Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρυπτονομίσματα: Φούσκα του αιώνα ή μια νέα κατηγορία ενεργητικού;

Την περασμένη εβδομάδα η συνολική αξία όλων των κρυπτονομισμάτων ξεπέρασε το φράγμα των 2 τρισ. δολάρια και διαμορφώθηκε σε 2,3 δισ. δολάρια τροφοδοτώντας το διαρκές ερώτημα: είναι η φούσκα του αιώνα ή πρόκειται για μια νέα κατηγορία ενεργητικού (asset class);

Η συντριπτική πλειονότης των οικονομολόγων και παραδοσιακών αναλυτών τάσσεται υπέρ της άποψης ότι πρόκειται για φούσκα, καθώς η αγορά κρυπτονομισμάτων συγκεντρώνει όλα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της. Δεν υπάρχει μια υποκείμενη αξία η οποία να τα στηρίζει, ούτε ένας «τελικός αγοραστής» (όπως είναι οι κεντρικές τράπεζες για τα κανονικά νομίσματα).

Η τιμή των κρυπτονομισμάτων ανεβαίνει χάρη στη ζήτηση που δημιουργείται, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στην προσδοκία ότι η αξία τους θα ανέβει. Με λίγα λόγια, κάποιοι το αγοράζουν επειδή πιστεύουν ότι κάποιοι άλλοι θα θελήσουν να το αγοράσουν στο μέλλον, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πιστέψουν ότι κάποιοι άλλοι θα θελήσουν να το αγοράσουν στο μέλλον… και πάει λέγοντας.

Είναι μια αλυσίδα η οποία δίνει τρελά κέρδη όσο διατηρείται, αλλά εάν «σπάσει» οι αξίες μηδενίζονται. Με λίγα λόγια, εάν κάποιος αποκτήσει κρυπτονομίσματα, δεν αποκλείεται να χάσει και το σύνολο των χρημάτων του.

Η μεγάλη άνοδος των τιμών έχει πυροδοτήσει και πάλι τη συζήτηση περί φούσκας: Όπως χαρακτηριστικά τουίταρε ο Έλληνας οικονομικός αναλυτής και διαχειριστής επενδύσεων που παρακολουθεί την αγορά των κρυπτονομισμάτων Μιχάλης Νικολέτος, «δεν είμαι σε θέση να ξέρω εάν η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι φούσκα ή όχι. Όμως αυτό το θέμα παρακάμπτει τη μεγαλύτερη συζήτηση που είναι εάν τα κρυπτονομίσματα θα αλλάξουν ριζικά τον κόσμο που ζούμε. Το 2000 οι μετοχές ίντερνετ κατέρρευσαν, αλλά σήμερα το ίντερνετ είναι μεγαλύτερο από ποτέ».

I am not in a position to know/understand whether cryptos are in a bubble or not. However, this debate misses the bigger discussion, will the #crypto industry change/revolutionize the world we live in? In 2000, internet stocks collapsed yet today the internet is bigger than ever!

— Michael Nicoletos (@mnicoletos) May 9, 2021

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός είναι ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν φέρει στο προσκήνιο μια νέα τεχνολογία συναλλαγών, οι οποίες αλλάζουν το χάρτη του χρήματος και των πληρωμών. Εκεί, λένε οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, κρύβεται η πραγματική τους αξία, καθώς αυτή η τεχνολογία είναι το μέλλον και θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις.

Διαβάστε περισσότερα στο --.gr

Related posts

Συντάξεις και επιδόματα: Ποια πληρώνονται σήμερα και την Παρασκευή

banksnews

Θ. Πελαγίδης: Υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των αγορών και της FED για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια

banksnews

Μακροχρόνια άνεργοι: Πώς θα πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ

banksnews

Ο νόμος Κατρούγκαλου έβγαλε συντάξεις ως 24.000 ευρώ τον μήνα -Μπλόκο από Βρούτση

banksnews

ΔΕΗ: Επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ ως το 2023 προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο

banksnews

Νέα ξαφνική στροφή Τραμπ: ΗΠΑ και Κίνα ανακοίνωσαν εμπορική συμφωνία

banksnews

Υπουργείο Ανάπτυξης: Υπάρχει επάρκεια σε τρόφιμα – Μην αγοράζετε περισσότερα από τα συνηθισμένα

banksnews

«Φάκελος» Brexit: Πώς πρέπει να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα

banksnews

Ενεργοπoιήθηκε το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων

banksnews