Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Και ξαφνικά, ξεκίνησε μια συζήτηση περί ασυμβίβαστου: το άρθρο 36 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ προβλέπει πως «όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι σε μονοψήφια όργανα». Με βάση αυτό, μπορεί ο Χάρης Δούκας να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όντας δήμαρχος Αθηναίων; Ο ίδιος σχολίασε χθες πως έθεσε υποψηφιότητα μπροστά στην Κεντρική Επιτροπή και θέμα δεν υπήρξε – «μέχρι τώρα αυτοί που θέτουν θέμα ασυμβίβαστου είναι τα στελέχη της κυβέρνησης και ο Πολάκης. Αν υπάρχει και άλλος, να μας το πει», σχολίασε, προτρέποντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση.

ΔΙΑΤΑΞΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Ευτυχώς, το πασοκικό καταστατικό δεν απαιτεί συνταγματολόγο για να ερμηνευθεί –αλλά ακόμα και αν χρειαζόταν, με τη συγκεκριμένη διάταξη (που συμπληρώνει δεκαετία), μέχρι κι αυτός θα είχε πρόβλημα. Τι σημαίνει έμμισθη σχέση κατόπιν εκλογής ή ορισμού στο κράτος; Ισχύει και για τους βουλευτές; Και αν, π.χ., υπήρχε το 1996, δεν θα επέτρεπε ούτε στον πρωθυπουργό Σημίτη ούτε στους υπουργούς Τσοχατζόπουλο και Αρσένη να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος; Για στελέχη που δεν στηρίζουν τον Δούκα, αν η πρόβλεψη αφορούσε δημάρχους ή υπουργούς θα έπρεπε να αναγράφεται ξεκάθαρα – στη δική τους εκτίμηση, η διάταξη αφορά κυρίως συνηγόρους και γενικούς γραμματείς.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια επιτροπή υπάρχει. Την επόμενη εβδομάδα που θα συνεδριάσει ενδεχομένως να έχουμε και μια πρώτη καλύτερη εικόνα. Από τα επιτελεία των υπολοίπων, λέγεται πως πολιτικά κανείς δεν μπορεί να εγείρει θέμα ούτε για τον Δούκα ούτε για την Αννα Διαμαντοπούλου – για την οποία επίσης ακούστηκαν παρόμοια, εν αναμονή της υποψηφιότητάς της, λόγω της δεκάχρονης απουσίας της από τα πασοκικά πράγματα και το ενδεχόμενο να μην είναι εγγεγραμμένο μέλος του κόμματος. Και ο ίδιος ο Ανδρουλάκης, πάντως, λένε στελέχη του περιβάλλοντός του, έχει στόχο να «προφυλαχθεί η ενότητα, χωρίς αποκλεισμούς». Σε άλλα ερωτήματα καλούν τον Δούκα να απαντήσει και αυτά είναι πολιτικά. Αν, για παράδειγμα, στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, θα παραιτηθεί από δήμαρχος για να είναι υποψήφιος πρόεδρος με το ΠΑΣΟΚ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

«Αφιερωμένο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Πρόεδρο της καρδιάς μας»: στην πρώτη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου για τα πενηντάχρονα της Μεταπολίτευσης, ο τραγουδοποιός που συνέδεσε το έργο του (τουλάχιστον) με την πρώτη της περίοδο αφιέρωσε στην παρούσα Κατερίνα Σακελλαροπούλου το «Δρόμοι παλιοί» του Μίκη Θεοδωράκη και του Μανόλη Αναγνωστάκη – και το χειροκρότημα το πήρε η Πρόεδρος, που εμφανώς συγκινήθηκε με την κίνηση. Ηταν μια αναγνώριση, την ώρα που το πρόσωπό της συζητείται ως μομφή απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη από γαλάζιους βουλευτές. Ενα κλείσιμο του ματιού και ένα ευχαριστώ.

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα αποφάσεων για την Κουμουνδούρου – Πόσοι θα είναι τελικά οι διεκδικητές της ηγεσίας

admin

Η Λιβύη βάζει φωτιά στη Μεσόγειο – Η επέκταση των χωρικών υδάτων και ο τουρκικός εκνευρισμός

admin

Μεταβατική κυβέρνηση Λιβύης: Προκλητικό διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Ελλάδας για τις έρευνες στην Κρήτη

admin

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη – «Απόλυτη συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας στο θέμα του ονόματος»

admin

Ο Χαρίτσης καλεί την αντιπολίτευση σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

admin

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον Π. Μαρινάκη – Αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ η κατάσταση με τους Σπαρτιάτες

admin

Τα Κατεχόμενα, η Μοσάντ και μια επίθεση που πρόλαβε στην Κύπρο

admin

Κασσελάκης: Γιατί ζητάω εκλογές – Τι δεν γνώριζαν οι ψηφοφόροι όταν έδωσαν στον Μητσοτάκη 41%

admin

Χατζηδάκης: Στην «τελική ευθεία» για τις συντάξεις και τον Αύγουστο

admin