Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κούρσα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ευρώπη, η θέση της Ελλάδας

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) καθώς το 2024, το 13,5% των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 10 ή περισσότερους εργαζομένους χρησιμοποίησαν ΤΝ για να βελτιώσουν τις λειτουργίες τους. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, όμως, βρίσκονται χαμηλά στην κατάταξη της ΕΕ, αν και πλέον δείχνουν να ακολουθούν τον ρυθμό των υπόλοιπων επενδύοντας στο μέλλον της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η αύξηση της χρήσης της ΤΝ είναι φανερή σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με την Σουηδία να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο.

Ειδικότερα, όπως καταγράφεται στην πρόσφατη έκθεση για το 2024, στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφεται  σημαντική αύξηση στη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) από τις επιχειρήσεις της.  Το 13,5% των επιχειρήσεων στην ΕΕ με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους χρησιμοποιούν τεχνολογίες ΤΝ για τη βελτίωση των λειτουργιών τους, καταγράφοντας αύξηση 5,5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2023, όταν το ποσοστό ήταν 8%. 

Η Ελλάδα ακολουθεί τη γενική τάση στην ΕΕ με μια σταδιακή αύξηση στη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) από τις επιχειρήσεις.  Συγκεκριμένα, το 2024, περίπου το 9,8% των ελληνικών επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους χρησιμοποίησαν τεχνολογίες ΤΝ, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2023, όταν το ποσοστό ήταν γύρω στο 7,2%.

Παρά την αύξηση αυτή, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται μακριά από τις χώρες που ηγούνται στην υιοθέτηση της ΤΝ, όπως η Δανία, η Σουηδία και το Βέλγιο. Ωστόσο, η τάση είναι ενθαρρυντική.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τεχνολογίες ΤΝ για την «εξόρυξη κειμένων» (text mining) και τη δημιουργία φυσικού λόγου (natural language generation). Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να αναλύουν Big Data (Μεγάλα Δεδομένα) και να δημιουργούν περιεχόμενο αυτόματα, γεγονός που τους επιτρέπει να βελτιώσουν τις στρατηγικές μάρκετινγκ και την εξυπηρέτηση πελατών.

Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την ψηφιακή υποδομή και την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού στην ΤΝ. Η ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές και εκπαίδευση είναι επιτακτική, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που είναι πιο προηγμένες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η υιοθέτηση της ΤΝ στην Ελλάδα ενδεχομένως να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, με την ενίσχυση των πολιτικών που θα προάγουν την ψηφιακή μετάβαση, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Οι ανισότητες στη χρήση ΤΝ

Το 2024, το 11,21% των μικρών επιχειρήσεων, το 20,97% των μεσαίων επιχειρήσεων και το 41,17% των μεγάλων επιχειρήσεων χρησιμοποιούσαν τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή η διαφορά μπορεί να εξηγηθεί, για παράδειγμα, από την πολυπλοκότητα της εφαρμογής τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης σε μια επιχείρηση, τις οικονομίες κλίμακας (δηλαδή οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη) ή το κόστος (δηλαδή η επένδυση σε τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι πιο προσιτή για τις μεγάλες επιχειρήσεις).

Παράλληλα η υιοθέτηση της ΤΝ παρουσιάζει σημαντικές περιφερειακές ανισότητες, με τις χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης να καταγράφουν τις υψηλότερες επιδόσεις. Η σύγκριση επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ των χωρών της ΕΕ δείχνει ότι το μερίδιο των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη κυμαινόταν μεταξύ 3,07% και 27,58%.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται η Δανία (27,58%), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (25,09%) και το Βέλγιο (24,71%), ενώ τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Ρουμανία (3,07%), την Πολωνία (5,9%) και τη Βουλγαρία (6,47%).

Παρ’ όλα αυτά, η τάση της αύξησης στη χρήση ΤΝ είναι κοινή για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με σημαντικές διαφοροποιήσεις στην ένταση των αυξήσεων. Η Σουηδία κατέγραψε την πιο εντυπωσιακή άνοδο, με αύξηση 14,7 ποσοστιαίων μονάδων από το 2023, στην υιοθέτηση ΤΝ. Ακολουθεί η Δανία με αύξηση 12,4 ποσοστιαίων μονάδων και το Βέλγιο με αύξηση 10,9 ποσοστιαίων μονάδων. Αυτές οι χώρες δείχνουν έναν εντυπωσιακό ρυθμό προόδου στην ψηφιοποίηση των επιχειρηματικών τους διαδικασιών και την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Πορτογαλία ( 0,8 ποσοστιαίες μονάδες), η Ρουμανία ( 1,6 ποσοστιαίες μονάδες) και η Ισπανία ( 2,1 ποσοστιαίες μονάδες) παρουσίασαν πιο περιορισμένες αυξήσεις στην υιοθέτηση ΤΝ. Αυτό δείχνει ότι παρά τις προσπάθειες ενίσχυσης της ψηφιακής υποδομής, κάποιες χώρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προώθηση αυτών των τεχνολογιών σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ιδιωτών.

 Πού χρησιμοποιείται η ΤΝ

Σε ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο από ό,τι σε άλλες.  Το 2024, ο τομέας της πληροφόρησης και της επικοινωνίας (με 48,72%) και οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές υπηρεσίες (με 30,53%) ξεχώρισαν με το υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη.

Σε όλες τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες, το μερίδιο των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη ήταν κάτω του 16%. Αυτό κυμάνθηκε από 15,45% (δραστηριότητες real estate) έως 6,09% (διαμονή και κατασκευές).

Οι μορφές 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι επιχειρήσεις στην ΕΕ χρησιμοποιούν διάφορες μορφές ΤΝ για να ενισχύσουν τη λειτουργικότητά τους. Η πιο δημοφιλής τεχνολογία είναι η εξόρυξη κειμένων (text mining), με το 6,9% των επιχειρήσεων να τη χρησιμοποιούν το 2024, σημειώνοντας αύξηση 4,0 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2023. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναλύουν γραπτά δεδομένα και να εξάγουν πληροφορίες που μπορούν να βελτιώσουν τις στρατηγικές τους, όπως είναι οι προβλέψεις αγοράς ή οι ανάγκες των πελατών.

Η δεύτερη πιο δημοφιλής τεχνολογία είναι η δημιουργία γραπτού ή προφορικού λόγου (natural language generation), που χρησιμοποιείται από το 5,4% των επιχειρήσεων το 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 3,3 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται για την παραγωγή περιεχομένου, όπως είναι τα αυτόματα γεννημένα κείμενα, και συνήθως εφαρμόζεται σε τομείς όπως η εξυπηρέτηση πελατών και η δημιουργία αναφορών.

Η αναγνώριση ομιλίας (speech recognition) ακολουθεί με ποσοστό 4,8% των επιχειρήσεων να τη χρησιμοποιούν το 2024, σημειώνοντας αύξηση 2,2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2023. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μετατρέπουν τον προφορικό λόγο σε κείμενο, κάτι που έχει βρει εφαρμογές στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση και στην ανάλυση ηχογραφήσεων για σκοπούς ποιότητας.

Related posts

Υπηρεσία Travel Now Pay Later με ποσά έως €10.000 από την tbi bank

admin

Space Hellas: Πιστοποίηση «Advanced Services Deployment Partner» από τη Dell

admin

Στο χαρτοφυλάκιο των Aria Hotels το Villa Pueblo στο Ναύπλιο

admin

Δωρεά ασθενοφόρου στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης από τη ΜΕΒΓΑΛ

admin

Nova: Δωρεάν επικοινωνία για τους πυρόπληκτους συνδρομητές Κινητής στην Αττική

admin

Λανσάρει την υπηρεσία «Saver Pass» η My Market

admin

Οι σχεδιασμοί ΓΕΚ Τέρνα για κατασκευές-παραχωρήσεις

admin

Intralot: Εγκρίθηκε από το ΔΣ η απορρόφηση της θυγατρικής «Εταιρία Στοιχημάτων ΜΑΕ»

admin

Οικονομίες κλίμακας για ΟΤΕ με την απορρόφηση Cosmote

admin