Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Ανάπτυξη 4% στην Ελλάδα το 2022 με παράλληλη εκτίναξη πληθωρισμού στο 8,9%

Ανθεκτικότερη από όσο προβλεπόταν πριν τρεις μήνες στις εαρινές προβλέψεις της, αποδεικνύεται εφέτος η Ελλάδα. Σύμφωνα με τις νεες (καλοκαιρινές) προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

η χώρα θα έχει Ανάπτυξη 4% εφέτος και όχι 3,5% που προέβλεπε στις 16 Μαΐου. Και θα κινείται πολύ πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που υποχωρεί πανευρωπαϊκά στο 2,7% -και στο 2,6% για την Ευρωζώνη.

Ωστόσο πλήγμα αναμένεται να δεχθεί η χώρα το 2023, προφανώς λόγω της υποχώρησης του Τουριστικού ρεύματος το επόμενο καλοκαίρι λόγω της οικονομικής «βαρυχειμωνιάς» στην Ευρώπη. Και αντί Ανάπτυξης 3,1% το 2023, οι προβλέψεις τώρα κάνουν λόγο για 2,4%.

Από την άλλη εντείνεται και επεκτείνεται το κύμα ακρίβειας που σαρώνει Ελλάδα και Ευρώπη. Για τη χώρα μας προβλέπεται να κλείσει φέτος στο 8,9% και στο 3,5% το 2023 (αντί 6,9% και 1,3% αντίστοιχα που προβλεπόταν πριν 3 μήνες). Η χώρα μας κατατάσσεται ελαφρώς έτσι ελαφρώς πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 8,3% πανευρωπαϊκά και 7,6% στην Ευρωζώνη για φέτος -αλλά χαμηλότερα από 4,6% και 4% που προβλέπεται πανευρωπαϊκά το 2023.

Τι προβλέπει η Κομισιόν
Η εισβολή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της ΕΕ, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕ, προκαλώντας χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις.

Προβλέπει ότι η οικονομία της ΕΕ θα αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2022 και 1,5% το 2023. Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ αναμένεται σε 2,6% το 2022, υποχωρώντας σε 1,4% το 2023.

Ο μέσος πληθωρισμός προβλέπεται να κορυφωθεί σε ιστορικά υψηλά το 2022, στο 7,6% στη ζώνη του ευρώ και στο 8,3% στην ΕΕ, πριν υποχωρήσει το 2023 στο 4,0% και 4,6%, αντίστοιχα.

Πολλοί από τους φόβους που περιαλμβάνονταν στις εαρινές προβλέψεις του 2022 έχουν πραγματοποιηθεί. Η εισβολή της Ρωσίας έχει ασκήσει πρόσθετες ανοδικές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των βασικών τροφίμων, τροφοδοτώντας πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως, διαβρώνοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και πυροδοτώντας ταχύτερη εκκίνηση της αύξησης επιτοκίων από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Επιπλέον και η συνεχής επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί στον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο από την αυστηρή πολιτική της Κίνας για μηδενικό COVID-19.

Η οικονομία της ΕΕ παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη στις εξελίξεις στις αγορές ενέργειας λόγω της υψηλής εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και της αποδυνάμωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, που μειώνουν την εξωτερική ζήτηση.

Ως προς την Ανάπτυξη, το β εξάμηνο του έτους αναμένεται υποτονικό, παρά τον πολλά υποσχόμενο θερινό τουρισμό.

Το 2023, η τριμηνιαία οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί, με μετριασμό του πληθωρισμού.

Συνολικά:
· Η οικονομία της ΕΕ πρόκειται να συνεχίσει να επεκτείνεται, αλλά με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό από αυτόναναμένεται στις εαρινές προβλέψεις του 2022.

· Εκτός από την έντονη άνοδο των τιμών το δεύτερο τρίμηνο, προβλέπεται περαιτέρω άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να μεταβιβαστεί στους καταναλωτές και μέσω των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

· Ο υψηλός πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει το 2023

Ειδήσεις σήμερα:Βγαίνει από την φυλακή το μεσημέρι ο Δημήτρης Λιγνάδης- Καταβάλλεται άμεσα το ποσό της εγγύησης

Related posts

Oμαδικές νομικές πρωτοβουλίες από επιχειρήσεις και επαγγελματίες για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

banksnews

ΔΝΤ: «Kόψτε» από το Δημόσιο και κάντε φοροελαφρύνσεις – Πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,3% το 2021 και 5,4% για το 2022

banksnews

Κορωνοϊός: Tι πρέπει να ξέρουν εργαζόμενοι και εργοδότες για την αναπλήρωση των ημερών της καραντίνας

banksnews

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο, διπλό ρεκόρ για 3η συναπτή συνεδρίαση

banksnews

Κορωνοϊός: Πάνω από €1,5 δισ. ο τζίρος των σούπερ μάρκετ την περίοδο της πανδημίας

banksnews

ΤΑΙΠΕΔ: Έρχονται οι διαγωνισμοί για Αττική Οδό και «Ελ.Βενιζέλος»

banksnews

ΟΑΕΔ: 60.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού ενεργοποιήθηκαν από τον Αύγουστο

banksnews

Αυξάνει τις αγορές ομολόγων η ΕΚΤ

banksnews

Τσακαλώτος: Εν μέσω πανδημίας δεν είναι προτεραιότητα οι εκλογές

banksnews