Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κινήσεις για νέα κεφάλαια από τη Notos

Με πωλήσεις πάνω από 105 εκατ. ευρώ και EBITDA πάνω από 15 εκατ. ευρώ το 2021, προβλέπει σταδιακά να πλησιάσει τα μεγέθη προ πανδημίας η Notos Com, που βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της, σχέδιο που σηματοδοτεί την είσοδο στην εταιρεία νέων κεφαλαίων τόσο από τους μετόχους, την οικογένεια Παπαέλληνα, όσο και από νέο δανεισμό.

Με βάση τον προγραμματισμό εντός του έτους θα πραγματοποιηθεί κεφαλαιοποίηση μέρους των τραπεζικών δανείων για να καταστεί θετική η καθαρή θέση της εταιρείας.

Μάλιστα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3 εκατ. ευρώ και την έκδοση 2 νέων ομολογιακών δανείων 4 εκατ. ευρώ και 0,6 εκατ. ευρώ τα οποία θα καλυφθούν από την Optima Bank και την Άκρον Ακίνητα AE (εταιρεία με επικεφαλής τον Χρ. Παπαέλληνα) αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω αποχώρησης από την Ελλάδα της Pillarstone, με την οποία η Notos Com είχε συμφωνήσει αρχικά την αναδιάρθρωση του χρέους της, προχώρησε σε συμφωνία με την M&G Prudential στην οποία και μεταβιβάσθηκαν όλες οι συμφωνίες μεταξύ τραπεζών και Pillarstone και μετά τη σκυτάλη πήρε η Optima bank. Συγκεκριμένα, η εταιρεία είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων αναγκών ρευστότητας, εκ των οποίων 7 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκαν το Φεβρουάριο του 2019. Από το Ιούλιο του 2021 το δάνειο που βάρυνε την M&G μεταβιβάστηκε στην Optima bank.

Στο μεταξύ ενόψει της εφαρμογής του πλάνου εξυγίανσης η διοίκηση της Notos Com διαχειρίζεται τις προκλήσεις με περιορισμό του κόστους, έλεγχο των αποθεμάτων, εξασφάλιση απαιτήσεων και διασφάλιση της ρευστότητας. Βασίζεται επίσης στις συνεργασίες που έχει με ξένους οίκους, όπως η αποκλειστική συνεργασία με την Shiseido από τον Σεπτέμβριο του 2019. Την ίδια περίοδο σύναψε συνεργασία και με την Dolce & Gabbana.

Οι επιδόσεις το 2020

Αναφορικά με τις επιδόσεις το 2020 οι πωλήσεις της Notos Com ανήλθαν σε 83,2 εκατ. ευρώ από 127 εκατ. ευρώ το 2019 σημειώνοντας πτώση 34,5%. Στα πολυκαταστήματα η πτώση διαμορφώθηκε σε 35%, στη δραστηριότητα του κλάδου ένδυσης εσωτερικού σημειώθηκε πτώση 37,2%, με 22% πτώση στη δραστηριότητα του εξωτερικού και 31,5% πτώση στον κλάδο καλλυντικών.

Σε επίπεδο κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων σημειώθηκε πτώση 36,8%, ήτοι κέρδη 6,6 εκατ. ευρώ. Το 2020 το περιθώριο μικτού κέρδους μειώθηκε σε 40,4% από 43,7% στην προηγούμενη χρήση ενώ τα καθαρά αποτελέσματα παρέμειναν αρνητικά και διαμορφώθηκαν σε ζημιές 11,4 εκατ. ευρώ από ζημιές 10,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Η εταιρεία προσπάθησε να περιορίσει τις ζημίες πέρυσι με περαιτέρω διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων, πολιτική που ακολουθεί από το 2009, τόσο σε επίπεδο brands όσο και καταστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διακοπή λειτουργίας του notoshome στο Μαρούσι, που λειτουργούσε εντός του εμπορικού κέντρου Golden Hall.

Η Notos Com έκανε χρήση των πακέτων στήριξης της κυβέρνησης όπως αναστολή συμβάσεων εργασίας, επιδότηση ενοικίου και μέτρα για τις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές εξοικονομώντας έτσι ένα μέρος των λειτουργικών της εξόδων. Επίσης, εξακολουθεί να πιέζει για μείωση των ενοικίων τόσο των πολυκαταστημάτων, όσο και των καταστημάτων λιανικής ενώ αποχωρεί από καταστήματα όπου η μείωση των ενοικίων δεν είναι ικανοποιητική.

Οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες πέρυσι διαμορφώθηκαν σε 42,404 εκατ. ευρώ έναντι 51,479 εκατ. ευρώ το 2019 και ο καθαρός δανεισμός είναι 176,6 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Notos Com απασχολεί 1.413 άτομα κι έχει παρουσία στην αγορά πολυκαταστημάτων, με τέσσερα notos (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Καλαμάτα). Παράλληλα εκμεταλλεύεται ένα κατάστημα (outlet) notos και ένα κατάστημα καλλυντικών (Perfume bar) στην Κηφισιά, στο κτήριο των γραφείων διοίκησης ενώ αναπτύσσει εμπορικά σήματα όπως L’ Occitane και Yves Rocher και στον κλάδο ένδυσης Lacoste, Gant, Nautica, The Bostonians καθώς και La Martina και American Eagle.

Related posts

Και επίσημα «απάτη» η υπόθεση Akazoo

banksnews

MIG: Συζητούμε με Farallon για νέα χρηματοδότηση

banksnews

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έρευνα αποδοχής Fintech στην Ελλάδα

banksnews

ΑΔΜΗΕ: Στις 21/12 η απόφαση Πρωτοδικείου για τον «Δυτικό Διάδρομο»

banksnews

Euromedica: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εξυγίανσης

banksnews

Συνεργασία GRECA και DHL Express Ελλάδας στο online εμπόριο

banksnews

Η Εθνική Ασφαλιστική υποστηρίζει τα Special Olympics Hellas

banksnews

Nέα συνεργασία Interamerican–Coral με το Shell Smart Club

banksnews

Νίκας: Το χρονοδιάγραμμα της Δημόσιας Προσφοράς

banksnews