Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Περαιτέρω μέτρα για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού

Πιο αυστηρή εφαρμογή των τιμωριών σε περίπτωση παραβίασης των μέτρων, εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προκειμένου ο πληθυσμός να επαγρυπνεί περισσότερο: η Κούβα αποφάσισε να εφαρμόσει νέα μέτρα για να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, καθώς πλέον καταγράφει περίπου χίλια την ημέρα από τις αρχές Απριλίου.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει “σε ενίσχυση των μέτρων που έχουν σκοπό να ελεγχθεί η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, με ενέργειες προώθησης και ενημέρωσης για την υγεία και χειροπιαστά μέτρα που θα υιοθετηθούν από οργανισμούς και το εθνικό σύστημα υγείας”, συνόψισε η εφημερίδα Tribuna de La Habana.

Οι περιπολίες της αστυνομίας θα είναι περισσότερες, για να εξασφαλίζεται η τήρηση της απομόνωσης σε συνοικίες που τέθηκαν σε καραντίνα και για να επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους δεν φορούν μάσκα, ή παραβιάζουν τα μέτρα απομόνωσης.

Η χώρα των 11,2 εκατ. κατοίκων είχε καταφέρει να ελέγξει την πανδημία στην επικράτειά της, εντοπίζοντας λίγες δεκάδες κρούσματα την ημέρα το πολύ, όμως από τις αρχές του 2021, η εξάπλωση επιταχύνθηκε ραγδαία. Τις τελευταίες 8 ημέρες τα κρούσματα ξεπέρναγαν τα 1.000 ανά 24ωρο.

“Από την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου η επιδημία εξελίχθηκε, με πάνω από 5.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα την εβδομάδα, κάτι που αύξησε τη μετάδοση στις περιοχές (της Κούβας) όπου η ασθένεια είχε τεθεί υπό έλεγχο”, σημείωσε θορυβημένος ο υπουργός Υγείας, ο Χοσέ Άνχελ Μιράντα.

Το άνοιγμα των συνόρων στα τέλη της περασμένης χρονιάς και η άφιξη τουριστών και κουβανοαμερικανών για τις γιορτές θεωρείται πως οδήγησαν στην αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, όμως πλέον οι περισσότερες μολύνσεις οφείλονται σε μετάδοση στην κοινότητα.

Και καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με οξείες ελλείψεις τροφίμων, που αναγκάζουν τους Κουβανούς να σχηματίζουν μεγάλες ουρές κάθε μέρα μπροστά στα σούπερ μάρκετ για να βρουν κάτι να φάνε, ο αυστηρός περιορισμός όλου του πληθυσμού είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

Σε συνοικίες που έχουν τεθεί σε καραντίνα, οι αρχές γενικά ενεργοποιούν τοπικούς μηχανισμούς για τη διανομή τροφής.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αβάνα, όπου ζουν 2,1 εκατ. κάτοικοι και όπου νέα μέτρα, ακόμη πιο αυστηρά όσον αφορά τις μετακινήσεις, θα ανακοινωθούν σήμερα. Στην πρωτεύουσα επιβάλλεται ήδη απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας μετά τις 21:00 από τον Ιανουάριο.

“Πρέπει να αυξηθεί ο έλεγχος στις συνοικίες (της Αβάνας), είμαστε σε πόλεμο με τον νέο κορονοϊό και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις πολεμικού χαρακτήρα “, τόνισε ο πρόεδρος του συμβουλίου άμυνας της πρωτεύουσας, ο Λουίς Αντόνιο Τόρες Ιρίμπαρ.

Στους δρόμους της Αβάνας πολλοί κάτοικοι έμοιαζαν χθες να αποδέχονται στωικά την αναμενόμενη σκλήρυνση των μέτρων.

Η Κούβα ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 961 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 2 θανάτους ασθενών με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει ως εδώ τους 442 νεκρούς επί συνόλου 82.601 μολύνσεων, αριθμούς πάντως εντυπωσιακά χαμηλούς αν συγκριθούν με την υπόλοιπη αμερικανική ήπειρο.

ΠΗΓΗ: - – ΜΠΕ

Related posts

Γαλλία: Σχεδόν 6.000 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

banksnews

Ιταλία: 1.629 νέα κρούσματα κορονοϊού και 299 θάνατοι

banksnews

Η Κομισιόν σε συζητήσεις με τις Pfizer/Biontech για την παραγγελία επιπλέον εμβολίων

banksnews

Τσεχία: Η ρωσική Rosatom είναι σχεδόν απίθανο να συμμετάσχει στην κατασκευή του τσεχικού πυρηνικού εργοστασίου

banksnews

Εισαγγελέας Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου: Στη Λιβύη χρησιμοποιούν νάρκες ακόμη και σε κουζίνες!

banksnews

Ιταλία: Παρατείνεται η αναστολή των πτήσεων από τη Βραζιλία για δύο ακόμη εβδομάδες

banksnews

Goldman Sachs: Αποκτά το 100% κοινοπραξίας της στην Κίνα

banksnews

Μακρόν και Μέρκελ καταδικάζουν την απέλαση Ευρωπαίων διπλωματών από τη Ρωσία

banksnews

Το Ομάν θα είναι η επόμενη αραβική χώρα που θα ομαλοποιήσει σχέσεις με το Ισραήλ

banksnews