Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

«Κληρώνει» για στρατηγικό επενδυτή στην Attica Bank

Ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ η διαδικασία αναζήτησης επενδυτών, οι οποίοι θα δεσμευτούν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης κεφαλαίου ως 240 εκατ. ευρώ, στην οποία επιδιώκει να προχωρήσει η Attica Bank, προκειμένου να ενδυναμώσει τους κεφαλαιακούς της δείκτες και να χρηματοδοτήσει το αναγκαίο διπλασιασμό του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών της.

Από όσους υπέγραψαν συμβάσεις εμπιστευτικότητας, περίπου έξι επενδυτές συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργά στο Virtual Data ως το τέλος. Κάποιοι εξ αυτών ενδιαφέρονται να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της σχεδιαζόμενης ΑΜΚ, αναλαμβάνοντας ρόλο βασικού μετόχου, ενώ υπάρχουν και άλλοι που ενδιαφέρονται για συνεπένδυση.

Μέχρι τις 6 το απόγευμα είχε κατατεθεί, όπως αποκάλυψε το -.gr, μια προσφορά από επενδυτή, που δεν διεκδικεί ρόλο στρατηγικού και αναμένεται τουλάχιστον άλλη μια. Με δεδομένο ότι δεν δόθηκε, λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, η δυνατότητα ενός εξαντλητικού due diligence είναι πιθανόν οι όποιες προσφορές κατατεθούν να ενέχουν σοβαρές αιρέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία δεν συγκέντρωσε ενδιαφέρον τραπεζικών ομίλων ή infrastructure funds. Μεταξύ, όμως, των ενδιαφερομένων υπάρχει όμιλος Ινδού επιχειρηματία, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, (συμμετοχή σε δύο τράπεζες) εκτός Ευρωζώνης.

Επιπρόσθετα, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει funds (κοινοπραξία Bain-JC Flowers, Ellington κά) οι στρατηγικές των οποίων για την τράπεζα, δεν συνάδουν απόλυτα με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης (έμφαση στις νέες χορηγήσεις) και τα εποπτικά standards. Από την άλλη, υπάρχει, όμως, σοβαρή πίεση από τη Φρανκφούρτη να προχωρήσει η Ελλάδα σε ταχεία (επαν)ιδιωτικοποίηση της Attica, οπότε είναι πιθανόν όλες οι πλευρές να επιδείξουν ευελιξία.

Πρώτα, όμως, θα πρέπει να κατατεθεί προσφορά από ενδιαφερόμενο βασικό επενδυτή, που να μην περιλαμβάνει προσχηματικές αιρέσεις και να αποτελεί βάση ουσιαστικής συζήτησης. «Αν βρεθεί στρατηγικός, το σχήμα συνεπένδυσης κλειδώνει εύκολα», υποστηρίζουν στελέχη με γνώση της διαδικασίας, υπενθυμίζοντας ότι το ΤΜΕΔΕ ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, προκειμένου να διατηρήσει ποσοστό πέριξ του 15% με 20% στην Attica.

Το κλίμα, πάντως, παραμένει ιδιαίτερα συγκρατημένο για όλους τους παραπάνω λόγους και βεβαίως λόγω του μικρού μεριδίου και της ισχνής λειτουργικής κερδοφορίας της Attica τα προηγούμενα χρόνια.

Κρατικοποίηση με στόχο να κρατήσει λίγο….

Από τη μέχρι τώρα διαδικασία δεν έχει προκύψει κανένα σοβαρό ενδιαφέρον για αγορά των warrants από το Δημόσιο, κάτι, όμως, που ήταν εξ αρχής αναμενόμενο και δεν συμπλέκεται με το ενδιαφέρον κάλυψης της επιδιωκόμενης ΑΜΚ. Τα warrants που έλαβε το Δημόσιο ως αντάλλαγμα για τα 151,8 εκατ. ευρώ, θα μετατραπούν σε μετοχές εντός του Α 15νθημέρου Οκτωβρίου.

Έτσι, περίπου το 68% του νέου μετοχικού κεφαλαίου της Attica (σ.σ. μετά το reverse split σε αναλογία 1 νέα για κάθε 60 παλαιές) θα περιέλθει στο ΤΧΣ. Εφόσον βρεθεί σχήμα επενδυτών (στρατηγικός και συνεπενδυτές) η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και διάθεση των μετοχών, μέσω συνδυασμένης προσφοράς, προκειμένου να αποκρατικοποιηθεί.

Οι αδύναμοι κεφαλαιακοί δείκτες

Η Attica πήρε στο Δ τρίμηνο του 2020 το συντριπτικό μέρος των ζημιών (προβλέψεων), προκειμένου να προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, ενώ είναι πιθανόν να εγγράψει μια μικρή πρόσθετη πρόβλεψη της τάξης των 25-30 εκατ. ευρώ.

Μετά τις παραπάνω ζημιές και την υποχώρηση των κεφαλαιακών δεικτών κάτω από τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις, η τράπεζα υποχρεώθηκε να συντάξει πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plan), για την περίοδο 2021-23, τα βασικά σημεία του οποίου έχουν ανακοινωθεί και η υλοποίησή τους έχει ξεκινήσει.

Η τράπεζα, προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου, υπέρ Δημοσίου, προκειμένου να συμψηφίσει οριστική και εκκαθαρισμένη φορολογική απαίτηση (Deferred Tax Credit- DTC) 151,8 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, με καταβολή ισόποσου «ζεστού» χρήματος. Η μετατροπή, όμως, του άυλου DTC σε καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο βελτίωσε οριακά τους κεφαλαιακούς δείκτες.

Εξ ου και το κλειδί, για τη σωτηρία της τράπεζας και την ευαγγελιζόμενη αλλαγή σελίδας, είναι η εξεύρεση ομάδας επενδυτών, που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος αύξησης κεφαλαίου μεταξύ 120 με 240 εκατ. ευρώ. 

Related posts

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Εχασαν τη μάχη οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

banksnews

Διαψεύδει η Attica Bank δημοσιεύματα για απορρόφηση από άλλη τράπεζα

banksnews

ΗΠΑ: “Χαλάρωση” του ρυθμιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις τραπεζών σε venture capital funds

banksnews

Πόσα βάζουν στην ΑΜΚ της Attica Bank ΤΧΣ και Ellington-ΤΜΕΔΕ

banksnews

Reuters: Η Τράπεζα της Ελλάδος εισηγείται στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls

banksnews

Παγκρήτια: Δάνεια για κεφαλαίο κίνησης με επιδότηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα

banksnews

Τουρκία: Ο Ερντογάν “ξήλωσε” τον κεντρικό τραπεζίτη

banksnews

Eurobank: Διανέμει ειδικό μέρισμα στους μετόχους

banksnews

Επίσκεψη Πρεμ Γουάτσα με… γεμάτη ατζέντα

banksnews