«Οι κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο δεν έχουν κάνει σοβαρά βήματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η Ευρώπη δεν έχει πλάνο. Μόνο μέσω της ενεργειακής ενοποίησης μπορεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση», τόνισε ο Jeffrey Sachs και προειδοποίησε πως αν δεν σταματήσει ο πόλεμος οι επιπτώσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο θα είναι καταστροφικές.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας ανέφερε ότι στην παρούσα φάση και υπό τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία υπάρχει ανάγκη «για πιο παραδοσιακές πηγές παραγωγής ενέργειας όπως ο λιγνίτης αλλά και άλλες όπως η πυρηνική. Δεν αποτελούν επιλογή αλλά ανάγκη».
Επεσήμανε επίσης πως το τραπεζικό σύστημα έχει ευθυγραμμιστεί με το νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, έχει υιοθετήσει τα κριτήρια ESG, στηρίζει τους πελάτες στην πράσινη μετάβαση έτσι ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και διαθέτει τα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει «πράσινα» επενδυτικά projects όπως: Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, την καλύτερη ενεργειακή απόδοση κυρίως των νοικοκυριών και την ηλεκτρική σύνδεση κρατών. «Στην Eurobank είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε αυτά τα projects», τόνισε.
Οικονομία
Ο Jeffrey Sachs προειδοποίησε ότι η μακροοικονομική κατάσταση σε διεθνές επίπεδο θα επιδεινωθεί αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς το κοκτέιλ των κρίσεων (πληθωρισμός, αύξηση τιμών, πανδημία, πόλεμος) δεν βοηθά στην ομαλή προσγείωση των οικονομιών.
«Οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την κατάσταση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και όχι μακροπρόθεσμα κι αυτό προκαλεί αβεβαιότητα», τόνισε.
Ο κ. Καραβίας επεσήμανε πως η ουκρανική κρίση επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη, η Ευρώπη ήδη υποφέρει, και φέρνει μπροστά τον στασιμοπληθωρισμό. «Η ανάπτυξη θα επηρεαστεί, ευτυχώς όμως το ελληνικό ΑΕΠ βρίσκεται σε θετικό έδαφος», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η διάρκεια της κρίσης όμως εγκυμονεί ρίσκα και αποτελεί μια πρόκληση για τις δημοκρατίες».
Κλείνοντας ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank έδωσε μια νότα αισιοδοξίας τονίζοντας: «Εμείς στην Ελλάδα έχουμε μάθει να ζούμε με τις κρίσεις – οικονομική, πανδημία, ενεργειακή τώρα – και παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα βγούμε νικητές».