Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Κινήσεις τακτικής και ελιγμών μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις

Η Ελληνική κεφαλαιαγορά, αναμένοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης κυρίως στο οικονομικό πεδίο, προσπαθεί με τακτικές κινήσεις επιμέρους μετοχών να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά.

Τα νέα επίπεδα ισορροπίας στις χρηματιστηριακές αξίες υποβοηθούνται σήμερα από την επιτυχημένη Δημόσια πρόταση του Τιτάνα και τον τραπεζικό κλάδο . Οι «Αγορές» προσπαθούν να διαβάσουν πιο καθαρά τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, όπου μετά τις προεκλογικές εξαγγελίες πρέπει να μετουσιωθούν μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις της, «με υπερηχητικές ταχύτητες» σε πράξεις. Τα μεγάλα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας δεν περιμένουν και θα απαιτηθούν ριζικές αλλαγές για να αυξηθούν εκτός της ψυχολογίας και  «οι οικονομικοί δείκτες»..

Στο Διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η μεταβλητότητα παραμένει ελεγχόμενη με τους κεντρικούς τραπεζίτες να συνεχίζουν να λειτουργούν υποστηρικτικά, λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται κυρίως στην Ευρωπαϊκή αλλά και την  παγκόσμια οικονομία. Η C. Lagarde αναμένεται να συνεχίσει στα βήματα του προκατόχου της. Παρά τα πολλά ανοικτά μέτωπα (Brexit – Ιταλία – επιβράδυνση Γερμανικής οικονομίας) και τα παγκόσμια (Αναστολή – αναβολή Εμπορικού πόλεμου ΗΠΑ – Κίνας,  Κρίση στον Περσικό κόλπο), οι αγορές  επαναπροσεγγίζουν ιστορικά υψηλά επίπεδα, αν και κατά την γνώμη πολλών αναλυτών χρήζουν αυξημένης επιφυλακής.

Η Ελληνική ομολογιακή αγορά μετά και την νέα επιτυχή έκδοση του 7-ετούς ομολογιακού δανείου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλές αποδόσεις σε όλη την καμπύλη  με την 5-ετή έκδοση να κινείται πέριξ του 1,15% και την 10-ετή  πέριξ του 2,15%. Το γεγονός ότι ήδη έχουν καλυφθεί οι κρατικές δανειακές ανάγκες για φέτος αλλά και η χαμηλή εμπορευσιμότητα των τίτλων υποβοηθά την παραμονή των επιτοκίων σε αυτά τα επίπεδα.  Παρά τον  οικονομικό ανορθολογισμό που παρατηρείται στα κρατικά ομόλογα διεθνώς , πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις το φαινόμενο αυτό σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα..

Στο Ελληνικό χρηματιστήριο αν αφαιρεθεί το σημερινό πακέτο της ΕΛΤΡΑΚ) οι Τραπεζικές μετοχές αντιπροσωπεύουν το 55% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Η προσοχή επικεντρώνεται και σήμερα στην ΕΤΕ μετά τις διοικητικές αλλαγές και όλοι περιμένουν να δουν αν ο ΔΤΡ μπορεί να διασπάσει σε 1ο επίπεδο τις 780 & σε 2ο τις 810 μονάδες, δίνοντας την απαραίτητη δύναμη στην αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης παρά την σημερινή αρνητική εικόνα των Διεθνών αγορών, παρουσιάζει  κοντινή στήριξη στις 840 μονάδες με τον ΚΜΟ expo 50 ημ. να εντοπίζεται στις 820 μονάδες . Τα επόμενα σημεία αντίστασης οριοθετούνται στις 875 & 900 μονάδες και μόνο επιβεβαιωμένη διάσπαση τους ανοίγει τον δρόμο για άμεση συνέχιση της κίνησης. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 820 μονάδων αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 790 μονάδων, οριοθετώντας τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων στις 772, 765 & 740  μονάδες.

Για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις του οριοθετούνται στις 2110 & 2082 μονάδες. Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2180, 2200, 2240 & 2280 μονάδες. Χαμηλότερα των 2082 μονάδων εντοπίζονται στηρίξεις στις  2050 & 2015 μονάδες.

Η αυξημένη κινητικότητα μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης συνεχίζεται, με ακραίες διακυμάνσεις & αυξημένους όγκους. Επισημαίνουμε όμως ότι χρειάζεται αυξημένη προσοχή από τους επενδυτές, ειδικά αν δεν υποστηρίζονται ακραίες ανοδικές κινήσεις  από θεμελιώδη μεγέθη και βασίζεται μόνο στην φημολογία, αφού το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως στην τελευταία φάση ανοδικών κινήσεων.

Συμπερασματικά διατηρούμε την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι. Πιθανές τεχνικές διορθώσεις δεν πρέπει να μας φοβίζουν, αλλά να είμαστε έτοιμοι σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις να αυξάνουμε θέσεις, σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια & ιστορική συνέπεια μεγέθυνσης.

Έχοντας φτάσει η ώρα της δράσης, εκτιμούμε ότι η επιτάχυνση φίλο-επενδυτικών κυβερνητικών δράσεων, θα λειτουργήσει ως καύσιμη ύλη για την Ελληνική κεφαλαιαγορά, διατηρώντας τις θετικές προσδοκίες για την Ελληνική οικονομία.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor

Mc Banking & Finance

Related posts

Fourlis: Πρόσκληση για την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών

banksnews

Όμιλος Ideal: Με κέρδη έκλεισε το πρώτο εξάμηνο

banksnews

Ideal: Σύναψη ομολογιακού έως €11 εκατ. με την Τρ. Πειραιώς

banksnews

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Μείωση ζημιών το πρώτο εξάμηνο

banksnews

Ντεμπούτο για την Μπλε Κέδρος στο Χρηματιστήριο-Στο ταμπλό οι μετοχές

banksnews

Χωρίς αλλαγές οι δείκτες MSCI για την Ελλάδα

banksnews

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

banksnews

AS Company: Στόχος οι εξαγορές μετά την πανδημία

banksnews

Αγορές: Όλα τα μάτια στραμμένα στην ΕΚΤ

banksnews