Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός – Χρηματιστήριο Αθηνών: Πού οφείλεται η «ελεύθερη πτώση»

Η συντριβή της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς με απώλειες 12,4 δισ. ευρώ (από 21,2) από την κεφαλαιοποίησή της ή 25,30% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη (από 1/1) ήταν η αντίδραση ξένων και Ελλήνων επενδυτών, σε μια ρηχή αγορά, εξαιτίας των αναμενόμενων επιπτώσεων της εξάπλωση του κορωνοϊού.
Επιπλέον, οι υψηλές τραπεζικές απώλειες εκδηλώθηκαν επειδή οι ελληνικές τράπεζες ήθελαν «ήρεμες» αγορές για να κάνουν τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων. Τώρα αυτός ο παράγοντας, των «ήρεμων» αγορών δεν υφίσταται, εξ ου και οι πωλήσεις.
Ρευστοποιήσεις, όμως, ξεκίνησαν στα μέχρι πρότινος ανάρπαστα ελληνικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στην διεθνή αγορά. Όπως θα δούμε, οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες είναι κρίσιμες για όλη την χρονιά. Εάν τα κρούσματα του κορωνοϊού υποχωρήσουν, τότε η ελληνική αγορά θα ομαλοποιηθεί, ενω οι ξένοι επενδυτές θα επιστρέψουν στις φθηνές και υγιείς ελληνικές εταιρείες.
Η ελληνική αγορά, όμως, καταγράφει τις υψηλότερες απώλειες έναντι των ευρωπαϊκών αγορών (DAX -12,8%, FTSE 25 -14,8%, RTSI Ρωσία -18,7%, Βαρσοβία 17%) καθώς ως συνήθως οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν μια αγορά δίχως θεσμικά «αναχώματα». Η φυγή είναι μονόδρομος για πολλούς, ειδικά όταν κυριαρχούν 4 – 5 οίκοι και 10 funds που έχουν την δύναμη με λίγα κεφάλαια να ορίζουν την πορεία, ιδιαίτερα στις πτωτικές συνεδριάσεις.
Η μεγάλη εικόνα, επίσης, στα διεθνή εταιρικά ομόλογα υποδεικνύει ότι το πρόβλημα του ιού θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις. Το «κτίσιμο» εταιρικού χρέους απο το 2008-2009 στον μη τραπεζικό χώρο είναι το υψηλότερο, και η σημερινή αναστάτωση στις αλυσίδες εφοδιασμού συνεπάγεται χαμηλότερα κέρδη και μεγαλύτερη δυσκολία να εξυπηρετηθεί το εταιρικό χρέος.
Εν ολίγοις, οι επενδυτές διεθνώς φοβούνται ηδη τις υπερδανεισμένες εταιρείες που δεν θα έχουν πλέον τις πηγές κερδών και το Ebidta να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Αυτός είναι ο οδηγός των επενδυτών απο εδω και στο εξής γι’ αυτό θα αποφύγουν τα ρίσκα σε εταιρείες που είναι δανεισμένες ή πλήττονται λόγω του κλάδου που δραστηριοποιούνται. Οι «σπόροι» της κρίσης, δηλαδή το εταιρικό χρέος, είναι εκεί και μόνο η διατήρηση της ανάπτυξης μπορεί να τους εξαλείψει. Απο «αγαπημένες» και φθηνές στον «καιάδα»
Όπως θα δούμε οι ελληνικές μετοχές που μέχρι πρότινος ήταν οι πιο πολλά υποσχόμενες ξεπουλιούνται καθώς οι διεθνείς επενδυτές δεν επιθυμούν να μείνουν εγκλωβισμένοι σε μια ρηχή αγορά, όπου δεν υπάρχουν θεσμικά αναχώματα, όσο κι αν είναι φθηνή η αγορά (σ.σ. Ο Δείκτης P/e της ελληνικής αγοράς για το 2020 είναι 10,9, όταν στις αναδυόμενες αγορές είναι 12,9 και στην Ευρώπη είναι 15,9 και στις ΗΠΑ 18,4 – πηγή Τράπεζα Πειραιώς).
Το πρώτο κύμα πωλήσεων στις 24 Φεβρουαρίου εξέφρασε αυτήν την αντίδραση των ξένων επενδυτών καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 8,36%, ένα πραγματικό κραχ. Συνολικά, οι ξένοι επενδυτές φοβούμενοι τις επιπτώσεις απο την εξάπλωση του ιού συνέτριψαν τις ελληνικές μετοχές και απο τις 21 Φεβρουαρίου (893 μονάδες) ο Δείκτης βούλιαξε στις 684 μονάδες με την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου να συρρικνώνεται στα 48,4 δισ. ευρώ. Η συνέχεια – Κρίσιμες οι τέσσερις επόμενες εβδομάδες
Η πορεία εξάπλωσης του ιού θα κρίνει και την συνέχεια στο χρηματιστήριο. Οι ξένοι επενδυτές αναμένουν να δουν μια υποχώρηση και μια αντιμετώπιση προκειμένου να πράξουν. Μέχρι τώρα, πάντως, η πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι υπερβολική καθώς έχουν ουσιαστικά προεξοφληθεί πολύ χειρότερες εξελίξεις απο ότι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Οι τιμές υποχώρησαν στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019, αν και τα κέρδη στις επιχειρήσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει να μειώνονται. Ρευστοποιήσεις στα διεθνή ομόλογα ελληνικών εταιρειών Ρευστοποιήσεις σημειώνονται και στα διεθνή εταιρικά ομόλογα που εκδώσει ελληνικές εταιρείες. Παρόλο που δυο ελληνικές εισηγμένες διαθέτουν την υψηλότερη αξιολόγηση (ΟΤΕ– Coca Cola), υπάρχουν πωλήσεις, όπως συμβαίνει στο πρόσφατο ομόλογο του ΟΤΕ, ύψους 500 εκατ. ευρώ με κουπούνι 0,875%. Η τιμή έχει υποχωρήσει στις 98,37 μονάδες.
Αντίστοιχα το ομόλογο λήξεως 2020 με κουπόνι 3,5% διαθέτει τιμή 99,62 μονάδες. Το ομόλογο λήξεως 2022 διαθέτει τιμή 104,20 μονάδες.
Το ομόλογο που εξέδωσε πρόσφατα η Ελλάκτωρ με κουπόνι 6,375% έχει τιμή 88,5 μονάδες και η απόδοση είναι 9,5% πλέον.
Το ομόλογο, ύψους 350 εκατ. ευρώ της Motor Oil διατηρεί την τιμή του στις 100,5 μονάδες.
Το ομόλογο, ύψους 350 εκατ. ευρώ, του Τιτάνα λήξεως 2024 έχει τιμή 98,89 και μόνο το ομόλογο λήξεως 2021 της ίδιας εταιρείας διατηρεί ανοδική τιμή στις 102,45 μονάδες. Τραπεζικά: Ρευστοποιήσεις και στα ελληνικά τραπεζικά
Ενω μέχρι πρόσφατα οι τιμές των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων ήταν ανοδικές με την κρίση οι επενδυτές αρχίζουν να χάνουν από τα κεφάλαιά τους. Το ομόλογο της Alpha Bank έχει τιμή 88,5 μονάδες, της Πειραιώς 94,60 μονάδες και μόνο της Εθνικής Τράπεζας διατηρεί ανοδικά την τιμή του στις 110 μονάδες. Διαβάστε επίσης:Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέο ξεπούλημα 5,50% στην ΑθήναΧρηματιστήριο Αθηνών: «Βουτιά» 5,96% στο κλείσιμο

Related posts

Η μόδα των μετοχών meme… επιστρέφει – Ράλι 10% για τα «σκουπίδια» της Wall Street

banksnews

Απαγορεύονται τα μετρητά στις εφορίες – Μόνο σε έκτακτες περιστάσεις γίνονται δεκτά έως 100 ευρώ

banksnews

Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα σχεδιάζει η οικογένεια της Μαριάννας Λάτση

banksnews

Σταϊκούρας: Πρόσθετες μειώσεις φόρων και εισφορών αν η ανάπτυξη ξεπεράσει τις προβλέψεις

banksnews

Έκτακτο μέρισμα τα Χριστούγεννα: Ποιοι θα πάρουν έως και 900 ευρώ

banksnews

Ποιος (και πότε) θα πάρει τα… πιο χρυσά 70 χιλιόμετρα της Αττικής Οδού

banksnews

Τουρισμός: Νέο ρεκόρ με έσοδα 17,5 δισ. στο 10μηνο

banksnews

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: 23,2 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη δοθεί στους δικαιούχους – Ξεπέρασαν τις 160.000 οι αιτήσεις στο τρίμηνο

banksnews

Ταμείο Ανάκαμψης: «Προσκλητήριο» από τις τράπεζες – Πώς θα δοθούν τα δάνεια στους επενδυτές

banksnews