Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός – Γερμανία: Επικύρωσε το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης από την πανδημία

Η

Γερμανία,

η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, επικύρωσε σήμερα το σχέδιο της ΕΕ για την ανάκαμψη μετά την

Covid-19

, το οποίο είναι ύψους

750 δισεκ. ευρώ

και χρηματοδοτείται από ένα πρωτοφανές κοινό χρέος.

Η Μπούντεσρατ, η άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, υιοθέτησε το σχέδιο αυτό σήμερα το πρωί, αφού η Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) το είχε υιοθετήσει χθες, Πέμπτη, στέλνοντας ένα ισχυρό σινιάλο από μια χώρα που ήταν για καιρό αντίθετη σε οποιονδήποτε μηχανισμό κοινού χρέους στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτή η ψηφοφορία είναι ένα σαφές σινιάλο υπέρ μιας αλληλέγγυας και ισχυρής Ευρώπης», τόνισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Το σχέδιο αυτό, που είχε αποτελέσει αντικείμενο δύσκολων διαπραγματεύσεων το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ των 27 της ΕΕ, προορίζεται για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη.

Το σχέδιο βασίζεται σε έναν χωρίς προηγούμενο μηχανισμό κοινού χρέους όλων των κρατών μελών και ένα μέρος των χρημάτων θα καταβληθεί με τη μορφή επιδοτήσεων (312,5 δισεκατομμύρια), ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Η ψηφοφορία των γερμανών κοινοβουλευτικών αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον: η χώρα ήταν για καιρό κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιοδήποτε κοινό χρέος στην Ευρώπη, φοβούμενη ότι τα περισσότερο χρεωμένα κράτη θα επωφελούνταν αδίκως από τις οικονομικές προσπάθειες των χωρών που εφαρμόζουν δημοσιονομική λιτότητα.

Όμως η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έπληξε σκληρά την ευρωπαϊκή οικονομία, ξαναμοίρασε τα χαρτιά. Και η Άνγκελα Μέρκελ στο τέλος συντάχθηκε με αυτή την ιδέα, την οποία υπερασπιζόταν από καιρό ιδιαίτερα η Γαλλία.

Έπειτα από εβδομάδες συζητήσεων, οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από ζωηρές εντάσεις από χώρες που ήταν απρόθυμες να υιοθετηθεί αυτός ο μηχανισμός, το σχέδιο υιοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Επικυρώθηκε επισήμως την περασμένη Παρασκευή από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά το τελικό πράσινο φως που είχαν δώσει την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές.

Το πρόγραμμα πρέπει πλέον να επικυρωθεί από το σύνολο των κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να «επιταχυνθεί» η διαδικασία αυτή.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε εξάλλου χθες, Πέμπτη, πως η Ευρώπη θα πρέπει «να βελτιώσει» και «να συμπληρώσει» το σχέδιο αυτό, ώστε η ανάκαμψη να είναι «περισσότερο ισχυρή», ενώ επέκρινε τη βραδύτητα των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν υποσχέθηκε από την πλευρά του αυτή την εβδομάδα, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», πως τα πρώτα δάνεια θα δοθούν «στην αρχή του δεύτερου τριμήνου» της φετινής χρονιάς.

Ειδήσεις σήμερα: Σύνοδος Κορυφής: Το τελικό κείμενο για Τουρκία και η ικανοποίηση της ΑθήναςΣτα ύψη τα κρούσματα – Απρόβλεπτη η συμπεριφορά της επιδημίας

«Κούρεμα» ενοικίων Μαρτίου: Ποιοι δικαιούνται μείωση 100% και ποιοι 40%

Related posts

ΕΝΦΙΑ 2021: Έφτασε η ώρα για τα εκκαθαριστικά – Πότε και πώς θα πληρωθεί ο φόρος

banksnews

Πώς θα ρυθμιστούν τα κορωνοχρέη προς τα ταμεία

banksnews

Πόσα θα πληρώνουμε από 1η Ιουνίου για εισιτήρια σε Μέσα Μεταφοράς, καφέδες και σινεμά

banksnews

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Ποιοι κερδίζουν 60 εκατ. ευρώ και ποιοι χάνουν 200 από τις αλλαγές

banksnews

FOOD EXPO Digital 2021

banksnews

ΟΑΕΔ Καλαμάτας – Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Ξεκινάει σήμερα η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές

banksnews

Ακόμα και με 15ετές ομόλογο η πρώτη φετινή έξοδος στις αγορές που ετοιμάζει το Ελληνικό Δημόσιο

banksnews

Αποζημιώσεις ενοικίων: Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν δήλωση Covid έως 30 Σεπτεμβρίου

banksnews

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε αναμένεται η πληρωμή – Ποιες άλλες παροχές πληρώνει ο ΟΠΕΚΑ αυτή την εβδομάδα

banksnews