Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Ποιοι θα επωφεληθούν από τη νέα αύξηση και πόσα θα πάρουν

Τα τέσσερα βήματα για τον νέο κατώτατο μισθό

Στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαβούλευση για τον νέο κατώτατο μισθό με τον οποίο αμείβονται περίπου 500.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. «Ανάσα» θα πάρουν από την αύξηση του κατώτατου μισθού και οι εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», τουλάχιστον ένας στους τέσσερις μισθωτούς εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και εισπράττει μισθό κάτω από 650 ευρώ το μήνα. Συνολικά 611.851 μισθωτοί εργάστηκαν στον ιδιωτικό τομέα το 2019 για λιγότερες από 35 ώρες την εβδομάδα. Αυτός είναι ο κρίσιμος πληθυσμός των ευέλικτων μορφών εργασίας – μερική και εκ περιτροπής απασχόληση – που φτάνει τους 471.595 απασχολούμενους σε μια χώρα με 1.986.336 μισθωτούς.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας που διαρκεί 4 μήνες ο Υπουργός Εργασίας θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στο πεδίο μεταξύ 676 και 682 ευρώ. Δηλαδή θα αυξηθεί από 26 έως 32 ευρώ το μήνα.
Συγκεκριμένα, επιστημονικοί, ερευνητικοί και άλλοι φορείς που συμμετέχουν στη διαβούλευση καλούνται να συντάξουν έκθεση προς υποβολή έως την 31η Μαρτίου, για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή του στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες. Στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να ξεκινήσει η προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων επί των υπομνημάτων, ενώ στα τέλη Απριλίου διαβιβάζονται όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευομένων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
Σύμφωνα με το άρθρο 103 του ν. 4172/2013 το ΚΕΠΕ συντάσσει το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με 5μελή Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες. Η γνώμη που θα διατυπώνεται στο Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Μαΐου, μπορεί να αποκλίνει από τις εκθέσεις που υποβάλλονται. Εντός του τελευταίου 15ημέρου του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό για την εισήγησή του.
Υπενθυμίζεται πως οι αποδοχές των εργαζομένων με σύμβαση ή σχέση εργασίας μερικής απασχόλησης υπολογίζονται όπως και οι αποδοχές του «συγκρίσιμου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση» και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας της μερικής απασχόλησηςΓια παράδειγμα
Μερικώς απασχολούμενος εργάζεται επί 20 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή 5ήμερο, 4ωρο. Ο «συγκρίσιμος εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση» αμείβεται με το νόμιμο νομοθετημένο κατώτατο μισθό χωρίς τριετίες, ήτοι τα 650€, άρα το ωρομίσθιο διαμορφώνεται σε 3,9€ και ο μηνιαίος μισθός του μερικώς απασχολούμενου ορίζεται ως εξής:
Μηνιαίος μισθός μερικώς απασχολούμενου = (Ώρες εβδομαδιαίας εργασίας μερικής απασχόλησης) x (Ωρομίσθιο συγκρίσιμου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση) x (25/6) = 20 ώρες x 3,9€ x (25/6) = 324,95€.

Related posts

Αγοραστική φρενίτιδα για ακίνητα – Εκτοξεύονται οι τιμές σε όλο τον κόσμο (διάγραμμα)

banksnews

Νέα μέτρα και τσουχτερά πρόστιμα από σήμερα για εστίαση και take away

banksnews

«Μπόνους» στην οικοδομή από την έκπτωση του 40% της δαπάνης για επισκευές

banksnews

Επίδομα θέρμανσης: Πώς να κάνετε την αίτηση στο myΘέρμανση – Συνεχίζονται οι αιτήσεις

banksnews

Ο Σταϊκούρας τοποθέτησε νέο Γενικό Διευθυντή του Ο.Δ.ΔΗ.Χ τον Δημήτρη Τσάκωνα

banksnews

«Αδήλωτα» τετραγωνικά: Δεύτερη ευκαιρία με νέα ευνοϊκή ρύθμιση – Πώς θα γλυτώσετε πρόστιμα

banksnews

Σε χαμηλό δύο μηνών οι αγορές στην Ευρώπη – Απώλειες 2% σε Stoxx 600 και DAX

banksnews

Εργασιακά – Χατζηδάκης: Τι αλλάζει με τις υπερωρίες – Τι ισχύει με ρεπό και διευθέτηση χρόνου εργασίας

banksnews

ΔΝΤ: Ο κορωνοϊός θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

banksnews