Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Η εχθρότητα έναντι των κυανόκρανων έχει φθάσει σε “απαράδεκτο επίπεδο”

Τα περιστατικά “εχθρικής συμπεριφοράς” έναντι των κυανοκράνων, στα οποία εμπλέκονται “δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας”, καθώς και “προσωπικό ασφαλείας που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας”, συνεχίζονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κι έχουν φθάσει σε “απαράδεκτο επίπεδο”, καταγγέλλει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε έκθεσή του η οποία επιδόθηκε χθες Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το επίπεδο αυτό είναι ανησυχητικό, όπως και η “επίμονη συνέχιση των εκστρατειών παραπληροφόρησης” με στόχο τη MINUSCA, την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, υπογραμμίζει ο κ. Γκουτέρες στο έγγραφό του, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου και αφορά την περίοδο από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο.

Όταν κάνει λόγο για “προσωπικό ασφαλείας” που έχει αναπτυχθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία δυνάμει “διμερούς συμφωνίας”, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρεται –χωρίς να τα κατονομάζει– στα μέλη του ρωσικού ιδιωτικού ομίλου ασφάλειας Βάγκνερ. Στην αρχή του καλοκαιριού, ενέργειες μελών του ομίλου Βάγκνερ είχαν ήδη πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση του ΟΗΕ.

“Τέτοιες ενέργειες εμποδίζουν την εκπλήρωση της εντολής της αποστολής, θέτουν σε κίνδυνο ζωές κυανόκρανων και αντίκεινται προς τις δεσμεύσεις του προέδρου (σ.σ. Φοστάν Αρκάνζ) Τουαντερά και της κυβέρνησης” να σταματήσουν, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ΟΗΕ, ζητώντας από τις αρχές της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας να λάβουν “απτά μέτρα” άμεσα.

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο Αντόνιο Γκουτέρες κάνει λόγο στην έκθεσή του για “κατάφωρες παραβιάσεις”, όπως η “παρακώλυση της ελευθερίας της κίνησης περιπολιών της MINUSCA, η σύλληψη ή η κράτηση μελών (της)”, η διατύπωση “απειλών”, “προσπάθειες να ερευνηθούν οχήματα ή οικήματα προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών”.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ αποκαλύπτει ακόμη ότι από τον Ιούνιο, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες και τον στρατό της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, με εμπλοκές “προσωπικού που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας”, σκοτώθηκαν “176 άμαχοι”, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 46% σε σύγκριση με τους τέσσερις προηγούμενους μήνες.

“Οι έρευνες της MINUSCA κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι θάνατοι αμάχων οφείλονταν σε υπερβολική, δυσανάλογη βία χωρίς διακρίσεις από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και το προσωπικό ασφαλείας που αναπτύχθηκε κατόπιν διμερούς συμφωνίας”, διευκρινίζει.

Η MINUSCA, η ισχύς της εντολής της οποίας εκπνέει τη 15η Νοεμβρίου, μετρά σχεδόν 12.000 στρατιωτικούς και συγκαταλέγεται στις πιο δαπανηρές αποστολές του ΟΗΕ, με ετήσιο προϋπολογισμό που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μαίνεται εμφύλιος πόλεμος από το 2013, αν και η ένταση του αποκλιμακώθηκε από το 2018 και μετά. Μεγάλο μέρος της επικράτειας πάντως εξακολουθεί να παραμένει εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης στην Μπανγκί.

- -

Related posts

Η Ρωσία ανακοίνωσε 8.164 νέα κρούσματα κορονοϊού και 379 θανάτους

banksnews

Εκτίναξη 350% για τη Spac που συνδέεται με την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που σχεδιάζει ο Τραμπ

banksnews

Αφγανιστάν: Το Πεντάγωνο υποβαθμίζει τις πρόσφατες μάχες μεταξύ του αφγανικού στρατού και των Ταλιμπάν

banksnews

Volkswagen: Μειώνει την παραγωγή στο εργοστάσιο στο Βόλφσμπρουγκ

banksnews

Τυνησία-Covid-19: Διαδηλώσεις εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και οικονομικών δυσχερειών

banksnews

Ρωσία: Ο OPEC+ θα προσπαθήσει ώστε να μην υπάρξουν έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου

banksnews

Κύπρος: Μάχη για τα συμπεράσματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

banksnews

Ινδία: Η Pfizer απέσυρε την αίτηση για έγκριση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού

banksnews

ΗΠΑ – CDC: Οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους μακριά από κόσμο

banksnews