Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καπνική Μιχαηλίδης»: Το disaster story της 4ης μεγαλύτερης εταιρείας επεξεργασίας καπνού στον κόσμο

Υπήρξε η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία εμπορίας καπνού και η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνού στον κόσμο, με εγκαταστάσεις εντός και εκτός συνόρων, αλλά και εκείνη που εισήγαγε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την καλλιέργεια αμερικανικού τύπου καπνών.

Στο απόγειο της δόξας της η «Καπνική Μιχαηλίδης», που έχει ιστορία 135 ετών, διατηρούσε τρεις παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, στη Σιταριά Πολυκάστρου Kιλκίς για καπνά ανατολικού τύπου, στην Ξάνθη για επεξεργασία Mπασμά και στη Bιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης για καπνά τύπου Virginia και Burley, αλλά και παρουσία, με εργοστάσια και θυγατρικές σε οκτώ χώρες (Β. Μακεδονία, Ιταλία, Μολδαβία, Σλοβακία, Αλγερία, Ρουµανία, Τουρκία και Βουλγαρία).

Προ δεκαετίας, στη χρήση του 2012, ο τζίρος της έφτανε τα 168,5 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη τα 12 εκατ. ευρώ, αλλά και το σύνολο των υποχρεώσεων τα 380 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων άνω των 200 εκατ. αφορούσαν δάνεια.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2016 η εταιρεία κατέρρευσε μετά τις κατηγορίες των τραπεζών που την δάνειζαν έναντι των αποθηκευμένων ποσοτήτων καπνών, ότι είχε δώσει ανακριβή στοιχεία για το ύψος των αποθεμάτων της.

Συγκεκριμένα, υπήρξε δέσμευση των ποσοτήτων καπνού, ύψους άνω του 1 εκατ. τόνων, που είχε αποθηκευμένες στην ΠΑΕΓΑΕ (“Προνομιούχο Α.Ε. Γενικών Αποθηκών Ελλάδος”) μετά από έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας που έδειξε ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα σε σχέση με τις επίσημες δηλώσεις της εταιρείας.

Η εξέλιξη προκάλεσε σωρεία προβλημάτων στους παραγωγούς, αλλά και τους εργαζομένους της «Καπνική Μιχαηλίδης», ενώ έκτοτε ξεκίνησε ένα «σήριαλ» στις δικαστικές αίθουσες και τις αποθήκες της εταιρείας, με πολλά επεισόδια…

Στην πορεία τα δικαστήρια αναγνώρισαν την κυριότητα των παραγωγών επί των καπνών της σοδειάς του 2016, που είχαν παραδώσει και δεν πληρώθηκαν. Συγκεκριμένα, το Μάρτιο του 2017 οι καπνοπαραγωγοί κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, πετυχαίνοντας να πάρουν πίσω 1.400 τόνους καπνών που τους μετέφεραν σε άλλες αποθήκες. Ακόμη, τον Δεκέμβριο του 2021 το Εφετείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε ότι ποσότητα καπνών πρέπει να δημοπρατηθεί προς όφελος των εργαζομένων στην επιχείρηση για την καταβολή δεδουλευμένων. Λίγες μέρες αργότερα έγινε η πρώτη δημοπρασία για περίπου δυόμιση τόνους που πουλήθηκαν έναντι 3,56 εκατ. ευρώ.

Η δίνη των πλειστηριασμών

Παράλληλα, άρχισαν και οι πλειστηριασμοί για ποσότητες καπνών. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίστηκε για τις 30 Μαρτίου 2022 να βγουν στο σφυρί 4.146 κιβώτια που περιείχαν κοτσάνια καπνού (stems), 2ης κατηγορίας FCV (flue cured τύπου Virginia), συνολικού βάρους 846.532,61 κιλών, εσοδείας 2010-2015, ελληνικής και βουλγαρικής προέλευσης. Εκτελεστός τίτλος ήταν η διαταγή πληρωμής (από 25/5/2017) του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, για το ποσό των 3,87 εκατ. ευρώ για το οποίο και επιβλήθηκε η κατάσχεση.

Η τιμή εκτίμησης της αξίας των προϊόντων καπνού που κατασχέθηκαν ορίστηκε στο ποσό του ενός λεπτού του ευρώ ανά κιλό βάρους καπνών (0,01€/Kgr) , δηλαδή συνολικά στο ποσό των 8.465,33 ευρώ. Η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στα 2/3 της εμπορικής αξίας, δηλαδή στο ποσό των 5.643,55 ευρώ. Ο πλειστηριασμός αυτός όμως ανεστάλη.

Υπάρχει, όμως, και συνέχεια καθώς, όπως αποκαλύπτει το --, για τις 21 Σεπτεμβρίου 2022 έχει προγραμματιστεί άλλος ένας πλειστηριασμός, με επισπεύδοντες ιδιώτες, για καπνά τύπου Virginia, -ποιότητας stems-, ελληνικής και βουλγαρικής προέλευσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για 1.772 κιβώτια με 398.804 κιλά ελληνικής προέλευσης και 2.374 κιβώτια με 522.280 κιλά βουλγαρικής προέλευσης. Συνολικά, δηλαδή, είναι 4.146 κιβώτια με 912.120 κιλά, με αποτίμηση 0,15 ευρώ ανά κιλό.

Η συνολική εκτίμηση των κατασχεθέντων ποσοτήτων υπολογίζεται σε 138.818 ευρώ, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς για τον επικείμενο πλειστηριασμό είναι στα 2/3 της εμπορικής αξίας, δηλαδή 92.212 ευρώ.

Εκτελεστός τίτλος είναι η διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης από 7 Νοεμβρίου 2019, ενώ η αναγκαστική κατάσχεση στις 14 Απριλίου 2022.

- --.gr

Related posts

Έλον Μασκ: Ρωτάει στο Twitter αν πρέπει να πουλήσει το 10% των μετοχών της Tesla για να φορολογηθεί

banksnews

Δεξαμενόπλοια με ρωσικό πετρέλαιο κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ για να ξεφορτώσουν

banksnews

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων

banksnews

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν 242 εκατ. ευρώ για εξισωτική, ενστάσεις μέχρι 24 Ιανουαρίου

banksnews

ΕΛΠΕ: Οι τρεις στόχοι για το 2021 – Τι είπε ο Ανδρέας Σιάμισιης

banksnews

Ρεύμα: Πόσα θα πλήρωναν οι καταναλωτές χωρίς τις επιδοτήσεις (πίνακας)

banksnews

Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών

banksnews

Reuters: Δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από τουλάχιστον δύο επενδυτές

banksnews

Ευκολότερη η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου

banksnews