Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν-Κ. Σίμσον: Οι κυρώσεις της ΕΕ θα ελαττώσουν σταδιακά τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία θα πλήξουν σταδιακά τα έσοδα της Μόσχα από το πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι δεν στοχεύουν άμεσα τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και αερίου, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.

Η ΕΕ έχει επιβάλει αρκετά πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης στις εξαγωγές συγκεκριμένων τεχνολογιών διύλισης στη Ρωσία από την Ευρώπη, καθιστώντας τον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων πετρελαίου πιο δύσκολο και πιο δαπανηρό για τη Ρωσία.

“Αυτές οι τεχνολογίες κατασκευάζονται στην Ευρώπη, δεν μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν διεθνώς από άλλους προμηθευτές”, δήλωσε η επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια Κάντρι Σίμσον.

“Άρα θα δούμε ότι εν καιρώ θα υπάρξει ελάττωση των εσόδων από το διυλισμένο πετρέλαιο που το 2019 εισέφερε 24 δισεκ. ευρώ εσόδων για τη Ρωσία”, δήλωσε η ίδια σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ρωσικές πωλήσεις πετρελαίου και αερίου αντιστοιχούσαν στο 36% του συνολικού προϋπολογισμού της χώρας πέρυσι, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις ως αποτέλεσμα των τιμών που έχουν εκτοξευθεί.

Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν στοχεύουν άμεσα τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και αερίου. Μια τέτοια κίνηση θα στερούσε από τη Μόσχα ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων της, αλλά θα επέφερε επίσης μεγάλο οικονομικό πλήγμα στην Ευρώπη και μπορεί να οδηγήσει ανοδικά τις ήδη υψηλές τιμές αερίου.

Η Ευρώπη εισάγει το 90% του αερίου της, περίπου το 40% αυτού από τη Ρωσία.

Η ΕΕ λέει ότι μπορεί να διαχειριστεί μια μερική διατάραξη στις ρωσικές ροές αυτό τον χειμώνα, χάρη στις αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και τα επίπεδα των αποθεμάτων.

Αλλά μια πλήρης ή παρατεταμένη παύση των ρωσικών προμηθειών θα απαιτήσει έκτακτα μέτρα για να μειωθεί η ζήτηση, όπως το κλείσιμο εργοστασίων, σύμφωνα με αναλυτές. Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν τα σοκ στις προμήθειες αερίου.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να έχουν αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης που να καλύπτουν τουλάχιστον 90 ημέρες. Οι περισσότερες χώρες έχουν αποθέματα που ξεπερνούν το επίπεδο αυτό.

Οι ροές αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία έχουν παραμείνει σταθερές μετά την εισβολή, αν και οι τιμές έχουν αυξηθεί εν μέσω ανησυχιών για προβλήματα στην τροφοδοσία. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έχει πει ότι οι εξαγωγές αερίου μέσω της Ουκρανίας συμβαδίζουν με τα αιτήματα των πελατών της.

- -

Related posts

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να επηρεάζουν ήδη το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού

admin

ΗΠΑ: Ο διευθυντής της CIA θετικός στην Covid-19

admin

Ο CFO της Volkswagen αναμένει ότι δεν θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στην παγκόσμια έλλειψη chip

admin

Αυξήθηκαν τα κέρδη της Philip Morris στο β΄ τρίμηνο

admin

Ζ. Μπορέλ: Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συζήτησαν το “έγγραφο επιλογών” με κυρώσεις κατά της Τουρκίας

admin

Μακρόν εναντίον Λεπέν στο μεγάλο ντιμπέιτ πριν τις εκλογές της Κυριακής

admin

Κριμαία: Οι ρωσικές αρχές κατοχής γκρέμισαν συνεργείο επειδή ο ιδιοκτήτης του δεν εξυπηρέτησε φορτηγό με το σύμβολο Ζ

admin

Έλον Μασκ: Σε προσωρινή αναστολή η εξαγορά του Twitter

admin

Ινδία: Οι νέες μολύνσεις κορονοϊού έφθασαν τις 22.775 τις τελευταίες 24 ώρες

admin