Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Κορυφώνεται η επιφυλακτικότητα στο Χ.Α.

Κορυφώνεται η επιφυλακτικότητα στο Χ.Α.

Τη μέγγενη των ανατιμήσεων βιώνει η Ευρωπαϊκή οικονομία με τις πρώτες ύλες, τα τρόφιμα αλλά και πολλά  βιομηχανικά προϊόντα να διαμορφώνουν τον πληθωρισμό της ευρωζώνης στο 3,4% το Σεπτέμβριο. Διαδικασία που συνδέεται αφενός με την επίσπευση του ενεργειακού μετασχηματισμού που οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου για να υποκατασταθούν τα ορυκτά καύσιμα μέχρις ότου υλοποιηθούν οι τεράστιες επενδύσεις σε -. Και αφετέρου με το σοκ από την πλευρά της προσφοράς καθώς οι αρρυθμίες της εφοδιαστικής αλυσίδας προκαλούν μεγάλες ελλείψεις προϊόντων.

Τίθεται το εύλογο ερώτημα: θα είναι πρόσκαιρη η παραπάνω διαδικασία, ολιγόμηνη δηλαδή,  ή θα παραταθεί για πάνω από 1 έτος δημιουργώντας  προϋποθέσεις για διαμόρφωση περιβάλλοντος στασιμοπληθωρισμού στην οικονομία; Κάποιοι θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι ανάλογες με εκείνες του 1973 και καθώς αυξάνονται οι εστίες  γεωπολιτικής αβεβαιότητας από κοινού με την πανδημία που συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες, η παγκόσμια οικονομία δύσκολα θα επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης.

Όμως, υπάρχει και πειστικός αντίλογος. Το σπιράλ αυξήσεων τιμών – μισθών των 70’ς και 80’ς  δεν μπορεί να γίνει τώρα αφού η δύναμη των συνδικάτων είναι σαφώς μικρότερη αναφέρει ο Economist. Η συμμετοχή του ενεργειακού κόστους είναι μικρότερη από εκείνη του 1973, επισημαίνει ο Γιάννης Στουρνάρας. Και τα εργαλεία πολιτικής, δημοσιονομικά και νομισματικά μπορούν να αμβλύνουν τις παρενέργειες των ανατιμήσεων είτε με επιδοτήσεις είτε με τη συντήρηση των συνθηκών ζήτησης: στην Ελλάδα ήδη αποφασίστηκε πακέτο €500 εκ. για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος, ενώ την ίδια ώρα η ΕΚΤ προαναγγέλλει την εφαρμογή νέου πακέτου αγορών τίτλων μετά τη λήξη του πακέτου της πανδημίας (PEPP).

Παρ’ όλα αυτά, οι διεθνείς αγορές φοβούνται ότι ο πληθωρισμός κόστους θα παραμείνει και πέραν του χειμώνα και θα βλάψει τη παραγωγική διαδικασία, με συνέπεια τη συρρίκνωση της κερδοφορίας των εταιρειών. Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες υπόκεινται σε υψηλές διακυμάνσεις με την πλαγιοκαθοδική τάση να είναι το επικρατέστερο βραχυπρόθεσμο σενάριο, μέχρις ότου ξεπεραστούν οι σημερινές συνθήκες τέλειας καταιγίδας.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, συγχρονίζεται με τις διεθνείς εξελίξεις με την επιφυλακτικότητα να κορυφώνεται οδηγώντας τις συναλλαγές στο ναδίρ. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιθετικές ρευστοποιήσεις, η αποχή των αγοραστών οδηγεί σε μικρή έστω υποχώρηση του Γ.Δ. που στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδος φλέρταρε πάλι με την περιοχή των 900 μονάδων. Την ίδια ώρα, το αφήγημα του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει ελκυστικό, με τον όμιλο της Intrakom να ολοκληρώνει τη μεταβίβαση της Intrasoft (κλάδος πληροφορικής)  με τίμημα – έκπληξη στη Δανέζικη NetCompany και το CVC να δηλώνει ότι επιθυμεί να είναι μέτοχος της ΔΕΗ κατέχοντας το 10% μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ. Παράλληλα, η τιμολόγηση του ελληνικού χρηματιστηρίου  με βάση τους δείκτες P/BV και P/E έχει υψηλό discount έναντι των άλλων αναδυομένων αγορών, παρά τις ελπιδοφόρες προοπτικές του, ενώ και οι εισροές έχουν ελαχιστοποιηθεί. Ενδεχομένως και λόγω της χαμηλής στάθμισης στους βασικούς δείκτες αναφοράς (μόλις 0,16% στον MSCI Emerging Markets). Σύντομα ωστόσο μπορεί να αναβαθμιστεί αν στους δείκτες εισαχθεί άμεσα η μετοχή της ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος  ΑΜΚ!

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • Δημήτρης Τζάνας
 • χρηματιστηριακό σχόλιο
 • Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

  Related posts

  Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα εκτός συνόρων το Νοέμβριο

  banksnews

  ΕΥΔΑΠ: Διανέμει μέρισμα €0,228 ανά μετοχή-Από 7 Ιουλίου η καταβολή

  banksnews

  Ακατάσχετη η αιμορραγία στις αγορές

  banksnews

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σε τροχιά κερδοφορίας το α’ εξάμηνο του 2020

  banksnews

  Η καθίζηση των μερισμάτων και τα νέα εταιρικά ομόλογα

  banksnews

  Ηπιες κινήσεις στις ευρωαγορές

  banksnews

  Motor Oil: Σε τέσσερις άξονες οι προτεραιότητες ανάπτυξης

  banksnews

  Οι επενδύσεις της Βιοκαρπέτ το 2020

  banksnews

  Χρηματιστήριο: Το spread στα χαμηλότερα επίπεδα της κρίσης

  banksnews