Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίση στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ συνομιλούν με προμηθευτές ενέργειας για να διασφαλίσουν την Ευρώπη

Συνομιλίες με μεγάλες χώρες και εταιρείες παραγωγής ενέργειας σε όλον τον κόσμο διεξάγουν οι

ΗΠΑ,

για να διασφαλίσουν τη

ροή φυσικού αερίου

προς την

Ευρώπη,

σε περίπτωση κρίσης με την

Ουκρανία.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν κατονόμασε τις χώρες ή τις εταιρείες με τις οποίες διεξάγονται συνομιλίες. Περιορίστηκε να πει ότι πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένων των πωλητών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για τη διασφάλιση της ροή φυσικού αερίου για το υπόλοιπο του χειμώνα.

«Εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε πρόσθετες ποσότητες μη ρωσικού φυσικού αερίου από διάφορες περιοχές του κόσμου, από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή έως την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Αντίστοιχα, είμαστε… σε συζητήσεις με μεγάλους παραγωγούς φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο για να κατανοήσουμε τις δυνατότητες και την προθυμία τους να αυξήσουν προσωρινά την παραγωγή φυσικού αερίου και να διαθέσουν αυτές τις ποσότητες στους Ευρωπαίους αγοραστές», δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους της προσπαθεί «να εντοπίσει εκείνους τους τομείς, στους οποίους η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο στην επιθετική της στρατηγική κατά της Ουκρανίας».

Σχέδιο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Σε σχέση με αυτό οι ΗΠΑ εκπονούν ένα «σχεδιασμό σε περίπτωση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, εάν γίνει εισβολή της Ρωσίας (στην Ουκρανία) και η ίδια επιχειρήσει να επηρεάσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, να πλήξει τις υποδομές ή να διακόψει τις προμήθειες της αγοράς ως απαντητικό μέτρο στις κυρώσεις ή άλλες αντιδράσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους».

Η οργάνωση πρόσθετων προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, θα διαρκέσει έως δύο εβδομάδες δήλωσε ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το 30% των αναγκών της ΕΕ καλύπτεται από τη Ρωσία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τη Ρωσία, καθώς προμηθεύεται το περίπου 30% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και η επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ στην περίπτωση οποιαδήποτε σύγκρουσης θα μπορούσε να διαταράξει τις προμήθειες αυτές.

Οποιαδήποτε διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη θα επιδείνωνε μια υφιστάμενη ενεργειακή κρίση που προκαλείται από ελλείψεις. Οι τιμές ρεκόρ της ενέργειας έχουν ανεβάσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών καθώς και το κόστος των επιχειρήσεων και έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες σε ορισμένες χώρες.

Ειδήσεις σήμερα:Δεν έχουν απεγκλωβιστεί ακόμα όλοι οι οδηγοί από την Αττική Οδό – Σε ποια σημεία γίνεται εκχιονισμόςΣε αναστολή λειτουργίας το Δημόσιο και την Τετάρτη – Ποιες υπηρεσίες εξαιρούνταιΚλειστές την Τετάρτη οι τράπεζες σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και νησιά Νοτίου Αιγαίου

Related posts

Μειώνεται ο ΦΠΑ: Τι θα ισχύει για νησιά, ακίνητα και προϊόντα

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Βουτιά» σε χαμηλά 4 μηνών υπό τον φόβο των τοπικών lockdown

banksnews

S&P: Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών

banksnews

ΤUI: Στοχεύει σε επέκταση της σεζόν φέτος στην Ελλάδα έως το Νοέμβριο

banksnews

ΕΛΠΕ: Γιατί ο πετρελαϊκός γίγαντας μεταμορφώνεται σε μεγάλη ενεργειακή εταιρεία

banksnews

Γεωργιάδης: Δεν θα αφήσουμε καμία επιχείρηση να καταστραφεί απ’ τον κορωνοϊό

banksnews

Χρεοκοπία Thomas Cook: Στα 300 εκατομμύρια το «κανόνι» στην Ελλάδα

banksnews

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Άμεση λύση για τα ενοίκια πριν να είναι αργά

banksnews

Επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων: Ποιοι δικαιούνται τα 360 ευρώ

banksnews