Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Κολλητικός ιός στο ΧΑΑ…

Η έξαρση του νέου ιού στην Ασία, οι συγκεχυμένες πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων και οι αμφιβολίες για τον τρόπο αντιμετώπισης του (καραντίνα σε μεγαλουπόλεις), δημιουργούν ανησυχία στιες διεθνείς αγορές. Σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της C. Lagarde για τους εκτιμώμενους κινδύνους της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα χρόνια, λόγω κλιματικών & γεωπολιτικών αλλαγών αλλά και οικονομικών κινδύνων, βοηθά το σύνολο σχεδόν των χρηματιστηριακών αγορών να παρουσιάζουν ελαφρώς πτωτικές τάσεις, μετά τα πρόσφατα υψηλά.

Ειδικά για την Ελληνική οικονομία, η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Davos, επανέφερε την συζήτηση στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων & στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, επαναλαμβάνοντας τις θετικές μακροοικονομικές προβλέψεις, το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα αλλά & οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις πιστοληπτικών οίκων. Αν και αναφέρθηκε στο Μεταναστευτικό πρόβλημα & στην προκλητικά εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο, δεν έπεισε ότι είμαστε κοντά σε λύση για κανένα από τα δύο φλέγοντα θέματα. Έτσι οι «Ταύροι» μετά από 7 ημέρες ανοδικών συνεδριάσεων  αποσύρθηκαν, μειώνοντας και τους όγκους συναλλαγών σημαντικά.

Παρόλα αυτά οι αποδόσεις των Ελληνικών κρατικών ομολόγων, συνεχίζουν να παραμένουν κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε όλη την καμπύλη, χαμηλότερα ακόμα και από τα Ιταλικά. Η  αναμονή για επικείμενη έκδοση 15-ετούς διαρκείας , αλλά και η πρόσθετη έκδοση 50 εκατομμυρίων € του Ελλάκτωρα, εκτιμούμε ότι διατηρούν το θετικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά Ελληνικού κρατικού χρέους.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, με πρωταγωνιστές 3 τράπεζες (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ,ΑΛΦΑ) που συγκέντρωσαν το 37% των συναλλαγών μείωσε σημαντικά τους όγκους του. Η αρνητική σχέση ανοδικών(46)/ καθοδικών(66) τίτλων,  θεωρείται φυσιολογική μετά το ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών, επιβεβαιώνοντας άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να αποδεσμευτεί πλήρως από το διεθνές περιβάλλον.

Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης  οριοθετούνται στις  938 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις  927, 907, 900 & 862 μονάδες.  Όσο διακρατούνται τα επίπεδα  των 930 παραμένουν οι υψηλότεροι στόχοι στα επίπεδα των 945 & 970 μονάδων.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινή στήριξη εντοπίζεται στις 2338 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2322, 2300 &2282 μονάδες. Ημερήσια διάσπαση των 2360 μονάδων, οδηγεί στον επόμενο επιθυμητό τεχνικό στόχο 2385 μονάδων, με την προϋπόθεση ότι θα κρατηθεί απαραβίαστη σε κλείσιμο η σημαντική στήριξη των 2322 μονάδων.

Συμπερασματικά η σημερινή πτωτική εικόνα με τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών θεωρείται απολύτως φυσιολογική, λαμβάνοντας υπόψη την  πρόσφατη εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς, αλλά & τις Διεθνείς ανησυχίες για όλους τους «Μαύρους κύκνους» που όσο προσχωρούμε προς το τέλος τριμήνου πιθανόν να σχηματίσουν σμήνος.

Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια, ακλουθώντας την ανοδική τάση. Διατηρούμε όμως σε επιφυλακή τα  αντανακλαστικά μας &τις stop-loss στρατηγικές μας, προσπαθώντας να προστατεύσουμε τα κεκτημένα.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Related posts

Jumbo: Εφάπαξ το έξτρα μέρισμα 0,3 ευρώ/μετοχή

banksnews

Προϋποθέσεις ανόδου για το ΧΑ λόγω ενδεχόμενης επίτευξης συμφωνημένου Brexit

banksnews

Στα top picks της Eurobank Equities η Motor Oil

banksnews

Τι εμφάνισαν οι 62 ισολογισμοί (ποσοστό 40,25%) εισηγμένων στο εξάμηνο

banksnews

Alumil: Καθαρά κέρδη €20,3 εκατ. το 2021- «Άλμα» 119,1%

banksnews

AS Company: Μείωση τζίρου και κερδών το 2019

banksnews

Η πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών θα οδηγήσει το Χρηματιστήριο

banksnews

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές μετά τη χθεσινή βουτιά

banksnews

Flexopack: Σύσταση νέας εταιρείας στις ΗΠΑ

banksnews