Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταθέσεις τεσσάρων υπόπτων για τις υποκλοπές

Σε τέσσερις υπόπτους που φέρεται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έχει εστιάσει μέχρι τώρα την έρευνά του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος με βάση το σύνολο των στοιχείων που έχει στα χέρια του θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του και θα αποφασίσει αν στη λίστα των υπόπτων προστεθούν ενδεχομένως και άλλα πρόσωπα.

Τα πρόσωπα που έλαβαν κλήση για να δώσουν ανωμοτί (χωρίς όρκο) κατάθεση στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, κατά πληροφορίες, μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων έχουν ήδη δώσει τις δικές τους εξηγήσεις, επιχειρώντας να αντικρούσουν τις ενδείξεις τέλεσης των αξιοποίνων πράξεων – της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών και της παραβίασης του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεομένων – που τους έφεραν αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον επί του παρόντος, η ιδιότητα των υπόπτων έχει αποδοθεί μόνο σε ιδιώτες – επιχειρηματίες, οι οποίοι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο μετείχαν στις εταιρείες που έχουν αναφερθεί ως εμπλεκόμενες στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Από το περιεχόμενο των υπομνημάτων, όμως, των τεσσάρων υπόπτων, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία, θα εξαρτηθεί αν και κυρίως ποια πρόσωπα θα κληθούν με την ίδια ιδιότητα στο εισαγγελικό γραφείο μέχρι να ολοκληρωθεί η σοβαρή αυτή ποινική έρευνα, που έχει αναμφίβολα και πολιτικές διαστάσεις.

Σε κατάθεση Βλάχου, Κοντολέων

Και ενώ ο αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο στάδιο ως προς τις διενεργούμενες έρευνες, πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τον δικηγόρο Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού και εξετάστηκε ως μάρτυρας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, είχε δώσει κατάθεση – επίσης ως μάρτυρας – και η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου, η οποία διετέλεσε υπεύθυνη για την ΕΥΠ κατά τον κρίσιμο χρόνο των καταγγελιών για παρακολουθήσεις προσώπων, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης και άλλοι.

Υπό απόλυτη μυστικότητα, λόγω της σοβαρότητας της έρευνας, είχε επίσης περάσει την πόρτα του εισαγγελικού γραφείου ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ (και αυτός υπηρετούσε κατά το κρίσιμο για τις υποκλοπές διάστημα ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών) Παναγιώτης Κοντολέων.

Συνολικά ο αριθμός των προσώπων που έχουν καταθέσει ως μάρτυρες, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ξεπερνούν τους 40. Ορισμένοι, μάλιστα, εξ αυτών έχουν εξεταστεί περισσότερες από μία φορές, δίνοντας συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία έχουν προστεθεί στον φάκελο της δικογραφίας που μελετά ο εισαγγελέας. Από τις δικές τους καταθέσεις, σε συνδυασμό με τις εξηγήσεις των υπόπτων και τις απαντήσεις επί των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, θα εξαρτηθούν οι επόμενες κινήσεις στη «σκακιέρα» της Δικαιοσύνης.

Το κρίσιμο είναι πια τώρα που, όπως όλα δείχνουν, η έρευνα φτάνει στο τέλος της να φανεί, με βάση τις κινήσεις του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, αν ο κύκλος των υπόπτων κλείνει εδώ ή αν θα προστεθούν και άλλα πρόσωπα μέχρι την ημέρα εκείνη που ο Αχιλλέας Ζήσης θα συντάξει το πόρισμά του για τη σοβαρή αυτή υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τον τελευταίο και αποφασιστικό λόγο για την αξιολόγηση του «πορίσματος Ζήση» και του υλικού της δικογραφίας έχει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, με παραγγελία της οποίας αποφασίστηκε η αναβάθμιση της έρευνας και η ανάθεσή της σε αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου.

Related posts

Στέφανος – Ζωή: Αρραβώνας με βάθος ή χωρισμός πριν από το φλερτ;

admin

Μητσοτάκης: Στα ΗΑΕ ο πρωθυπουργός – Υπογραφή σημαντικών οικονομικών συμφωνιών

admin

ΟΤ Forum – Κυριάκος Πιερρακάκης: Στόχος να καταστεί η Ελλάδα περιφερειακός κόμβος εκπαίδευσης

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Συνάντηση Κασσελάκη – Αχτσιόγλου στη Βουλή

admin

Προπηλακισμοί και μαθήματα

admin

Τραμπ: Συμφωνώ με την πρόταση Μητσοτάκη – Μπορεί να γίνει συμφωνία με όσους θέλουν να διαπραγματευθούν τους δασμούς

admin

Μενέντεζ προς Ερντογάν για Ελλάδα: Σταματήστε τους παράλογους εκφοβισμούς

admin

Ο Νίκος Παππάς για Κασσελάκη: Δεν του έδωσαν χρόνο ούτε στο γραφείο του να μπει

admin

Το μπαλάκι στους πρυτάνεις επιμένει να πετά η κυβέρνηση για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια

admin