Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Η ΕΕ κατέγραψε το 2020 ρεκόρ θανάτων για τα τελευταία 60 χρόνια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αριθμό-ρεκόρ θανάτων για τα τελευταία 60 χρόνια βάσει των πρώτων διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων, γεγονός που οδήγησε σε ελαφρά μείωση του πληθυσμού, ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν 534.000 θανάτους περισσότερους από το 2019 ( 11%): οι θάνατοι από 4,7 εκατομμύρια αυξήθηκαν σε 5,2 εκατομμύρια. Αριθμός που “αντανακλά τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19”, σύμφωνα με τη Eurostat.

Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι πρόκειται για τον “μεγαλύτερο αριθμό ετήσιων θανάτων από το 1961”, πρώτη χρονιά για την οποία είναι διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για το σύνολο των χωρών αυτών.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, αλλά κυρίως στην Ιταλία ( 111.700, 18%), στην Ισπανία ( 75.500, 18%) και στην Πολωνία ( 67.600, 17%), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Αυτή η μεγάλη θνησιμότητα συνέβαλε στην ελαφρά μείωση του πληθυσμού της ΕΕ το 2020, ο οποίος από 447,3 εκατομμύρια κατοίκους πέρασε στα 447 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των γεννήσεων συνέχισε να μειώνεται. Το φυσικό ισοζύγιο, δηλαδή η διαφορά μεταξύ του αριθμού των γεννήσεων και αυτού των θανάτων, είναι αρνητικό από το 2012 (εκτός το 2014 όπου ήταν μηδενικό) και μειώνεται από το 2016.

Από το 2001 έως το 2019, ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 4%, αύξηση που τροφοδοτήθηκε κυρίως από ένα θετικό μεταναστευτικό ισοζύγιο. Αυτό το ισοζύγιο μειώθηκε το 2020, καθώς επλήγη το ίδιο από τις συνέπειες της πανδημίας.

“Υπήρξε αντίκτυπος, είτε γιατί τα σύνορα έκλεισαν, γεγονός που εμπόδισε τις μετακινήσεις του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, είτε γιατί άνθρωποι επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους λόγω της απώλειας της εργασίας τους ή άλλης αιτίας”, ανέφερε ο ειδικός της Eurostat Τζιαμπάολο Λαντζιέρι στη διαδικτυακή παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων.

Ωστόσο το βασικό στοιχείο που εξηγεί τη μείωση του πληθυσμού είναι ο αντίκτυπος της πανδημίας στη θνησιμότητα, διευκρίνισε.

Η μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού παρατηρήθηκε στην Ιταλία (-384.000, ή -0,6% του πληθυσμού), ακολουθούν η Ρουμανία (-143.000, -0,7%) και η Πολωνία (-118.000, -0,3%).

Συνολικά, εννέα από τις 27 χώρες μέλη είχαν μείωση του πληθυσμού τους το 2020, οι άλλες 18 κατέγραψαν αύξηση: όπως η Γαλλία ( 119.000, 0,2%), όπου ο αριθμός των γεννήσεων είναι υψηλότερος εκείνου των θανάτων.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Αποχαιρετιστήρια συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν – Αιχμές του Τούρκου προέδρου για Ελλάδα

banksnews

Ρουμανία: Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου, αγνοείται η τύχη μαχητικού αεροσκάφους

banksnews

Theranos: Οι ένορκοι δεν συμφωνούν σε κάποιες κατηγορίες κατά της Elizabeth Holmes

banksnews

Βρετανία: Το Λονδίνο επικαλείται την υγειονομική κρίση για να δικαιολογήσει τη μείωση της διεθνούς βοήθειάς του

banksnews

Αμερικανικό και καναδικό πολεμικό πλοίο πραγματοποίησαν διέλευση από το Στενό της Ταϊβάν

banksnews

Η Ρωσία ετοιμάζει πλαστογράφηση “μαρτυριών” ότι οι “Ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας” κατέστρεψαν την Μαριούπολη

banksnews

Κυπριακό: Σε μη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στοχεύει η Τουρκία

banksnews

Κύπρος: Ορκίστηκαν και ανέλαβαν καθήκοντα τα νέα μέλη της κυβέρνησης

banksnews

Η Λευκορωσία διώχνει Ουκρανούς διπλωμάτες και κλείνει ουκρανικό προξενείο

banksnews