Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κουβέιτ: Οι αγοραστές πετρελαίου δεν θέλουν να αυξήσουν τις εισαγωγές το 2023

Η κρατική εταιρεία ενέργειας του Κουβέιτ δήλωσε ότι οι πελάτες είναι απρόθυμοι να αυξήσουν τις εισαγωγές πετρελαίου το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας ότι η αγορά καταστέλλεται από την παγκόσμια οικονομική αδυναμία.
“Είμαστε πραγματικά νευρικοί σχετικά με το πού θα πάει η ζήτηση τους επόμενους μήνες και το επόμενο έτος, ειδικά αν υπάρξει ύφεση”, δήλωσε ο Σεΐχης Αλ-Σαμπάχ, διευθύνων σύμβουλος της Kuwait Petroleum στο Bloomberg TV αργά την Παρασκευή. “Μιλάμε με τους πελάτες μας. Μας λένε ότι είτε απαιτούν την ίδια ποσότητα πετρελαίου, είτε ζητούν ελαφρώς λιγότερη για το επόμενο έτος”.

Το μέλος του ΟΠΕΚ εξάγει περίπου 2 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα, το μεγαλύτερο μέρος του σε ασιατικές χώρες όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ινδία.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, συμπεριλαμβανομένης της de facto ηγέτιδας Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι η κατανάλωση πετρελαίου επηρεάζεται από την επιβράδυνση στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα. Η ομάδα και οι σύμμαχοί της, γνωστοί ως ΟΠΕΚ , αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή κατά τη διάρκεια συνάντησης στις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό εξόργισε τις ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούν χαμηλότερες τιμές πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει εκ νέου σήμερα. Παρά τις αδύναμες προοπτικές για τη ζήτηση, πολλοί έμποροι και αναλυτές αναμένουν ότι θα διατηρήσει σταθερή την παραγωγή. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα μέλη ενδέχεται να θέλουν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου τιμών της Ομάδας των Επτά στις ρωσικές εξαγωγές αργού που ξεκινά τη Δευτέρα.

Ντίζελ για την Ευρώπη
Το Κουβέιτ έχει επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση και την κατασκευή νέων διυλιστηρίων τα τελευταία χρόνια. Αυτό θα του επιτρέψει να αυξήσει τις εξαγωγές ντίζελ και καυσίμων αεριωθουμένων στην Ευρώπη το 2023, δήλωσε ο σεΐχης Ναουάφ. Οι αποστολές αυτές θα συμβάλουν σε μικρό βαθμό στην αντικατάσταση των ροών διυλισμένου πετρελαίου από τη Ρωσία, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να απαγορεύσει από τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο των μέτρων τιμωρίας της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το Κουβέιτ εξήγαγε το πρώτο του καύσιμο αεροσκαφών από το νέο διυλιστήριο Al-Zour τον περασμένο μήνα. Η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να επεξεργάζεται 615.000 βαρέλια την ημέρα, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια στον κόσμο. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους, αυξάνοντας τη συνολική ικανότητα διύλισης του Κουβέιτ σε περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

“Δεν θα είναι τόσο το αργό όσο το προϊόν” όταν πρόκειται για πωλήσεις στην Ευρώπη, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος. Η αύξηση των εξαγωγών ντίζελ και άλλων προϊόντων από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη είναι πιθανό να είναι “μόνιμη”, είπε, με τη Ρωσία να αναγκάζεται να επικεντρωθεί περισσότερο στις ασιατικές αγορές.

Κλιματικοί στόχοι
Το Κουβέιτ πιστεύει ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει βασική πηγή ενέργειας για την παγκόσμια οικονομία, ακόμη και καθώς οι χώρες θα μεταβαίνουν σε καθαρότερα καύσιμα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε.

“Δεν είναι κάτι που θα συμβεί σε μια νύχτα – δεν είναι μια ενεργειακή αλλαγή”, δήλωσε ο Σεΐχης Ναουάφ. “Σε οποιαδήποτε μετάβαση, το πετρέλαιο θα είναι εκεί”.

Στο πλαίσιο του στόχου του Κουβέιτ να εξουδετερώσει τις εκπομπές που θερμαίνουν τον πλανήτη εντός των συνόρων του έως το 2050, θα επενδύσει στην ηλιακή ενέργεια και στην τεχνολογία δέσμευσης του άνθρακα. Αυτό θα του επιτρέψει να μειώσει την ένταση εκπομπών της παραγωγής πετρελαίου, είπε.

“Θέλουμε να μηδενίσουμε ουσιαστικά την ένταση του άνθρακα”, είπε.

Related posts

Ιταλία: Το κόμμα της Μελόνι παραμένει πρώτο στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών

admin

Διάστημα: NASA και SpaceX θα αναζητήσουν τρόπους για να παρατείνουν τη ζωή του τηλεσκοπίου Hubble

admin

Βρετανία: Ένας άνδρας έριξε βόμβες μολότοφ σε ένα κέντρο μετανάστευσης και στη συνέχεια αυτοκτόνησε

admin

Η επιστράτευση του Πούτιν πλήττει τη ρωσική οικονομία εκεί που πονάει

admin

Παραιτήθηκε o σύμβουλος του Ζελένσκι, Αρεστόβιτς, μετά από δηλώσεις σχετικά με το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στη Ντνίπρο

admin

Το Ιράν προειδοποιεί τη Σαουδική Αραβία: “Η στρατηγική μας υπομονή” μπορεί να εξαντληθεί

admin

Πούτιν: Η επιθυμία της Δύσης για κυριαρχία στον κόσμο αυξάνει τους κινδύνους σύγκρουσης

admin

Ζελένσκι: “Η ρωσική τρομοκρατία δεν μπορεί να σταματήσει παρά με τα όπλα”

admin

Ουκρανία: Απελευθερώθηκαν 108 γυναίκες σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με τη Ρωσία

admin