Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Στο 2,6% εκτινάχθηκε το δεκαετές – «Μαύρη Δευτέρα» για τα ομόλογα

«Μαύρη» ήταν η σημερινή Δευτέρα και για τις αγορές ομολόγων. Οι ανακοινώσεις των οικονομικών πακέτων στήριξης που έχουν γίνει μέχρι στιγμής τόσο από Εθνικές Κυβερνήσεις όσο και από υπερεθνικούς θεσμούς δεν έχουν σταθεί ικανές να πείσουν τους επενδυτές.
Ενδεικτικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) σε επιστολή της που απέστειλε σήμερα προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αναφέρει ότι θα μπορούσαν να διατεθούν άμεσα, 28 – 40 δισ. ευρω για την στήριξη κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα πληγούν. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι το “πακέτο’ αυτό δεν είναι επαρκές για να καθησυχάσει τις αγορές.
Νωρίτερα η ιταλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πακέτο μέτρων ύψους 25 δισ. ευρω για τη στήριξη της οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού το ΔΝΤ έκανε γνωστό ότι 20 χώρες αναζητούν βοήθεια απ΄αυτό, διαβεβαιώνοντας ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει «όλη τη δύναμη πυρός» που διαθέτει για τη στήριξη των μελών του, η οποία ανέρχεται σε 1 τρισ. δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο η Αμερικανική βοήθεια πέρασε από τη Βουλή το δεύτερο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.
Στην εγχώρια αγορά ομολόγων παρατηρήθηκαν ισχυρές πιέσεις με αποτέλεσμα το περιθώριο ελληνικών – γερμανικών ομολόγων να βρίσκεται πλέον μία ανάσα κάτω από το 3%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 2,6%, η απόδοση του 5ετους αυξήθηκε στο 2,52% από 1,61% που είχε κλείσει την Παρασκευή και του 15ετούς ομολόγου στο 2,67% από 2,08%.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 50 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 48 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 20 εκατ. ευρω. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,50% από 2,20% έναντι -0,47% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 2,97% από 2,77% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1153 δολ. από τα 1,1087 δολ που άνοιξε η αγορά.
Η χθεσινή, αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την Fed, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν πλέον σε μηδενικό επίπεδο, επηρέασε αρνητικά το αμερικανικό νόμισμα. Επιπροσθέτως, η αρνητική υποδοχή της μείωσης αυτής από την Wall Street σήμερα είχε ως αποτέλεσμα να ενταθούν οι πιέσεις στο δολάριο.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1157 δολ.Διαβάστε επίσης:Ο κορωνοϊός οδηγεί την ΕΕ στην ύφεση για το 2020, δηλώνει ο επίτροπος ΜπρετόνΚορωνοϊός: Απαγόρευση εισόδου αλλοδαπών στην ΕΕ για ένα μήνα εισηγείται η Φον ντερ ΛάιενΚορωνοϊός: Ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Τσίπρα για την έξαρση του ιού

Related posts

ΔΕΠΑ: 200 εκατ. ευρώ επενδύσεις στο διάστημα 2020 – 2024

banksnews

To «μαγικό» Job Center της Αθήνας που βρίσκει δουλειά σε όσους έχουν χάσει τα πάντα

banksnews

Περιφέρεια Αττικής – Πληττόμενες επιχειρήσεις: Παράταση για τις αιτήσεις

banksnews

ΔΕΗ: Εκταμιεύονται κονδύλια €130 εκ. για Δ. Μακεδονία και Αρκαδία

banksnews

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πιστώνεται το 70% της βασικής ενίσχυσης σε 540.000 αγρότες

banksnews

Ταξίδια: Mειωμένα σχεδόν κατά 60% σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2020

banksnews

Αναπτυξιακός Νόμος: Τρεις νέες προκηρύξεις ύψους 525 εκατ. ευρώ

banksnews

Τράπεζες: Λήξαν το θέμα με την υποκλοπή στοιχείων καρτών από τουριστικό γραφείο

banksnews

Μετρό: Σήμερα η τελική κούρσα για το χρυσό συμβόλαιο του €1,8 δισ. της γραμμής 4 – ΑΚΤΩΡ ή ΑΒΑΞ;

banksnews