Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Αυξημένα κέρδη στο εξάμηνο

Σημαντική βελτίωση οικονομικών επιδόσεων σημείωσε κατά το πρώτο μισό του 2022 η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου εκμεταλλευόμενη και την αύξηση της τιμής βάμβακος (πωλήσεις αποθεμάτων που είχαν αποκτηθεί σε χαμηλότερο κόστος κτήσης).

Ειδικότερα, με βάση τα εξαμηνιαία αποτελέσματα:

  • Ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε από τα 7,81 στα 9,47 εκατ. ευρώ.
  • Το EBITDA βελτιώθηκε από το 1,44 στα 2 εκατ. ευρώ.
  • Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν από τα 628 στα 873 χιλ. ευρώ.
  • Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν θετικές και ξεπέρασαν τα 3 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να περιορίσουν τον καθαρό δανεισμό ο οποίος είχε προκύψει από την χρηματοδότηση της επένδυσης στην παραγωγική μονάδα της Αιτωλοακαρνανίας.

Σε ότι αφορά την πορεία του δεύτερου φετινού εξαμήνου, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας αναφέρει:

«Η εταιρεία ολοκλήρωσε τις εργασίες εκσυγχρονισμού της παραγωγικής της μονάδας και η νέα γραμμή παραγωγής νημάτων compact τέθηκε σε πλήρη λειτουργία στις αρχές Ιουλίου. Οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη των μεγεθών για το 2022 είναι αδύνατη, καθώς οι παρούσες συνθήκες χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα.

Το υψηλό κόστος ενέργειας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική βιομηχανία, καθώς οι κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις είναι εκ των πλέον ενεργοβόρων. Δυστυχώς οι κρατικές επιδοτήσεις δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την υπέρογκη αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας και μέχρι και αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή όσων μέσων θα έδιναν λύση στα θέματα υποδομών και θα άνοιγαν το δρόμο για την υλοποίηση φωτοβολταϊκού σταθμού 1,9 mw για ενεργειακό συμψηφισμό (net metering).

Παράλληλα , οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και ήδη η μείωση των παραγγελιών είναι ταχύτερη από την αναμενόμενη. Πολλά κλωστήρια σε χώρες όπως η Τουρκία και το Βιετνάμ έχουν περιορίσει τη λειτουργία των παραγωγικών τους μονάδων στο 40-50% της δυναμικότητάς τους λόγω της απουσίας παραγγελιών, ενώ Ευρωπαίοι πελάτες μας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης ή και παύσης εργασιών αν δεν υπάρξουν αντίμετρα στην ενεργειακή κρίση.

Η συσσώρευση αποθεμάτων υψηλού κόστους, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών πώλησης , την αύξηση στα κόστη των σταδίων επεξεργασίας σε όλα τα κλωστοϋφαντουργικά είδη αλλά και τη μείωση των παραγγελιών, αναμένεται να επιβαρύνει τα αποτελέσματα του β εξαμήνου καθώς το κόστος ενέργειας δε μπορεί να μετακυληθεί στους αγοραστές».

Related posts

ΟΤΕ: Επέστρεψε σε θετικό έδαφος στην Ελλάδα το Q4

admin

Asahi: Επένδυση €4,4 εκατ. σε εφαρμογή βιοτεχνολογίας με ελληνικό DNA

admin

Citi: Σειρά δωρεών σε ΕΣΥ και ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα

admin

ΛΑΡΚΟ: Καταλήψεις με το… λουκέτο πάνω στην πόρτα!

admin

Galaxy Cosmos Mezz: Το χρονοδιάγραμμα της ένταξης των μετοχών στην ΕΝ.Α. PLUS

admin

Αδελφοί Αγγελόπουλοι: Πόλεμος λάσπης από το περιβάλλον του πατέρα μας

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ο Παναγιώτης Λώλος αναλαμβάνει και Γενικός Διευθυντής του Κλάδου Χαλκού

admin

Χρηματοδότηση 75 εκατ. ευρώ σε Elval απο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

admin

Folli Follie: Παράταση προστασίας από πιστωτές

admin