Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κοσμικόν»: Το μυστικό πίσω από τα «γλυκά» κέρδη της γνωστής αλυσίδας (pics)

Το γαλακτομπούρεκο του έχει φθάσει πλέον σε επίπεδα «μύθου»! Στα 61 χρόνια του το «Κοσμικόν» δεν είναι απλά μία αλυσίδα ζαχαροπλαστείων της Αθήνας, αλλά ένα brand που έχει συνδεθεί όσο ελάχιστα άλλα με …παραδοσιακές γεύσεις όπως τα σιροπιαστά.

Και αυτό βέβαια το κεφαλαιοποιούν η ίδια η επιχείρηση και οι μέτοχοι της, απολαμβάνοντας «γλυκά κέρδη» που θα ζήλευαν πολλές βιομηχανίες τροφίμων παρά το γεγονός ότι διαθέτει μόλις έξι καταστήματα, όλα ιδιόκτητα!

Αποκαλυπτικές είναι οι οικονομικές καταστάσεις της αλυσίδας για το 2021 που δημοσιοποίησε πρόσφατα η εταιρεία της οποίας το πλήρες όνομα είναι «Παλαμίδης Δ. Υιοί Δ. Τελώνη και Σία ΑΕ Παραγωγής και Εμπορίας Ειδών Ζαχαροπλαστικής».

Συγκεκριμένα οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8,21% στα 8,39 εκατ. ευρώ, από 7,75 εκατ. ευρώ, μία αύξηση που από τη διοίκηση της αλυσίδας αποδίδεται στην ποιότητα και στο συντονισμένο πλάνο επικοινωνίας με τους πελάτες.

Tα μικτά αποτελέσματα ανήλθαν σε 4,40 εκατ. ευρώ ( 7,35%), λόγω στοχευμένων ενεργειών μείωσης κόστους και οικονομιών κλίμακας, και το EBITDA της εταιρείας ανήλθε σε 2,18 εκατ. ευρώ, έναντι 1,93 εκατ. το 2020. Το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε κέρδη 1,54 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,30 εκατ. το 2020.

Η αλυσίδα έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό με το σύνολο των υποχρεώσεων της στις 31.12.2021 να είναι 1,28 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο της καθαρής θέσης της στα 4,39 εκατ. ευρώ.

Κάτι που υπογραμμίζει και την υγεία των οικονομικών της χάρη στην συντηρητική πολιτική, την οποία είχαν επιβάλει οι ιδρυτές της, ο Λεωνίδας Παλαμήδης και ο Δημήτρης Τελώνης, δύο φίλοι απ’ την Ηλεία και την Αρκαδία που συνεταιρίστηκαν πριν από 62 χρόνια και την οποία ακολουθούν οι κληρονόμοι τους παρά τις διάφορες «σειρήνες» κάθε εποχής.

Γι’ αυτό εξάλλου και η σταθερότητα του μέσα στο πέρασμα του χρόνου είναι αξιοπρόσεκτη. Ακόμα και μέσα στην κρίση που άλλα ιστορικά ζαχαροπλαστεία έβαζαν λουκέτο αντιμετωπίζοντας εξαιρετικές δυσκολίες ή μεγάλες του franchise αλυσίδες άνοιγαν και έκλειναν «καίγοντας» απλά χρήμα, το Κοσμικόν κατάφερε με την συντηρητική πολιτική του και προτάσσοντας μόνο την ποιότητα των προϊόντων μας να διατηρήσει την ανοδική πορεία.

Σημειωτέον πως στο «τιμόνι» της αλυσίδας εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται ο Θανάσης Τελώνης, γιος του Δημήτρη ο οποίος κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Για την τρέχουσα χρήση, ο κυριότερος στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι η ανάπτυξη των πωλήσεων σε νέες αγορές, μέσα από καινοτόμες υπηρεσίες και εμπορεύματα σε παλιούς και νέους πελάτες.

Η εταιρεία βλέπει με συγκρατημένη αισιοδοξία την τρέχουσα χρήση και προσδοκά μία σταθεροποιητική πορεία των οικονομικών μεγεθών, λόγω και της οικονομικής κρίσης και του αυξημένου ανταγωνισμού.

Η πορεία από το 1961

Η φήμη για τα υπέροχα γλυκά μας διαδίδεται και αρχίζουν σιγά σιγά να εμφανίζονται οι πρώτες ουρές αναμονής. Γι΄ αυτό την ίδια χρονιά δημιουργήθηκε η ανάγκη κατασκευής του πρώτου ανεξάρτητου εργαστηρίου.

Το «Κοσμικόν άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1961 στο κατάστημα του ηλεκτρικού σταθμού Αγ. Νικολάου.

Μέχρι τη δεκαετία του ’70 το «Κοσμικόν» θα γίνει ξακουστό για το γαλακτομπούρεκο του, το οποίο ταξιδεύει μέσω της Ομογένειας και στο εξωτερικό.

Το 1977 μπαίνει και το παραδοσιακό παγωτό στις προθήκες του καταστήματος ενώ σταδιακά τη δεκαετία του ’80 θα μεγαλώσει η γκάμα των «πειραγμένων» σιροπιαστών, όπως πχ με το το γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταϊφι, και άλλων «παραδοσιακών» γλυκών.

Τη δεκαετία του ’90 θα ξεκινήσει δειλά δειλά η επέκταση των καταστημάτων. Το 1997 θα ανοίξει το δεύτερο μαγαζί στον Άγιο Ελευθέριο. Έξι χρόνια μετά θα ανοίξει το τρίτο, στο Π. Φάληρο.

Το τέταρτο κατάστημα, στην Αγ. Παρασκευή, θα κάνει εγκαίνια το 2011 όταν ξεκινούσε η κορύφωση της ελληνικής κρίσης. Δύο χρόνια μετά θα ακολουθήσει αυτό της Γλυφάδας. Το έκτο κατάστημα άνοιξε το 2017 στο σταθμό Αγ. Μαρίνα, στο Αιγάλεω.

Η εταιρεία έχει σήμερα 120 εργαζόμενους στα εργαστήρια και τα καταστήματα της και 200 προμηθευτές.

- --.gr

Related posts

Χατζηδάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι σημαντικές αλλαγές για την εργασία

banksnews

Κλιματιστικά: Η κλιματική κρίση εκτοξεύει τις πωλήσεις – Πώς προετοιμάζονται οι μεγάλοι της αγοράς

banksnews

Folli Follie: Επικυρώθηκε η συμφωνία εξυγίανσης – Αλλαγή σελίδας

banksnews

Δικαίωση της ελληνικής ναυτιλίας για το φορολογικό πλαίσιο από την ΕΕ

banksnews

ΑΑΔΕ: Μαζικές επιστροφές φόρων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

banksnews

Insete: Μείωση 80% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου

banksnews

Φοροδιαφυγή σε γνωστή πίστα: Μέσα στην πανδημία απέκρυψε έσοδα 3 εκατ. ευρώ

banksnews

Με οριακή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο -Στις 854,48 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

banksnews

Χωρίς μνηστήρες το πιο ακριβό «σφυρί» στη Μύκονο

banksnews