος μισθός: Το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της νέας αύξησης από την 1η Απριλίου

admin

Μειωμένα ενοίκια: Έως τη Δευτέρα οι δηλώσεις από τους εκμισθωτές ακινήτων

admin

Ταμειακές μηχανές: Παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2022 για την απόσυρση

admin

Έκτακτο Δώρο Πάσχα – Οικονομική ενίσχυση: Πότε θα γίνει η πληρωμή για την επιταγή ακρίβειας

admin

Στα €324 η μέση μηνιαία δαπάνη στα σούπερ μάρκετ από €255 πέρυσι λόγω των τιμών

admin

Σταϊκούρας: Επέκταση Ηρακλή και πρόγραμμα Γέφυρα για μικρομεσαίους

admin

Χρηματιστήρια: Επιφυλακτικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, «ράλι» των κινεζικών μετοχών

admin

Επιδόματα: Τι πληρώνεται έως και τις 8 Ιουλίου

admin