«Χρειάζεται ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος που μετρά σχεδόν 3.000 οργανικά κενά, τα οποία θα ήταν 1.000 παραπάνω, αν έπειτα από επίκαιρη ερώτησή μου ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο και πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αρχίσει μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο η διαδικασία μονιμοποίησης 876 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης», δήλωσε ανάμεσα σε άλλα η Ολγα Γεροβασίλη. Ως γνωστόν, το μόνο που δεν λένε οι πολιτικοί είναι ότι βρέχει κατόπιν ενεργειών τους. Οπότε, αυτές τις μέρες θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε πολλά.
Κόστος
Τι πήγε λάθος και πήρε τέτοια έκταση η πυρκαγιά; Σύμφωνα με τον Χρήστο Ζερεφό, ένας παράγοντας που θα έπρεπε να συζητηθεί είναι οι καθαρισμοί των οικοπέδων. Επειδή ζει στο Πεντελικό Ορος υποστηρίζει ότι πολλοί, από 60% μέχρι 70%, τα καθάρισαν. Ενα 30% όμως όχι. Κι αναρωτιέται αν θα γινόταν κακός προτείνοντας στην πολιτεία να καταλογισθεί στους τελευταίους «το κόστος που έπαθαν από τις ζημιές οι άνθρωποι που καήκανε». Καλή ιδέα αλλά πολιτικά ανεφάρμοστη από μια κυβέρνηση που περιμένει με αγωνία τα πρώτα γκάλοπ.
Στατιστικά
Ο Νίκος Λαυράνος, πρόεδρος των πυροσβεστών, μιλώντας για τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων του αποκάλυψε ότι φέτος «έχουμε ξεπεράσει τις 3.650 αγροτοδασικές πυρκαγιές». Σύμφωνα με τα στατιστικά που έδωσε, κάθε μέρα ξεκινούν 40 με 60, ενώ αυτή στη Βορειοανατολική Αττική ήταν η πρώτη μεγαπυρκαγιά του 2024. Τα νούμερα έχουν αξία για να καταλάβει κανείς ότι στην περίοδο της Κλιματικής Αλλαγής οι φωτιές δεν είναι μερικές εξαιρέσεις στον κανόνα ενός καλοκαιριού, είναι ο κανόνας.
Αυτοψίες
Ως γενικός γραμματέας Κρατικής Αγωγής ο Πέτρος Καμπούρης ενημέρωσε χθες το πανελλήνιο ότι 20 κλιμάκια εξειδικευμένων στις καταστροφές μηχανικών μαζί με κλιμάκια του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν ξεκινήσει αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές. Λογικό. Ο πιο εύκολος τρόπος για να κατευνάσει μια κυβέρνηση μια εξαγριωμένη κοινή γνώμη έπειτα από τέτοια καταστροφή είναι να ανακοινώσει μέτρα στήριξης και να εκπέμψει την εικόνα της γρήγορης εφαρμογής τους.